Εκτακτη επιχορηγηση 5 εκατ. στους δημους ΑΜΘ ανακοινωσε ο Τ. Θεοδωρικακος

Έργα 28 εκατ. από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα υλοποιηθούν σε Έβρο και Ροδόπη

Πέντε εκατ. ευρώ θα δοθούν ως πρώτη δόση έκτακτης επιχορήγησης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στους δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη με τους δημάρχους Έβρου και Ροδόπης, τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και τους αντιπεριφερειάρχες Έβρου κ. Πέτροβιτς και Ροδόπης κ. Τσαλικίδη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, απευθυνόμενος στους δημάρχους, είπε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους Δήμους λόγω της πανδημίας και γι’ αυτό λαμβάνει μέτρα στήριξης της Αυτοδιοίκησης.
Πέρα από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 5 εκατ. ευρώ, η οποία θα κατανεμηθεί οριζοντίως, έχει γίνει αναστολή στην καταβολή δόσεων των δανείων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αρχικώς για ένα τρίμηνο, και εξετάζεται η παράταση της αναστολής ή η μείωση του επιτοκίου.

Επίσης ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις δυνατότητες για ανάπτυξη που δίνει στην περιοχή η εφαρμογή του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει προτεραιότητα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε, ακόμη, την ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έργων 17 εκατ. για τον Έβρο και 11 εκατ. για το Νομό Ροδόπης.
Πρόκειται για έργα που είχαν υποβληθεί στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» τα οποία όμως δεν είχαν την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν. Σύντομα, μόλις δοθεί η δυνατότητα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων από την πανδημία του κορωνοϊού, ο υπουργός Εσωτερικών θα επανέλθει στην περιοχή όπου θα ανακοινώσει έργα και για τους υπόλοιπους Νομούς.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ανακοίνωσα ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες οι Δήμοι της Περιφέρειας, θα πάρουν 5.000.000 εκατ. ευρώ με οριζόντια κατανομή τους, προκειμένου να ενισχυθούν όλοι καθώς έχουν σημαντικές απώλειες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και αυτή είναι η πρώτη δόση.

Για μεν τον Νομό Έβρου, κυρίως τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, αλλά όχι μόνο, επτά έργα προϋπολογισμού 17.000.000 εκατ. ευρώ, τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για άμεση υλοποίηση, κυρίως για διασφάλιση των χρημάτων. Γιατί αυτό ήταν το πρόβλημα που υπήρχε με το προηγούμενο πρόγραμμα.

Και σε ό,τι αφορά την Ροδόπη έργα προϋπολογισμού 11.000.000 ευρώ. Πρόκειται για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν και στις δύο περιπτώσεις, υποδομές ύδρευσης, περιβαλλοντικές υποδομές αναβάθμισης των βιολογικών καθαρισμών. Δηλαδή έργα και παρεμβάσεις τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην ασφάλειά τους και στη δημόσια υγεία.
Σημαντικές παρεμβάσεις που δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο και πρέπει να υλοποιηθούν κανονικά, πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.