Εκτακτη συνεδριαση του ΣΟΠΠ για την επομενη μερα των πλημμυρων

Κατατέθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους

Έκτακτη Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης συγκάλεσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης για τον απολογισμό των έως τώρα αποτελεσμάτων και κινήσεων που ακολούθησαν της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Ροδόπη, καθώς και τον καλύτερο συντονισμό των επόμενων κινήσεων.
 
Παρόντες μεταξύ άλλων στην συνεδρίαση ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης και Μαρωνείας – Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Μουρτίδης και Θέμης Τζενετίδης,  ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής κ.  Κωνσταντίνος Παπάζογλου, εκπρόσωποι της Τροχαίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, του στρατού, της ΕΜΑΚ και των Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο διευθυντής του ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ) της ΔΕΗ κ. Περικλής Στρατηγόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης. 

Τα προβλήματα σε Κομοτηνή και Δήμο Μαρωνείας – Σαπών 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, αλλά και ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, οι οποίοι περιέγραψαν τις καταστροφές και τα προβλήματα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά, την έντονη βροχόπτωση στους δύο Δήμους, καταθέτοντας επίσης πιθανές λύσης για την αντιμετώπισή τους.
 
Η βόρεια πλευρά της οδού Μαραθώνος, που «παραδοσιακά» πλήττεται από πλημμυρικά φαινόμενα ήταν το κυριότερο σημείο στην πόλη της Κομοτηνής όπου υπήρχαν προβλήματα, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Πετρίδης υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση νερού στην λεκάνη των Συμβόλων, δίχως να εκτονώνονται δυτικά προς τον Βοσβόζη με αποτέλεσμα να βρίσκουν «έξοδο» διαφυγής προς την οδό  Μαραθώνος.
 
Ο κ. Πετρίδης πρόταξε ως μοναδική λύση για την αποκοπή των υδάτων, μέσω της κατασκευής ενός δικτύου δια μέσου του οποίου τα νερά θα εκτονώνονται στον Βοσβόζη και όχι στην πόλη της Κομοτηνής, ενώ αντίστοιχες προτάσεις είχε και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις αγροτικές περιοχές που πλήττονται όπως ο κάμπος της Καλλίστης, καθώς και του Σιδηροχωρίου με την ενίσχυση των αναχωμάτων και τη δημιουργία αντλιοστασίων εκεί που κρίνεται απαραίτητο ή τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων.
 

Το χρονικό των πλημμυρικών φαινομένων που σημειώθηκαν στον Δήμο Μαρωνείας- Σαπών που επλήγη περισσότερο, περιέγραψε με τη σειρά του ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν έχω ξαναδεί τέτοιες καταστάσεις».
 
Ο κ. Σταυρίδης περιέγραψε αναλυτικά τα όσα έλαβαν χώρα στον οικισμό των Αμαράντων και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε τόσο εκεί , όσο και στις περιοχές του Ανθοχωρίου, της Βένας, Ξυλαγανής και Ιμέρου, διερωτώμενος σχετικά με τη λειτουργία του φράγματος της Γρατινής, του φράγματος που υπάρχει στο ύψος της Βένας και μένει όπως είπε αχρησιμοποίητο,  ενώ σχολίασε και την απουσία εκπροσώπου του ΟΣΕ από την συνεδρίαση για να τονίσει και τα πλημμυρικά φαινόμενα που υπάρχουν και στην γραμμή Φύλακα προς Βένα και τα οποία δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει.
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο πρόβλημα που δημιούργησε η καθίζηση του δρόμου Ξυλαγανής – Ιμέρου, όπου ζήτησε την συνδρομή των αρμοδίων αρχών για την διακοπή οποιασδήποτε πρόσβασης στον δρόμο, καθώς όπως τόνισε είναι επικίνδυνος, για να περιγράψει τέλος τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε σχολικές υποδομές, με πρώτo εξ αυτών τις ζημιές που κατεγράφησαν στο σχολείο της Εργάνης. 

Μικρή αλλά απότομη η υπερχείλιση του φράγματος της Γρατινής 

Η υπερχείλιση του φράγματος της Γρατινής ήταν μόλις των 50 πόντων σύμφωνα με τον κ. Περικλή Στρατηγόπουλο, διευθυντής του ΑΗΣ Κομοτηνής που κλήθηκε στην συνεδρίαση, ο οποίος αφού τόνισε πως η υπερχείλιση αυτή ήταν πολύ μικρή, τόνισε πως το φαινόμενο ωστόσο απότομο.
 
Ο ίδιος υπογράμμισε πως το ποσοστό των υδάτων που έπεσαν στην περιοχή μας ήταν εντυπωσιακός, για να επισημάνει επίσης πως αν δεν υπήρχε το φράγμα της Γρατινής ο όγκος του νερού θα ήταν τετραπλάσιος, με πολλαπλές  και μεγαλύτερου μεγέθους καταστροφές. 

Ανάγκη για μόνιμα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας 

Για το «δαιδαλώδες» όπως το χαρακτήρισε θέμα των αποζημιώσεων μίλησε με την σειρά της η κ. Γεωργιάδου, Προϊσταμένη Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, η οποία εξήγησε τη διαδικασία που αφορά σε αυτές, εξηγώντας ότι πέραν όλων των υπολοίπων θα πρέπει να προηγηθεί η οριοθέτηση. Όπως εξήγησε υπάρχουν τρία είδη αιτήσεων που θα κληθούν να καταθέσουν οι πολίτες που επλήγησαν, που αφορούν αντίστοιχα στις καταστροφές αντικειμένων εντός των οικιών, στα δομικά χαρακτηριστικά αυτής καθώς και στις επιχειρήσεις.
 

Οι αιτήσεις θα πρέπει να αποστέλλονται προς τον εκάστοτε Δήμο, ενώ οπωσδήποτε θα πρέπει συνοδεύονται από φωτογραφικό – αποδεικτικό υλικό.
 
Η ίδια τόνισε πως συμπέρασμα της επίσκεψής της που προηγήθηκε στις περιοχές που επλήγησαν,   ήταν ότι «κάτι δεν πάει καλά με τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής» καλώντας τις τοπικές αρμόδιες αρχές να κατευθύνουν τις ενέργειάς του προς την υλοποίηση μόνιμων αντιπλημμυρικών έργων και όχι μέτρα προσωρινής λύσης. «Θα πρέπει οι τεχνικές υπηρεσίες των φορέων να στοχεύσουν στον προγραμματισμό μεγάλων έργων που θα προωθούνται τμηματικά ούτως ώστε να υπάρξει μόνιμη και πραγματική λύση» σημείωσε μεταξύ άλλων για να λάβει την απάντηση του κ. Τσαλικίδη ο οποίος επεσήμανε πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα στις περιφέρειες και του δήμους από πλευράς της κεντρικής διοίκησης, η οποία θα πρέπει επίσης να προσφέρει και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.