Εκθεση “Θρακη” 2005

Με την συμμετοχή 115 άμεσων και έμμεσων εκθετών, ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 14η πανελλήνια εμπορική έκθεση «Θράκη», παρουσία του υφυπουργού κ. Γιώργου Σαλαγκούδη.

Την έκθεση διοργανώνουν η Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης Α.Ε και το ΔΕΚΑΜΑΘ στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής. Την πεποίθηση ότι η «Θράκη» αποτελεί ένα θεσμό καταξιωμένο που δύναται να αναδείξει τις οικονομικές και παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής, εξέφρασαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Γ.Γ της Περιφέρειας ΑΜΘ , η Πρόεδρος του ΔΕΚΑΜΑΘ, εκπρόσωποι της ΔΕΘ α.ε και οι Πρόεδροι των τοπικών επιμελητηρίων.


Μπορεί η δημόσια αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του ΔΕΚΑΜΑΘ και της Επιτροπής Αξιολόγησης της Διεύθυνσης Σχεδιασμού της ΠΑΜΘ, ύστερα από την ουσιαστική τοποθέτηση της Προέδρου κ. Υβ.Πέππα, να μετατόπισε για αρκετή ώρα, από το επίκεντρο του ενδιαφέροντος την έκθεση, ωστόσο αυτό που καταδείχθηκε μέσα από την συνέντευξη τύπου, είναι η βούληση όλων των εμπλεκόμενων με τη διοργάνωση, να συνδράμουν με κάθε τρόπο ώστε το συγκεκριμένο εκθεσιακό γεγονός να αναβαθμιστεί και να διαδραματίσει μείζονα ρόλο.

«Μεγάλη θεσμική εκδήλωση» χαρακτήρισε την έκθεση, σε τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης κ.Μιχάλης Αγγελόπουλος. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «απόφαση καθαρά πολιτική, οικονομική, κοινωνική είναι η ενίσχυση της Διεθνούς Έκθεσης η οποία σηματοδοτεί και το άνοιγμα της Θράκης προς τον κόσμο. Αυτό έγινε πέρσι με την παρουσία του ΥΜΑΘ και αυτό θα γίνει και φέτος με την παρουσία του κ. Σαλαγκούδη του υφυπουργού Ανάπτυξης». Ο κ. Αγγελόπουλος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η «Θράκη» υπογραμμίζει την επιθυμία και προτεραιότητα των επιχειρηματιών, των πολιτών, των φορέων να δηλώσουν ότι μπορούμε να έχουμε πρόοδο και ανάπτυξη. Είναι μεγάλο γεγονός παρέμβασης τα φώτα του οποίου θα φύγουν για όλη τη χώρα αλλά και εκτός χώρας.

Δήλωσε ευτυχής που υποδέχεται τους συντελεστές της έκθεσης χωρίς τους οποίους όπως είπε δεν θα μπορούσε αυτή η προσπάθεια να γίνει σωστή και να δρομολογηθεί συγχρόνως και σε τρόπο και σε χρόνο αλλά και σε στρατηγική με μέθοδο.

Τη θέση ότι η φετινή διοργάνωση σέβεται τον εκθέτη, στον οποίο προσφέρει κάθε δυνατή διευκόλυνση στην προσπάθειά του και ταυτόχρονα προσφέρει στο κοινό νέα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, άρτια ενημέρωση και πληροφόρηση εντός του πεδίου ενδιαφερόντων του, διατύπωσε η Πρόεδρος του ΔΕΚΑΜΑΘ κ. ΥΒ.Πέππα. Σε μια εποχή που σε παγκόσμιο επίπεδο οι εξελίξεις προτρέχουν της πραγματικότητας και ενός άκρατου ανταγωνισμού, δημιουργήθηκαν κατάλληλες συνθήκες για εποικοδομητική επικοινωνία και διά-δραση, που συνιστούν ζωτικά συστατικά της αναζωπύρωσης του εμπορικού και καταναλωτικού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας εντάσσονται οι δύο ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν με «θεματολογία που συνάδει με την οικονομική και επιχειρηματική μορφολογία όλης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., η επίσκεψη επιχειρηματιών από τις γείτονες χώρες, πλήθος συνεργασιών με φορείς και ιδιώτες, καθώς και ένα σύγχρονο σχέδιο προβολής και ανάδειξης του θεσμού σε πανελλαδικό επίπεδο». Η κ. Πέππα εξέφρασε την πίστη ότι η «ΘΡΑΚΗ 2005» θα ξεπεράσει τον εαυτό της σε προσέλευση, ποιότητα, αποτελεσματικότητα, απήχηση, κινητικότητα, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη σημασία και τον ρόλο της.

