Εκστρατεια προληπτικης ιατρικης στη Θρακη

Οι «Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής – Ανοιχτή Αγκαλιά» διοργανώνουν εκστρατεία στην ακριτική Θράκη από 1-10 Σεπτεμβρίου 2001 μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν σε 10 ακριτικά νησιά με το πρόγραμμα «Υποστηρίζουμε τη Ζωή» 2001.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και γίνεται σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Υποστηρικτές του προγράμματος είναι το Νοσοκομείο Παίδων Π. & Δ. Κυριακού, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης, το Χειρουργικό Μαιευτικό Κέντρο Μητέρα και το Ιατρικό – Οδοντιατρικό Ινστιτούτο Έρευνας και Αποκατάστασης και το Νοσοκομείο Θώρακος «Σωτηρία», το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Η αποστολή αποτελείται από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Χορηγοί του προγράμματος είναι η Φαρμακευτική Εταιρεία NOVARTS, η Hasbro Hellas και η Unilever Hellas.

Χρυσός χορηγός του προγράμματος 2001 είναι η Cosmote.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας η «Ανοιχτή Αγκαλιά» θα επισκεφθεί τις ορεινές περιοχές στους Ξάνθης και Ροδόπης, όπου με τη συνεργασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των Αγροτικών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας θα προσφέρει εξετάσεις προληπτικής ιατρικής σε όλους τους κατοίκους των προαναφερθέντων περιοχών. Παράλληλα θα γίνουν ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν δώσε σε όλα τα παιδιά.

Η ομάδα της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» αποτελούμενη από 25 άτομα, θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την 1η Σεπτεμβρίου στις 3 μ.μ.

Η μεταφορά τους στα ΚΥ θα γίνει με οχήματα του Στρατού.

Η ιατρική αποστολή εντάσσεται στο ετήσιο κοινωνικό πρόγραμμα που εκπονεί η «Ανοιχτή Αγκαλιά – Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος του προγράμματος 2001 με το γενικό τίτλο Υποστηρίζουμε τη Ζωή, που έχει ήδη εξαγγείλει η Ανοιχτή Αγκαλιά εκτός των προληπτικών εξετάσεων στα Ακριτικά Νησιά και την Ηπειρωτική Ελλάδα – είναι η αναδιαμόρφωση της Μονάδας Πρόωρων Νεογνών και το Καρδιολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού.

Μιλώντας στον ΠτΘ η υπεύθυνη της αποστολής, κ. Βλάχου Γιολάντα και δίνοντας το στίγμα της οργάνωσης «Φίλοι κοινωνικής παιδιατρικής – Ανοιχτή Αγκαλιά» τόνισε ότι «είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που έχει έδρα το Νοσοκομείο Παίδων.

Ιδρύθηκε το 1993 και έχει 500 περίπου μέλη και έχει ως στόχο την βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας τους καθώς και τη θωράκιση της υγείας των ακριτών. Φέτος, για πρώτη φορά μέσα απο το πρόγραμμα του 2001 «Υποστηρίζουμε τη ζωή» έχουμε βάλει ως στόχο και τη Θράκη και για πρώτη φορά επισκεφτόμαστε του νομούς Ροδόπης και Ξάνθης προκειμένου να γίνουν προληπτικές εξετάσεις στα παιδιά και σε όλους τους κατοίκους των περιοχών που θα επισκεφθούμε. Θα επισκεφθούμε τις ορεινές περιοχές των νομών και συγκεκριμένα τις Σάπες, τον Κέχρο , την Οργάνη, τη Σταυρούπολη, τη Κομοτηνή, η οποία θα είναι και έδρα μας. Στη συνέχεια θα πάμε στην Ξάνθη».


Εκτιμώντας τη στάση των κατοίκων απέναντι στην προληπτική ιατρική μετά τις επισκέψεις σε δέκα ακριτικά νησιά η κ. Βλάχου αναφέρει «Στα τέσσερα χρόνια που κάνουμε αυτήν την επίσκεψη προληπτικών εξετάσεων έχουμε μια πολύ καλή επικοινωνία και με τους αγροτικούς γιατρούς και με τα νοσοκομεία και με τους δημάρχους και με τους κοινοτάρχες μας.

Έχουμε καλή επικοινωνία δίνουμε κάποιες παραστάσεις για τα παιδιά και τα μοιράζουμε δώρα. Βέβαια εδώ πρέπει να τονίσω ότι το πρόγραμμα είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού και βέβαια χορηγός μας θα είναι η Cosmote και κάποια άλλη εταιρεία».


Όσον αφορά τα αποτελέσματα της εκστρατείας και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων απέναντι στην προληπτική ιατρική η κ. Βλάχου Γιολάντα σημειώνει ότι αυτός είναι ο στόχος. «Στόχος μας είναι να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους παροτρύνουμε αν υπάρχουν κάποια προβλήματα να τα παρακολουθούν. Τα αποτελέσματα όλων των εκστρατειών στα ακριτικά νησιά και τη Θράκη θα τα ανακοινώσουμε μετά σε μία ημερίδα που θα γίνει στην Αθήνα. Και μπορεί να γίνει και μία στην Περιφέρειά σας».

Α.Π. – Ν.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.