Εκπαιδευση και καταρτιση στη μελισσοκομια απο το κεντρο ΟΕΓΕΚΑ «Δημητρα»

Προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης με αντικείμενο τη μελισσοκομία πραγματοποιούνται στο κέντρο ΟΕΓΕΚΑ «Δήμητρα» Κομοτηνής. Με αφορμή αυτά επισκέφτηκε την Κομοτηνή ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης μελιού και γενικός διευθυντής μελισσοκομίας Ιορδάνης Μανίκης. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που μετείχε ο κ. Μανίκης ενημέρωσε για τις τελευτές εξελίξεις των προσπαθειών που γίνονται σε εθνικό επίπεδο αναγνώρισης του ελληνικού μελιού στην ξένη αγορά.

Ο «ΠτΘ» συνάντησε τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης μελιού και γενικό διευθυντή μελισσοκομίας Ιορδάνη Μανίκη λίγο μετά τη λήξη των μαθημάτων και συνομίλησε μαζί του γύρω από το θέμα της αναγνώρισης του ελληνικού μελιού τόσο από το ελληνικό καταναλωτικό κοινό, όσο και από το διεθνές. Μίλησε επίσης με τον κ. Κωνσταντίνο Μπούντα διευθυντή του κέντρου ΟΕΓΕΚΑ «Δήμητρα» Κομοτηνής.

Ιορδάνης Μανίκης: «Ζητάμε την ενίσχυση του μελισσοκόμου»

ΠτΘ: Ποιος είναι ο λόγος της παρουσίας στην πόλη μας;

Ι.Μ.:
Είμαι εδώ για να ενημερώσω γι’ αυτά που συμβαίνουν στην Ελληνική μελισσοκομία, για το ποιες προσπάθειες γίνονται για την ανάδειξη του ελληνικού μελιού, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και την αξία που έχει στον καταναλωτή. Αυτός είναι και ο στόχος, δηλαδή η ανάδειξη και η αξία του ελληνικού μελιού, τα προβλήματα που αφορούν στο μέλι, ποιοτικά χαρακτηριστικά, θέματα ταυτότητας και νομοθεσίας.

ΠτΘ: Ποιες ενέργειες γίνονται για να επιτευχθούν όλα αυτά που μας αναφέρατε;

Ι.Μ.:
Οι ενέργειες είναι πολυσύνθετες, αφορούν πλευρές τις οποίες βλέπουμε σαν κλάδος συνολικά και σφαιρικά. Αφορούν στην διατήρηση του προϊόντος όπως το παράγει η φύση. Το μέλι το οποίο παράγεται είναι καθαρό, απαλλαγμένο από οποιαδήποτε ουσία που το επηρεάζει αρνητικά και σαν στόχο έχουμε να το προωθήσουμε και στον Έλληνα καταναλωτή αλλά και στο εξωτερικό και να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά του. Στα πλαίσια αυτά στις 13 Νοεμβρίου διοργανώνεται εκδήλωση στην Αθήνα με τη συμμετοχή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να πιστοποιήσουν το μέλι το οποίο παράγουν ή ακόμα και η Ελλάδα να πιστοποιήσει στην διεθνή αγορά την ταυτότητά του;

Ι.Μ.:
Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει ν’ ανήκουν κάπου και να έχουν ένα μελισσοκομικό βιβλιάριο. Ο κάθε παραγωγός που έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κυψελών αποκτά το βιβλιάριο αυτό και την ιδιότητα του μελισσοκόμου και έχει την δυνατότητα να επιδοτηθεί. Εμείς στηρίζουμε τους νέους παραγωγούς και τους νέους ανθρώπους γιατί είναι πλούτος ζωής για όλους, μας δίνουν ζωντάνια. Θέλουμε να παράγεται περισσότερο μέλι, θέλουμε ο μελισσοκόμος να ενισχυθεί. Στηρίζουμε και το οικοσύστημα από την μέλισσα και η μέλισσα χρειάζεται την παρέμβαση του ανθρώπου.

ΠτΘ: Υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων που ασχολούνται με την παραγωγή του μελιού;

Ι.Μ.:
Αυτό που με εντυπωσιάζει σ’ όλη την Ελλάδα είναι ότι βλέπω συνεχώς νέους ανθρώπους. Υπάρχει μία δυναμική γενιά η οποία ποθεί να κρατηθεί και να αγωνιστεί για τον κλάδο αυτό.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι το μέλι αποτελεί την λύση του οικονομικού προβλήματος μίας πόλης ή μιας χώρας;

Ι.Μ.:
Δεν μπορεί να αποτελέσει δυστυχώς την λύση του οικονομικού προβλήματος που υπάρχει, είναι ένα προϊόν με μικρό ποσοστό στο εγχώριο ακαθάριστο προϊόν απλά μπορεί να ενισχύσει κάποιους ανθρώπους οικονομικά σαν μία δεύτερη ενασχόληση.

