Εκταμιευτηκε το επιδομα των 1.000 ευρω

Ποιος θα περίμενε ότι η πάλαι ποτέ μεγάλη βιομηχανία των 2 δις ευρώ που έφερε την υπογραφή του Ομίλου Λαναρά θα έφτανε στο σημείο να έχει απλήρωτους επί έξι μήνες εργαζόμενους σε πολλές πόλεις της χώρας, οι οποίοι περίμεναν από την ελληνική πολιτεία που τον πριμοδότησε σε διαφορετικές κυβερνήσεις, το επίδομα των 1.000 ευρώ για να κάνουν γιορτές. Οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πέρασαν και το επίδομα εκταμιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου.

Η Μάρθα Στογιαντσάκη, γενική γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Κλωστήρια του πρώην Ομίλου Λαναρά διαπίστωσε ότι τα χρήματα για το επίδομα μπήκαν χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Σημείωσε ότι το επίδομα των 1.000 ευρώ αφορά όλους τους εργαζόμενους στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. «Είναι ένα επίδομα από το ΛΑΕΚ για βοήθεια στους εργαζόμενους διότι έχουν περάσει έξι μήνες και δεν έχουμε πληρωθεί τα δεδουλευμένα μας.

Στο πλαίσιο των υποσχέσεων της κυβέρνησης ότι το θέμα θα λήξει δόθηκε αυτό το έκτακτο επίδομα το οποίο αναμενόταν να πάρουμε πριν τις γιορτές για να μην μείνουμε χωρίς χρήματα, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Ελπίζουμε να κρατήσουν τις υποσχέσεις και να πάρουμε τα δεδουλευμένα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου διότι με τα επιδόματα δεν επιβιώνουμε. Είμαστε απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο κι επιπλέον έχουμε να παίρνουμε το Δώρο Χριστουγέννων και τα αναδρομικά μας.

Αυτή η εικόνα περιγράφει τους εργαζόμενους σε όλο τον Όμιλο. Έχουμε όλοι τα ίδια προβλήματα και τα αντιμετωπίζουμε από κοινού, όλα τα σωματεία σε μια κοινή πορεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Σχέδια για κάθοδο στην Αθήνα

Η κ. Στογιαντσάκη μετέφερε το ενδεχόμενο να κατέβουν ίσως κι αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα για μια συνάντηση με το νέο υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπαθανασίου «για να δούμε αν θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους για όλα αυτά που μας έχουν υποσχεθεί. Ο κ. Παπαθανασίου ως πρώην υφυπουργός είναι ενήμερος. Αυτό που περιμέναμε ήταν να ενταχθούν όλες οι τράπεζες στα 28 δις ευρώ αλλά και τον ανασχηματισμό.

Με την ένταξη των τραπεζών θα αντιμετωπίζονταν και το δικό μας θέμα. Ο κ. Παπαθανασίου είναι αρμόδιος να εξηγήσει σε ποια φάση βρίσκεται η συνεργασία με τις τράπεζες και τι γίνεται αυτή τη στιγμή».

Η κ. Στογιαντσάκη
έδωσε την εικόνα για το ποια εργοστάσια από την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία είναι σε λειτουργία. «Από τον πρώην Όμιλο Λαναρά λειτουργούν τα Κλωστήρια Ροδόπης και Μαρώνειας αλλά όχι με όλους τους εργαζόμενους μια και πολλοί έχουν βγει σε επίσχεση εργασίας εδώ και καιρό. Επίσης, λειτουργεί ένα τμήμα της ΦΑΝΚΟ που έχει κάποιες παραγγελίες, τα βαφεία στα Οινόφυτα και η ΓΚΑΛΟΠ. Όλα τα υπόλοιπα εργοστάσια δεν έχουν ρεύμα, είναι σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι και δεν έχουν αντικείμενο να εργαστούν. Είναι ξεκάθαρη η υπολειτουργία των εργοστασίων. Ίσα – ίσα που κρατούν κάποιους πελάτες που επιβάλλεται να κρατήσουν ελπίζοντας ότι το πλάνο που μας έχουν δώσει θα τηρηθεί.

Στα Κλωστήρια έχουμε πελάτες κι αν δεν ήταν το οικονομικό πρόβλημα θα λειτουργούσαμε κανονικά και μάλιστα θα γινόταν και προσλήψεις»
είπε. Βέβαια, αν λυθεί το πρόβλημα κι αν συμβεί να εξυγιανθεί ο Όμιλος οι εργαζόμενοι θα λύσουν την επίσχεση και θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας, από τη στιγμή που θα τους διασφαλίσουν το εργασιακό τους μέλλον. «Όλοι οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι κάτι θα γίνει και θα επιστρέψουν στις δουλειές τους» μετέφερε η κ. Στογιαντσάκη, αφήνοντας κάποια περιθώρια ελπίδας για τους συναδέλφους της.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.