Εκπαιδευτικο προγραμμα για εργαζομενους μεταναστες

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης σε εργαζόμενους μετανάστες» έχει σχεδιαστεί και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Γ.Γ.Ε.Ε.) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Ε.Π.Θ.) και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Εντάσσεται στο Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. II του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μέτρο 1.1., Ενέργεια 1.1.2.Γ) και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. κατά 75%.


Απευθύνεται σε εργαζόμενους μετανάστες ανεξαρτήτως εθνικότητας, καθώς και σε συζύγους Ελλήνων υπηκόων, με στόχο την ομαλότερη ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα και τη συνοχή της οικογένειας.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

• Η αποτελεσματική λειτουργία των μεταναστών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή της χώρας.

• Η ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους.

• Η καταπολέμηση του αποκλεισμού τους από τις εν γένει κοινωνικές δραστηριότητες.

• Η συμμετοχή στη διαδικασία πιστοποίησης της ελληνομάθειας για όσους το επιθυμούν.

Τμήματα μάθησης λειτουργούν και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα, στους νομούς Ροδόπης και Έβρου. Για δεύτερη χρονιά φέτος το ΚΕΕ (Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων) Ροδόπης συνεχίζοντας την πορεία του που αποδείχθηκε επιτυχημένη, ξεκίνησε τα τμήματα στις 15 Νοεμβρίου 2004 με μια καθυστέρηση λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

« Ήδη έχουν γίνει γύρω στα 22-23 τμήματα που αφορούν θεματικές ενότητες, όπως «Καθημερινή ζωή-βασικές δεξιότητες», οι οποίες διδάσκονται στο πλαίσιο του προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα τμήματα τοπικής ιστορίας (για πρώτη φορά φέτος) όπου υπάρχει συμμετοχή 18 εκπαιδευομένων που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν την τοπική ιστορία της Θράκης και της Ροδόπης. Συγκεκριμένα, γίνεται παρουσίαση με σλάιτς, με διαφάνειες σ’ ένα πιο εμπεριστατωμένο και εξειδικευμένο μάθημα», ανέφερε στην επικοινωνία του με τον ΠτΘ ο υπεύθυνος Εκπαίδευσης του ΚΕΕ Ροδόπης κ. Ηλίας Βλάχος.

«Το ΚΕΕ έχει αναλάβει το πρόγραμμα μεταναστών, δηλαδή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε εργαζόμενους μετανάστες ως δεύτερης γλώσσας, το οποίο έχει 17 εκπαιδευόμενες συν 3, οι οποίες παρακολουθούν χωρίς να έχουν το δικαίωμα να πάρουν βεβαίωση, επειδή έχουν ήδη την ελληνική υπηκοότητα. Δικαίωμα παρακολούθησης αυτού του προγράμματος έχουν όσοι δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εργάζονται ή να έχουν παντρευτεί κάποιον που έχει ελληνική υπηκοότητα».

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους μετανάστες είναι δομημένο σε τρία επίπεδα μάθησης διάρκειας 100 ωρών το καθένα. Στο τέλος του Β΄ και Γ΄ επιπέδου του προγράμματος όσοι από τους εκπαιδευόμενους το επιθυμούν, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας της ελληνομάθειας.

Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω προγράμματα εξελίσσονται σ’ όλη την περιοχή της Ροδόπης, όπως το Σιδηροχώρι, ο Οικισμός Παλιννοστούντων στις Σάπες, ο Οικισμός Παλιννοστούντων στα Παγούρια, το Μικρό Δουκάτο. Επίσης, μέσα στην Κομοτηνή υπάρχουν αρκετά τμήματα, τα περισσότερα με την εκμάθηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στην Ξυλαγανή και σχεδόν σ’ όλα τα χωριά του νομού.

«Η βασική μας επιδίωξη ήταν να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τον κόσμο εκτός πόλης», τόνισε ο κ. Η. Βλάχος αναφερόμενος στους στόχους του ΚΕΕ. Ήδη από τις 7 Δεκεμβρίου ξεκίνησε ένα Τμήμα ζωγραφικής στην Παραδημή, ενώ στα σχέδια του ΚΕΕ είναι ένα ακόμα τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στο Βέλκιο. «Συγκεκριμένα, μας έχει γίνει πρόταση από την Κρωβύλη. Είναι ακόμα πολλά τμήματα και πολλές περιοχές που ζητούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Νομίζω ότι θα κάνουμε μερικά τμήματα για να φτάσουμε τον αριθμό των 25 τμημάτων που έχουμε βάλει ως στόχο απ’ την αρχή για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας».

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί γιατί ήδη έχουν ξεκινήσει τα τμήματα του 1ου κύκλου, τα οποία θα τελειώσουν, κατά πάσα πιθανότητα, στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουάριου. Επομένως, μετά τον Φεβρουάριο του 2005 θα ξεκινήσουν τα μαθήματα του 2ου κύκλου, ο οποίος θα κρατήσει μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, ενώ το ΚΕΕ Ροδόπης θα σταματήσει τις εργασίες του στις 15 Ιουλίου.

Όσο για το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα απασχοληθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος λόγω και των περισσότερων τμημάτων θα απασχοληθούν ανάλογα περισσότεροι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι φιλόλογοι και δάσκαλοι για τα τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, για τα τμήματα «Καθημερινή ζωή-βασικές δεξιότητες» και τα άτομα που έρχονται για τα μαθήματα πληροφορικής, τους Η/Υ. «Επίσης, έχουμε δάσκαλο για την τοπική ιστορία κ. Γιάννη Σιγούρο, ο οποίος έχει προϋπηρεσία και εμπειρία πάνω σε αντικείμενο και έχει συγγράψει σχετικά βιβλία. Ανάλογα με την ειδικότητα οι υποψήφιοι εκπαιδευτές κάνουν την αίτησή τους στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου, η οποία αποστέλλεται στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων όπου και γίνεται η επιλογή των εκπαιδευτικών».

Μόνιμος Οικισμός Παλιννοστούντων Σαπών

Από τις 17 Νοεμβρίου 2004 ξεκίνησαν τα μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στο Μόνιμο Οικισμό Παλιννοστούντων Σαπών, μετά από την επαφή του ΚΕΕ Ροδόπης με τον τοπικό Σύλλογο Ποντίων και συγκεκριμένα, με τον πρόεδρό του κ. Γκουράμ Αϊντινίδη. «Είχαμε μια επικοινωνία τόσο με την Περιφέρεια που μας βοήθησε μέσω του δημάρχου, αλλά και με τον σύμβουλο εκπαίδευσης για να έχουμε όλα τα απαραίτητα για να κάνουμε το μάθημά μας σε καλές συνθήκες», είπε ο κ. Βλάχος, κάνοντας λόγο για μεγάλο αριθμό των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το τμήμα Σαπών αποτελείται από 22 άτομα. Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων δίνεται η σχετική βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία σίγουρα θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα στην επαγγελματική τους αναζήτηση».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο ΚΕΕ Ροδόπης (γραφείο 102 της Νομαρχίας), τηλ. 25310 24422, κ. Ελεονόρα Αυτσόγλου, υπεύθυνη της τεχνικής στήριξης και κ. Ηλία Βλάχο, υπεύθυνο Εκπαίδευσης ή στο www.ideke.edu.gr

Το γραφείο είναι ανοιχτό τις ώρες 9:00-14:00.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.