ΠτΘ: Ποια είναι τα σημεία που έχετε παρατηρήσει κατά την διάρκεια των ενημερωτικών σεμιναρίων στην Κομοτηνή κ. Μανίκη;

Ι.Μ.:
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η ζωντάνια και η θέλησή τους ν’ ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο. Έδειξαν θέληση, έκαναν προτάσεις καθώς επίσης έκριναν οτιδήποτε γίνεται. Αυτό μου άρεσε πολύ.

ΠτΘ: Ποια είναι η αγωνία αυτών των ανθρώπων που εκφράζουν μέσα από τις τοποθετήσεις τους;

Ι.Μ.:
Η αγωνία τους σχετίζεται με το τι θα γίνει με το μέλι και με την Ελληνική μελισσοκομεία, αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν και να παίζουν αυτόν τον ρόλο που τους αναλογεί. Θέλουν όλοι να συνεχίσουν, αγωνιούν τι θα γίνει με το εισαγόμενο μέλι, με το νοθευμένο και με τους ελέγχους που γίνονται, επιζητούν τους ελέγχους και πάνω σ’ αυτό συμφωνώ κι εγώ.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ για την συνομιλία και εύχομαι το ελληνικό μέλι να πάρει την θέση που του αξίζει στην καταναλωτική αγορά

Ι.Μ.:
Κι εγώ το ελπίζω, σας ευχαριστώ κι εγώ

Κώστας Μπούντας: «Το μέλι είναι πικρό στην παραγωγική του διαδικασία»

ΠτΘ: Προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους μελισσοπαραγωγούς από το κέντρο «Δήμητρα». θα θέλαμε να μας ενημερώσετε γι αυτά κ. Μπούντα…

Κ.Μ.:
Τα προγράμματα υλοποιούνται εδώ και μία σειρά ετών. Τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το τι διαμορφώνεται από την νέα κοινή αγροτική πολιτική μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάνει μία ποιοτική στροφή στα προσφερόμενα προγράμματα με την έννοια ότι εκτιμούμε ότι υπάρχει βιώσιμο μέλλον στην γεωργία. Θα πρέπει να στηριχθεί η ποιοτική παραγωγή γι’ αυτό δίνουμε έμφαση στην βιολογική καλλιέργεια, στην ολοκληρωμένη παραγωγή και στην ποιοτική παραγωγή των συμβατικών προϊόντων.

ΠτΘ: Όταν λέτε ποιοτική παραγωγή τι εννοείτε;

Κ.Μ.:
Εννοούμε το προϊόν που παράγεται να είναι ανταγωνιστικό ως προς την ποιότητα την προσφερόμενη, σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε σε σχέση με το τι κάναμε αυτά τα 25 χρόνια που είμαστε ενταγμένοι στην Ε.Ε. πού αποσκοπούσαμε στην παραγωγή προϊόντων ή μιας ποσότητας προϊόντων, που θα μας εξασφάλιζε επιδοτήσεις. Ποιότητα, οργανοληπτικά συστατικά, βιολογική αξία των προϊόντων ή τεχνολογικά χαρακτηριστικά, είχαν παραμεληθεί. Μας ενδιέφερε κυρίως η ποσότητα, είχαμε δηλαδή μία ποσοτική μορφή γεωργίας. Η μελισσοκομία «απόλαυσε» λίγες επιδοτήσεις σε σχέση με τις άλλες δραστηριότητες, δεν είχε επιδότηση το μέλι σαν προϊόν κι αυτό δείχνει ότι είναι μία υγιής δραστηριότητα, μιας και επιβίωσε χωρίς επιδοτήσεις στα 25 έτη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μέλι είναι «πικρό» στην παραγωγική του διαδικασία.

ΠτΘ: Σ’ αυτό που μας αναφέρατε μόλις, έρχεται να προστεθεί και η αντίδραση των μελισσοπαραγωγών της χώρας σχετικά με την Κ.Υ.Α. που καθορίζει το σημείο τοποθέτησης κυψελών…

Κ.Μ.:
Είναι γεγονός ότι στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει ένας υπερβάλλων ζήλος, αλλά πέραν αυτού υπάρχει και ένα άλλο παράπονο που αφορά την μοριοδότηση των παραγωγών που υποβάλουν σχέδια βελτίωσης. Παράγουμε γύρω στους 10 με 15 τόνους κι άλλους τόσους εισάγουμε, αντί να στηριχθεί η μελισσοκομία δεδομένου ότι το ελληνικό μέλι είναι από τα καλύτερα.

ΠτΘ: Οι τόνοι αυτοί μελιού καλύπτουν μόνο το εσωτερικό της χώρας ή γίνεται και εξαγωγή;

Κ.Μ.:
Η ποσότητα που εξάγουμε είναι πάρα πολύ μικρή σε σχέση μ’ αυτήν που παράγεται. Θα πρέπει λοιπόν να ενισχυθεί έτσι ώστε να αποτελεί πηγή χρημάτων για τη χώρα αλλά και για τους παραγωγούς.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.