Εκθεση «Αν.Μακεδονια-Θρακη»: Καποιοι ελαμψαν δια της παρουσιας και αλλοι δια της απουσιας τους…

Η Έκθεση της τόλμης και της συνέπειας

 
Η επιστροφή της 23ης Εμπορικής Έκθεσης «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» συνοδεύτηκε από  ευχάριστες και ενθαρρυντικές εκπλήξεις, τουλάχιστον για τους «τολμηρούς» και για όσους ήθελαν ειλικρινώς να συμβάλουν στην αναβίωση του θεσμού. Διότι, για να είμαστε ειλικρινείς, από το ραντεβού της 20ης Νοεμβρίου απουσίασαν κάποια από τα θεωρούμενα «μεγάλα» ή και «μικρότερα» ονόματα του τοπικού επιχειρηματικού γίγνεσθαι, που κατά τα άλλα ευαγγελίζονται την εξωστρέφεια και θέλουν να εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές της όποιας αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής μας. Περιδιαβαίνοντας τους διαδρόμους της Έκθεσης, διέκρινε κανείς μια πλειάδα επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται εκτός των ορίων της Ροδόπης, ακόμα και από μακρινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, αλλά και μια αξιοσημείωτη παρουσία τουρκικών επιχειρήσεων. Έχοντας υπόψιν ότι η Έκθεση λαμβάνει χώρα στην Κομοτηνή, θα περίμενε κανείς ομολογουμένως, λόγω της «εντοπιότητας» να μετρήσει πολλαπλάσιο αριθμό περιπτέρων που θα φιλοξενούσαν επιχειρήσεις του νομού. Δυστυχώς, η προσδοκία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε και τα περί συμμετοχής πολλών επιχειρήσεων μέσω των επιμελητηρίων, όσο και ο περιορισμένος χρόνος προετοιμασίας, μάλλον ως πρόσχημα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
 
 

Κάποιοι έλαμψαν δια της παρουσίας και άλλοι δια της απουσίας τους…

Στον αντίποδα των παραπάνω διαπιστώσεων, δεν μπορούμε παρά να εξάρουμε την τόλμη των ντόπιων επιχειρηματιών, μικρότερων και μεγαλύτερων, που έδωσαν δυναμικό «παρών» στη φετινή έκθεση, δίνοντας παράλληλα το παράδειγμα της συνέπειας και της διάθεσης για εξωστρέφεια. Ας  μας επιτραπεί να εστιάσουμε ειδικότερα σε μία από τις τοπικές επιχειρήσεις, που όχι μόνο συμμετείχαν αλλά και άφησαν το στίγμα τους στην 23η Εμπορική Έκθεση. Ο λόγος για την «Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης, η οποία κατέστη πόλος έλξης για τους επισκέπτες της Έκθεσης και έδωσε ξεχωριστό χρώμα στην όλη διοργάνωση με τα events που φιλοξένησε στο παραδοσιακά εντυπωσιακό της περίπτερο. Αντίστοιχη παρουσία και ρόλο θα μπορούσαν να έχουν στα τεκταινόμενα της Έκθεσης και άλλες φιλόδοξες επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίες όμως «έλαμψαν» δυστυχώς δια της απουσίας τους…  
 
 

Αυτό που ονομάζεται «πολιτική βούληση»…


 
Εύσημα βέβαια δικαιούνται και οι πρωτεργάτες του όλου εγχειρήματος, οι άνθρωποι που ανέλαβαν να «αναστήσουν» έναν ιστορικό θεσμό, έχοντας επίγνωση ότι το εν λόγω εγχείρημα-σε καιρούς οικονομικά χαλεπούς και με χρονικά περιθώρια εξόχως ασφυκτικά- θα μπορούσε να καταλήξει σε «φιάσκο». Παρ’ όλα αυτά, ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Χρήστος Μέτιος, που ηγήθηκε του εγχειρήματος για λογαριασμό της Περιφέρειας, αλλά και η κ. Κατερίνα Ιωαννίδου με τους συνεργάτες της στην Οργανωτική Επιτροπή της Έκθεσης, κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι αυτό που ονομάζεται «πολιτική βούληση» μπορεί να υπερβεί αντιξοότητες και «κακούς οιωνούς» και να «πρακτικοποιήσει» τις θεωρίες και τα ευχολόγια περί ανάπτυξης.
 
Για τον κ. Μέτιο η διοργάνωση της Εμπορικής Έκθεσης ήταν ένα από τα πρώτα σημαντικά τεστ της θητείας του στην αντιπεριφέρεια Ροδόπης, που προφανώς το πέρασε επιτυχώς. Απομένει να διαπιστώσουμε αν αυτό θα έχει και συνέχεια στα μείζονα ζητήματα, που έχει να διαχειριστεί…Θ.Σ.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.