«Προβληματισμός και ερωτηματικά»

Η πρόεδρος του ΔΕΚΑΜΑΘ ανέφερε ότι η στάση της επιτροπής αξιολόγησης της Δ/νσης Σχεδιασμού κι Ανάπτυξης της ΠΑΜΘ απέναντι στο φορέα, σχετικά με την απόρριψη της ανάληψης των συμμετοχών της σε τουριστικές εκθέσεις στο εσωτερικό της χώρας προκαλεί «προβληματισμό και ερωτηματικά». Με δεδομένο ότι «το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Α.Μ.Θ. ανέλαβε και έφερε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία την οργάνωση της συμμετοχής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. σε οκτώ διεθνείς εκθέσεις τουρισμού στο εξωτερικό».

« Σε εκτενή γραπτή επικοινωνία που είχαμε, αναζητώντας τα αίτια αυτής της αδικαιολόγητης ενέργειας, λάβαμε απαντήσεις και δεχτήκαμε πυρά που εμμέσως πλην σαφώς δεν στηρίζονταν σε ρεαλιστική βάση, αλλά σε άγνωστες προς εμάς σκοπιμότητες, οι οποίες και δεν μας αφορούν» είπε χαρακτηριστικά η κ. Πέπα. Ή ίδια συμπλήρωσε «μας αφορά όμως ο δεύτερος αποκλεισμός μας από την ίδια τη συμμετοχή της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. στην Έκθεση Θράκη 2005, στην οποία δεν μας ανατέθηκε η οργάνωση του περιπτέρου της, τη στιγμή μάλιστα που είμαστε συνδιοργανωτές της». Η πρόεδρος του ΔΕΚ έκανε λόγο για τη λήψη έκτακτων μέτρων αντεπίθεσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση του φορέα. «Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ενδώσουμε σε ύποπτες πιέσεις και να πτοηθούμε από ενέργειες καιροσκόπων εις βάρος μας» τόνισε κατηγορηματικά.

Οι απαντήσεις

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΜΘ κ. Αγγελόπουλος υποστήριξε πως είναι σαφές ότι «το ΔΕΚΑΜΑΘ έχει ενισχυθεί όσο κανείς άλλος φορέας στην περιφέρεια κι αυτό είναι αυταπόδεικτο από τα έγγραφα τις συνεισφορές..» διατυπώνοντας τη βούληση ουσιαστικής στήριξης του ίδιου φορέα εκ μέρους της Περιφέρειας. «Είναι φανερό από τις συμμετοχές του κέντρου στις εκθέσεις, τις τουριστικές, εκτός Ελλάδας ότι αυτό επιτεύχθηκε με ένα τρόπο που ήταν σαφής και συγκεκριμένος» είπε τονίζοντας παράλληλα ότι προέχει η καλή λειτουργία της έκθεσης, η αποτελεσματικότητά της και η δημιουργία προϋποθέσεων ανόδου και του κέντρου και της τοπικής εκπροσώπησης σε όλη την περιφέρεια. Στόχος δεν είναι να διαφωνούμε για οτιδήποτε ήθελε δοθεί αλλά υπαγόμεθα σε κανονισμούς και σε διαδικασίες».

Διευκρινίσεις σε σχέση με τις διαδικασίες αξιολόγησης κλήθηκε να δώσει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού κ. Πανδρευμένος. «Η Διεύθυνση Σχεδιασμού είναι φορέας υλοποίησης του προγράμματος τουριστικής προβολής. «Στο διαγωνισμό των εκθέσεων εξωτερικού δεν είχαμε συμμετοχή άλλων ενδιαφερομένων, ο εργολάβος που το ανέλαβε είναι το ΔΕΚ που ήταν ο μόνος που υπέβαλε πρόταση. Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς η Περιφέρεια ήταν υποχρεωμένη να το αναθέσει σε αυτόν. Αν ήταν στο χέρι μας πιστεύω ότι παρ’ όλη την πρόθεση της Περιφέρειας ότι πρέπει να βοηθηθεί το ΔΕΚ, δεν έπρεπε να δοθεί. Εν πάση περιπτώσει δεν γινόταν διαφορετικά. Ο δεύτερος διαγωνισμός είχε να κάνει με τις εκθέσεις εσωτερικού κι εκεί είχαμε τρεις αξιόλογες συμμετοχές, ήταν ανοιχτός και συμμετείχαν μια κυπριακή εταιρεία και δυο ελληνικές μεταξύ τους το ΔΕΚ. Η επιτροπή ήταν πενταμελής υπήρχαν στις προδιαγραφές, όροι και κανονισμοί και υπήρχε και η βαθμολόγηση σύμφωνα με την οποία οι εκθέσεις εσωτερικού ανατέθηκαν στην εταιρεία LΤK που εδρεύει στην Αθήνα και οργάνωσε επιτυχώς το Τουριστικό Πανόραμα και θα οργανώσει το περίπτερο στη Φιλοξένια Θεσ/νικης». Ο κ. Πανδρευμένος υποστήριξε ότι παρά τα όσα ειπώθηκαν ότι «δεν ενισχύθηκε το εκθεσιακό έχει πάρει 200.450 ευρώ δηλαδή περίπου 82-83 εκ. για φέτος. Οι διαδικασίες είναι ελεγκτέες γιατί όλα αυτά περνούν από το ελεγκτικό συνέδριο, περνούν από το περιφερειακό ταμείο για τις πληρωμές, δεν τίθεται θέμα διαφάνειας. Υπάρχει μια επιτροπή που είναι πενταμελής και μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμή»

