Εκταμιευσεις απο Δευτερα

Επιτέλους τέλος στην ταλαιπωρία των παλιννοστούντων οι οποίοι εδώ και εννέα περίπου μήνες αναμένουν να λυθούν τα προβλήματα τα οποία αφορούσαν την στεγαστική τους αποκατάσταση και τα οποία δημιουργήθηκαν μετά την κατάργηση του ΕΙΥΑΠΟΕ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στη Περιφέρεια.

Οπως είναι γνωστό, πολλοί παλιννοστούντες δεν μπορούσαν να πάρουν τα χρήματα του δανείου που τους αναλογούν λόγω της εμμονής της Τράπεζας για υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τρίτο συμβαλλόμενο για την εγγραφή προσημείωσης υποθήκης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 17 Σεπτεμβρίου 2003, το θέμα ρυθμίζεται ως εξής: «Για την εξασφάλιση των ανωτέρω δανείων δεν θα εγγράφεται εμπράγματο βάρος υπέρ της δανείστριας Τράπεζας».


Και ενώ θα περίμενε κανείς το θέμα να λυθεί και να αρχίσει η εκταμίευση των χρημάτων, οι διαδικασίες εκταμίευσης χρημάτων εξακολουθούν να παραμένουν στάσιμες, γιατί η Τράπεζα ζητά την έκδοση Υπουργικής Απόφασης στην οποία να αναφέρεται ότι υπάρχει η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Το κώλυμα δεν ήταν ουσιαστικό αλλά τυπικό, εφόσον θεσμικά είχε λυθεί με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Τα παραρτήματα της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες εκταμίευσης, θα έπρεπε να έχουν μία εγκύκλιο στην οποία να ρυθμίζεται τι πρέπει να κάνουν. Μετά, δηλαδή, την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα έπρεπε να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών για την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Θέμα καθαρά τυπικό, που διευθετήθηκε, και εντός των ημερών θα υπογραφεί από τον κ. Φαρμάκη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων από επιτελικά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών έγινε γνωστό ότι το θέμα θα έχει λυθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.