Εκθεση κοσμηματος στην Παλια Πολη της Ξανθης

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα τέχνης «Ορφέως 20» στην παλιά Ξάνθη, στο περιθώριο των Γιορτών Παλιάς Πόλης.
Καθώς η Ξάνθη φοράει τα καλά της για να υποδεχθεί τους πολυπληθείς επισκέπτες που και φέτος θα συμμετάσχουν στις γιορτές, οι χώροι της γκαλερί ανοίγουν για να υποδεχτούν άλλη μια έκθεση κοσμήματος, τη φορά αυτή με φιλοξενούμενη την Ξανθιώτισσα Άννα Παρασκευαΐδου.

«Τα κοσμήματα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της εποχής τους»

Γεννημένη πριν από 31 χρόνια στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, η Άννα Παρασκευαΐδου σπούδασε Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Διακόσμησης και Σχεδιασμό Βιομηχανικών Προϊόντων (product design) στην Αθήνα. Από το 2000 ασχολήθηκε με την διακόσμηση εσωτερικών χώρων και την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων, ενώ το 2007 άνοιξε στην Ξάνθη τον δικό της χώρο με χειροποίητο κόσμημα και αντικείμενο. Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει με έκθεσή της στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, καθώς είχε παρουσιάσει τη δουλειά της και το 2005.

 

«Ξεκίνησα τον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων από το 2005» μας λέει η ίδια, εξηγώντας: «Η ανάγκη δημιουργίας νέων και πρωτότυπων προϊόντων αισθητικής και η αναζήτηση της τελειότητας της φόρμας, με οδήγησαν στην κατασκευή κοσμημάτων – μέσων έκφρασης της σύγχρονης γυναίκας. Η απαραίτητη για μένα επικοινωνία με το κοινό, με ώθησε να δημιουργήσω ένα χώρο έκθεσης και προβολής της δουλειάς μου, αλλά και επαφής με το θεατή τον οποίο θέλω να καθιστώ μέτοχο της τέχνης μέσω της μόδας». Η καλλιτέχνιδα θεωρεί ότι το κοινό της πόλης μας είναι «κοντά στις τέχνες και κάθε φιλότεχνη ενέργεια» και δηλώνει ότι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την προσπάθειά της, δίνοντάς της συνεχώς ερεθίσματα για καινούριες δημιουργίες.

«Η τέχνη είναι επιθυμία, έκφραση και απελευθέρωση του πνεύματος»

Όπως λέει η ίδια, «η τέχνη είναι η επιθυμία και η έκφραση ενός καλλιτέχνη, χωρίς να έχει απαραίτητα έντονη και εμφανή πολιτικοκοινωνική χροιά, αλλά ίσως μόνο αισθητική. Η απελευθέρωση του πνεύματος που δίνει στον άνθρωπο την δυνατότητα να δρα χωρίς περιορισμούς. Άλλωστε τα ερεθίσματα ενός καλλιτέχνη, ούτως ή αλλιώς είναι μέρος της αλληλουχίας προηγούμενων και παρόντων γεγονότων και ο ίδιος συμβάλει στην επιρροή μελλοντικών». Όσον αφορά το χώρο του κοσμήματος, η Άννα Παρασκευαΐδου σημειώνει ότι «τα κοσμήματα είναι συνέπεια των οικονομικοκοινωνικών συνθηκών και αυτό τα καθιστά εύγλωττους μάρτυρες της εποχής τους, καθώς αντικατοπτρίζουν το πνεύμα μιας δεδομένης ιστορικής περιόδου, αλλά και το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι μιας εποχής».

 

Αναφορικά με την έκθεση που απόψε ανοίγει τις πόρτες της για να υποδεχτεί το κοινό, η καλλιτέχνιδα μας πληροφορεί: «Περιλαμβάνει μοναδικά χειροποίητα κοσμήματα κατασκευασμένα από διάφορα υλικά όπως σμάλτο, ημιπολύτιμους λίθους, μαργαριτάρια κ.α., πλαισιωμένα από ευγενή μέταλλα, όπου η ποικιλία των υλικών και των χρωμάτων μού δίνουν την δυνατότητα σύνθεσης μοναδικών εικόνων για κάθε κόσμημα».
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.