Τι είπαν για τη Θράκη

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΔΕΘ ΑΕ κ. Ν.Κασιμάτης αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης καθώς και στις συμμετοχές. Πιο συγκεκριμένα βάση των στοιχείων που παρέθεσε, φέτος καλύφθηκε το σύνολο των διαθέσιμων στεγασμένων χώρων, έκτασης 1859 τ.μ. Λόγω της πλήρους κάλυψης των εσωτερικών χώρων της έκθεσης δεν ήταν δυνατό να εξυπηρετηθούν το σύνολο των αιτήσεων συμμετοχής. Στο μεταξύ καλύφθηκαν ήδη πάνω από 400 τ.μ υπαίθριου χώρου.

Οι εκθέτες- άμεσοι και έμμεσοι- ανέρχονται στους 115. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται και τρεις ξένες συμμετοχές , δύο από την Κύπρο και μια από τη Σουηδία. Αναφορικά με τις ελληνικές συμμετοχές, επισημάνθηκε αυτή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεγάλων τραπεζών, επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, της Ξάνθης και των Ιονίων Νήσων – για πρώτη φορά.

Ο κ. Κασιμάτης σημείωσε και τη διοργάνωση δύο θεματικών ημερίδων για τις νέες τεχνολογίες και την αγροτική ανάπτυξη αντίστοιχα, στο πλαίσιο της έκθεσης επισημαίνοντας ότι χορηγοί επικοινωνίας της φετινής «Θράκης» είναι η ΕΡΤ και οι εφημερίδες «Μακεδονία», « Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά».

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ Α.Ε και Α’ Αντιπρόεδρος του ΔΕΚΑΜΑΘ κ. Πηνελόπη Ράλλη εξέφρασε την κοινή πεποίθηση των διοργανωτών ότι η Θράκη μπορεί να αποτελέσει μοχλό προβολής και ανάδειξης επαγγελματικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων σε τοπικό, διαπεριφερειακο και διασυνοριακό επίπεδο , ώστε να αποκομίζει η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα οφέλη.

Η ίδια ανέφερε ότι η ΔΕΘ Α.Ε θα πραγματοποιήσει έρευνας αγοράς για πρώτη φορά στο πλαίσιο της 14ης διοργάνωσης της έκθεσης και θα αποτιμήσει τα αποτελέσματα της λειτουργίας της στην περιοχή. Θα αποτυπώσει τις απόψεις εκθετών, επισκεπτών, εμπορικών επισκεπτών των διοργανωτών αλλά και των εκπροσώπων των τοπικών φορέων σε σχέση με την συμβολή του εκθεσιακού γεγονότος στην ευρύτερη προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής αλλά και την εν γένει αποτίμηση που προσθέτει η διοργάνωση στις οικονομικές συναλλαγές στην περιοχή. Με την επεξεργασία αυτών των στοιχείων η ΔΕΘ ως υπεύθυνη για τη διοργάνωση θα διαμορφώσει την στρατηγική της για το μελλοντικό σχεδιασμό του εκθεσιακού αυτούς γεγονότος, με αναλυτικό σχέδιο δράσης, πρωτοβουλίες, βελτιωτικές δράσεις πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς διοργανωτές.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Κώστας Λιούρτας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου για την αναβάθμιση του συγκεκριμένου εκθεσιακού θεσμού ενώ εξήρε την συμβολή και το ρόλο της Προέδρου του ΔΕΚΑΜΑΘ κ. Υβόννης Πέππα στην ίδια κατεύθυνση. Ο ίδιος υπογράμμισε την στήριξη που παρέχει το ΕΒΕΡ σε αυτό το μείζον οικονομικό γεγονός για την περιοχή. Ευχήθηκε δε η «Θράκη», έχοντας ξεπεράσει τις «παιδικές αρρώστιες» να επιτύχει τους στόχους της.

Τη θέση ότι η φετινή έκθεση διοργανώθηκε πάνω στα σύγχρονα πρότυπα του εκθεσιακού μάνατζμεντ κι είναι η πληρέστερη των τελευταίων ετών, διατύπωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης. Ανέφερε ότι οι προσπάθειες του επιμελητηρίου συνέτειναν στην κατεύθυνση η Θράκη «να δράσει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του εκθεσιακού μαρκετινγκ και στη φιλοσοφία της ανταποδοτικότητας στον επιχειρηματία». Ο κ. Αγγελίδης πρότεινε επίσης να τεθεί ο στόχος λειτουργίας ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου στην περιοχή, με χρηματοδότηση από το Γ’ΚΠΣ. Τόνισε ότι η περιφερειακή διάσταση της διοργάνωσης δεν προχώρησε έμπρακτα εκδηλώνοντας την αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί από του χρόνου. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης τάχθηκε υπέρ της έμπρακτης στήριξης του ΔΕΚΑΜΑΘ ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσει την αποστολή του.

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.