Εκθεση φωτογραφιας απο το Φωτογραφικο Τμημα του Συλλογου «Αθηνιων»

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας πέντε μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών του Ν. Ροδόπης «Αθηνίων» πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Κομοτηναίων στις 7.30, με τη συμμετοχή μελών του Συλλόγου, όπως και πολλών Κομοτηναίων που παρακολουθούν τις δράσεις αλλά και φοιτητών. Η έκθεση που έχει τον τίτλο «Φως» θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαΐου και είναι ανοιχτή για το κοινό 10.30 με 13.30 το πρωί και 18.30 με 21.30 το βράδυ. Οι καλλιτέχνες που απαρτίζουν το εργαστήρι φωτογραφίας του Συλλόγου κι εξέθεσαν έργα τους είναι ο Πέτρος Κοτζαμπάσης, ο Σίμος Μαργαρίτης, ο Σπύρος Σαραντίτης, ο Δημήτρης Σταθάκης και ο Τζεμ.

Η έκθεση έχει τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου την οποία εκπροσώπησε στα εγκαίνια ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Ορφέας» την οποία εκπροσώπησε η πρόεδρος Φελίνα Καζάκου.

Τα μέλη του Φωτογραφικού Τμήματος του Συλλόγου εκθέτουν για δεύτερη φορά τα έργα τους, μετά την περσινή πετυχημένη απόπειρα, με τη διαφορά ότι στην δεύτερη απόπειρα δούλεψαν πάνω σε συγκεκριμένο θέμα, μ’ ένα πολύ καλό αισθητικά αποτέλεσμα. Νεκρή φύση, πρόσωπα, συνθέσεις επεξεργασίας στον «σκοτεινό θάλαμο», ασπρόμαυρη ή έγχρωμη φωτογραφία, ρεαλισμός και φανταστική ανάγνωση προσκαλούν το κοινό στη δουλειά των πέντε που έγινε με αγάπη και μεράκι για την φωτογραφία.

Ο Σ. Μαργαρίτης εξήγησε τον λόγο που επέλεξαν ως θέμα το φως. «Πήραμε το φως ως το γενεσιουργό αίτιο της φωτογραφίας και το αναδείξαμε σε κυρίαρχο στοιχείο μέσα στη δουλειά μας. Προσπαθούμε ν’ αποδώσουμε την σχέση φωτός – φωτογραφίας, ώστε ο θεατής να μπορέσει να καταλάβει τι γίνεται μέσα στη ζωή.

Το φως εμπεριέχεται κι ετυμολογικά στην έννοια της φωτογραφίας καθώς δεν μπορεί να υπάρξει φωτογραφία χωρίς φως, με τη διαφορά ότι εδώ προσπαθούμε να το αναδείξουμε».


Εξήγησε ότι η δουλειά που παρουσιάζουν στην έκθεση είναι καινούρια και σημείωσε ότι δεν αφορά το θέμα μόνο το φως ως αντίθεση με το σκοτάδι αλλά και το εσωτερικό φως του θέματος που επιλέγουν. «Το φως μπορεί να υπονοείται με πολλούς τρόπους και να μην είναι άμεσο» είπε.

Η θεματική επελέγη από τους πέντε καλλιτέχνες και στη συνέχεια δούλεψαν όλοι πάνω στο φως. Στην έκθεση περιλαμβάνονται και κάποιες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε άλλες πόλεις αλλά και το εξωτερικό. Επίσης, στην ομάδα, κατά συνέπεια στην έκθεση, συμμετέχει για πρώτη φορά και ο Τζεμ που έχει στις καλλιτεχνικές του αποσκευές και μια ποιητική συλλογή.

Το φωτογραφικό τμήμα του Συλλόγου περιλαμβάνει ακόμη ένα μέλος, ο οποίος λόγω απουσίας δεν συμμετέχει στη συγκεκριμένη έκθεση.

Ο Πέτρος Κοτζαμπάσης εξήγησε ότι σ’ αυτήν την δεύτερη απόπειρά τους να εκθέσουν τα έργα τους επέλεξαν να έχουν συγκεκριμένη θεματική καθώς την πρώτη φορά ήταν ανοιχτά τα θέματα. «Όλες οι φωτογραφίες συντελούν στην προσπάθεια να φανεί πώς ο κάθε δημιουργός βλέπει το φως από την δική του πλευρά. Οι φωτογραφίες δεν έχουν τραβηχτεί μόνο στην Κομοτηνή αλλά και αλλού, αν και αυτό δεν έχει τόση σημασία, όση έχει το φως». Εξάλλου, κάποιες φωτογραφίες του Πέτρου Κοτζαμπάση τραβήχτηκαν στο Βερολίνο. Ο ίδιος επέλεξε την ασπρόμαυρη φωτογραφία για να εκφράσει το φως.

Τα μέλη του Φωτογραφικού Τμήματος έχουν πολλές ιδέες στα σκαριά κι όταν κατασταλάξουν θα έχουμε δείγματα από νεότερη δουλειά τους, όπως είπε ο κ. Κοτζαμπάσης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεμιστοκλής Σταθόπουλος καλωσόρισε το κοινό στην έκθεση, ευχαρίστησε την υπερνομαρχία και την επιχείρηση Ορφέας και σχολίασε «σαν Σύλλογος πηγαίνουμε όλο και καλύτερα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το πολιτιστικό κλίμα στην Κομοτηνή ανεβαίνει».

Δεν αποκλείεται εξάλλου δείγματα φωτογραφίας να δούμε σύντομα και από την Κοινότητα Νέων της Κομοτηνής.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.