Εκπληκτικα αποτελεσματα απο τη μελετη για τα δικαιωματα των παιδιων: «Υπαρχει παντα εργασια στο σπιτι»

Τα παιδιά απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με το τι είχαν βιώσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Λόγω της πανδημίας, πολλά παιδιά, ειδικά εκείνα που ζουν σε μειονεκτικές συνθήκες, δεν μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα τους. Δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, δεν μπορούν να ξεκουραστούν, έχουν προβλήματα με τα δικαιώματα υγείας και ανάπτυξης.

Το Ίδρυμα Τέχνης «Başak», η Ένωση Εθελοντών «Sulukule», το Κοινοτικό Κέντρο «Tarlabaşı» και η Ένωση «ZeytinAğacı» διεξήγαγαν έρευνα με τίτλο «Τα δικαιώματα των παιδιών στις ημέρες COVID-19 σε διάφορα μέρη της Κωνσταντινούπολης».

Τα παιδιά απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με το τι είχαν βιώσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν είχαν ασκήσει τα δικαιώματα τους. Από τα παιδιά, τα 18 ήταν 3-5 ετών, τα 25 ήταν 6-10 ετών, τα 55 ήταν 11-14 ετών και τα 24 ήταν 16-18 ετών. Σύμφωνα με τα παιδιά τα 36 ακολουθούσαν πάντα το Δίκτυο Εκπαιδευτικών Πληροφοριών, τα 27 δεν το παρακολούθησαν ποτέ. Από τα 104 παιδιά που συνέχισαν το σχολείο, τα 39 δεν είχαν επικοινωνήσει ποτέ με τους δασκάλους τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Στην Κωνσταντινούπολη, τα παιδιά που ζουν στις περιοχές «Karagümrük», «Çapa», «Mevlanakapı», «Fındıkzade», «Kayışdağı», «Sarıgazi» και «Tarlabaşı» «οι οποίες είναι περιοχές με κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες» κλήθηκαν να εκφράσουν τις σκέψεις τους για το πώς περνούν μια μέρα, πώς αισθάνονται, τι ονειρεύονται και για την πρόσβαση τους στην εκπαίδευση, την πρόσβαση τους σε πληροφορίες και σε μέσα ενημέρωσης και τα δικαιώματά τους στο παιχνίδι.

Ιδού μερικές ενδεικτικές απαντήσεις:

Εάν οι ενήλικες σας ρωτούσαν, τι θα προτείνατε για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση;

«Δεν μας λένε ποτέ πώς να το κάνουμε, δεν μας ακούνε» (9 ετών)
«Συνδέομαι με το τηλέφωνο. Αλλά τώρα το πακέτο GB μας τελείωσε. Στέλνουν GB για να συνδεθούμε στο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Πληροφοριών κάθε Παρασκευή. Το περιμένω κάθε Παρασκευή» (13 ετών)

Περίπου τα μισά παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να επικοινωνούν τακτικά και αποτελεσματικά με τους δασκάλους τους.

«Θα ήταν καλύτερα να συζητήσουμε και να συναντηθούμε με τον δάσκαλο μου. Δεν πρέπει ο δάσκαλος να καλέσει, να ρωτήσει τα παιδιά πώς είναι, τι κάνουν;»  (10 ετών)

«Μιλάμε μόνο όταν υπάρχει κάποια ερώτηση σχετικά με το μάθημα. Τον ρωτάω μόνο τις δύσκολες ερωτήσεις διότι για τις εύκολες ερωτήσεις μου λέει “όπως τα κάναμε” και “κάνε το μόνος σου”»  (11 ετών)

«Δεν έχω δωμάτιο»

Τα παιδιά που δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να ασκήσουν τα δικαιώματα τους στο παιχνίδι και στην ξεκούραση στο σπίτι, ανέφεραν την έλλειψη επαρκούς χώρου, παιχνιδιών, χαρτικών υλικών και επίσης δήλωσαν πως έχουν πολλές οικιακές εργασίες.

«Βοηθάω τη μητέρα μου, σκουπίζω το πάτωμα» (15 ετών)

«Έχω βαρεθεί τόσο πολύ… Δεν έχω δωμάτιο. Μου λένε συνέχεια μην στέκεσαι εδώ, πήγαινε να καθαρίσεις εκεί… Τι ωραία ήταν που πηγαίναμε σχολείο» (13 ετών)

Τα παιδικά έχουν δυσκολία στην άσκηση των δικαιωμάτων:

Το δικαίωμα του παιδιού στη ζωή και την ανάπτυξη
Το δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες και μέσα ενημέρωσης
Το δικαίωμα υγείας
Το δικαίωμα υποστήριξης για επαρκείς συνθήκες διαβίωσης
Το δικαίωμα στην εκπαίδευση
Το δικαίωμα ανάπαυσης, αναψυχής, παιχνιδιού, συμμετοχής σε πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες

Γιατί δεν μπορούν να ακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση;

Ο κωδικός πρόσβασης δεν έγινε αποδεκτός.
Δεν μπορούσαμε να ρυθμίσουμε το κανάλι.
Δεν μπορώ πάντα να χρησιμοποιώ το τηλέφωνο.
Το σύστημα είναι γεμάτο.
Δεν μπορούμε να μπούμε ταυτόχρονα με τον αδερφό μου.
Δεν υπάρχουν τηλεοράσεις / υπολογιστές στο σπίτι.
Δεν μπορώ να ξυπνήσω εκείνη τη στιγμή.

«Ούτε εγώ θέλω να αρρωστήσω»

«Η COVID έκανε τη δουλειά μας ακόμα πιο δύσκολη. Έχω παρατηρήσει πριν ότι οι άνθρωποι δεν με κοιτάζαν όταν συνέλλεγα χαρτί, αλλά τώρα επειδή δουλεύω νομίζουν ότι είμαι μολυσμένος από ιό, αισθάνομαι σαν να απομακρύνονται από μένα τρέχοντας. Θα ήθελα να αλλάξει αυτό, να μείνω σπίτι, αλλά δεν είναι εύκολο για εμάς να μείνουμε σπίτι. Ούτε εγώ θέλω να αρρωστήσω» (17 ετών)

Πηγή: https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/evde-hep-is-var-1773324
Πηγή φωτογραφίας: https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/evde-hep-is-var-1773324

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.