Εκθεση βιβλιου Ξανθης: ενας σπουδαιος θεσμος εμφανιζει σημαδια… κοπωσης

Ένας σπουδαίος θεσμός που καταξιώθηκε και λειτουργεί παράλληλα με τις Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, άρχισε να εμφανίζει σημάδια… κόπωσης και να δίνει μια καθόλου κολακευτική εικόνα στους κατοίκους και τους πολυπληθείς επισκέπτες της πόλης αυτή την περίοδο.

Τρία περίπτερα όλα κι όλα –επί συνόλου πολλαπλάσιων βιβλιοπωλείων και εκδοτικών φορέων- απέμειναν στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, δίνοντας μια αίσθηση… μιζέριας και αποτυπώνοντας μια φθίνουσα κατάσταση. Κι όμως: είναι έξι οι μόνιμοι εκθέτες που έφεραν αυτή την προσπάθεια στο σήμερα και πολλοί περισσότεροι οι εν δυνάμει συμμετέχοντες…

 

Ο θεσμός αριθμεί δεκαοκτώ χρόνια από τότε που πρωτοξεκίνησε (στην περιοχή της Μητρόπολης) και αφού πέρασε και από το Λιμνίο, κατέληξε στην πλατεία Δημοκρατίας όπου συνεχίζει την πορεία του. Από την άλλη πλευρά, σκεπτικισμό προκαλεί στους εμπλεκόμενους το γεγονός της ένταξής του στις παράπλευρες εκδηλώσεις των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Κι αυτό γιατί το ενδιαφέρον του κοινού επικεντρώνεται σε όσα γίνονται λίγο… βορειότερα, με αποτέλεσμα να περνά βιαστικά και καθ’ οδόν για τις κεντρικές εκδηλώσεις, με όσα συνεπάγεται αυτό…

 

Φταίει η κούραση και η καθημερινή ταλαιπωρία για όσο διαρκούν οι γιορτές; Φταίει το γεγονός ότι αρχίζει η σχολική περίοδος και το καθημερινό «τρέξιμο» των βιβλιοχαρτοπωλών; Φταίνε τα έξοδα και η ταλαιπωρία προσωπικού και υπευθύνων; Για όλα αυτά, για το παρελθόν, το παρόν και –κυρίως- το μέλλον της ενδιαφέρουσας διοργάνωσης, δώσαμε το λόγο στους τρεις εναπομείναντες εκθέτες.

«Ξεκινήσαμε το 1992, σταματήσαμε για κάποια χρόνια και το 2007… πήραμε ξανά μπρος» λέει η κ. Δήμητρα Πυργελή, σημειώνοντας: «Αρχικά η έκθεση γινόταν στην περιοχή της Μητρόπολης, όπου στήναμε και ξεστήναμε τους πάγκους μας καθημερινά, αφού δεν υπήρχαν περίπτερα. Το 2006 αποφασίσαμε να κάνουμε δικά μας περίπτερα, με πρωτοβουλία δύο εξ ημών. Κι έτσι, έξι βιβλιοπωλεία της πόλης μας έχουν μόνιμο περίπτερο σε κάθε έκθεση» (σσ. είναι οι Παπασωτηρίου, Παρασχίδης, Τσελέπης, Καραϊλανίδης, Σπανίδης και Πυργελή). Η κα Πυργελή χαρακτηρίζει «ντροπή το να μη βγούμε έστω εμείς οι έξι», λέγοντας ότι «οι τρεις ακύρωσαν τη συμμετοχή τους την τελευταία στιγμή» και καταλήγει λέγοντας: «Όταν ξεκινάς ένα θεσμό πρέπει να τον στηρίζεις. Κι εμείς βγαίνουμε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή τον καθιερώσαμε. Το βιβλίο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, θέλει πολλή αγάπη και μεράκι, όπως άλλωστε και όλα όσα κάνει κάποιος».

 

Αντίστοιχη είναι η άποψη και του κ. Μιχάλη Σπανίδη: «Έγινε μια προσπάθεια και μαζευτήκαμε για να λειτουργήσουμε μια έκθεση βιβλίου, όμως δεν υπήρχε ενδιαφέρον από πολλούς. Κι έτσι μείναμε οι έξι, που αποφασίσαμε να κάνουμε μόνιμα περίπτερα με δική μας δαπάνη. Ωστόσο, φέτος οι τρεις δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής». Ο κ. Σπανίδης κλείνει την κουβέντα μας συμπληρώνοντας: «Νομίζω πως είναι θέμα του τι θέλει να προβάλλει ο καθένας. Είναι κάτι που δεν έχει οικονομικό όφελος και το θέμα είναι να δηλώσεις την παρουσία σου. Εγώ έχω ογδόντα εκδόσεις, άλλος έχει ένα σοβαρό βιβλιοπωλείο… Δεν ξέρω αν θέλουν ή όχι, εγώ όμως θα συνεχίσω να το κάνω και να το στηρίζω, για να μη βγαίνουμε μόνο τρεις».

 

Τέλος, συνομιλήσαμε και με τον κ. Μαυρουδή Κουτσουρά, υπεύθυνο του καταστήματος Ξάνθης (βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου»), ο οποίος δηλώνει: «Η συμμετοχή είναι στην ελεύθερη κρίση του καθενός. Ίσως έκριναν ότι δεν τους συμφέρει, ίσως λόγω της σχολικής περιόδου δεν μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν ταυτόχρονα και στα δύο. Είναι μια καθαρά δική τους απόφαση, δεν γίνεται κάτι με το ζόρι…». Ο κ. Κουτσουράς δεν παραλείπει να καταθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη αναφορικά με το μέλλον του θεσμού, που –κατά την άποψή μας- καλό θα ήταν να τύχει ιδιαίτερης προσοχής από διοργανωτές και εμπλεκόμενους: «Καλό θα ήταν να γίνει κάτι αυτόνομο κάποια στιγμή. Είναι γνώμη που βρίσκει σύμφωνους και άλλους, να γίνει μια έκθεση αποκλειστικά για το βιβλίο, έξω από τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Κι αυτό γιατί διακρίνω ότι η έκθεση σήμερα λειτουργεί συμπληρωματικά κι ο κόσμος είναι περαστικός, έχοντας το νου του στο να πάει στις εκδηλώσεις. Μια γιορτή του βιβλίου θα είχε μεγαλύτερη ανταπόκριση και ο κόσμος θα την αγκάλιαζε περισσότερο. Η πληθώρα των άλλων εκδηλώσεων αποσπά την προσοχή από το συγκεκριμένο θεσμό και ο κόσμος περνάει βιαστικά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.