Εκλογες στην Πανελληνια Ενωση Κτηνοτροφων

Εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων για την εκλογή του νέου Διοικητικού της Συμβουλίου. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στο δημαρχείο Αμπελώνων Λαρίσης και πάνω από διακόσιοι αντιπρόσωποι από 26 διαμερίσματα της χώρας ψήφισαν και εξέλεξαν το νέο δεκαπενταμελές συμβούλιο. Ο νομός μας συνέχισε την παράδοση που θέλει μεταξύ των μελών του Δ.Σ. να εκλέγεται εκπρόσωπός του. Έτσι ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κομοτηνής ο κ. Μαργαρίτης Θεολόγου εξελέγη στο νέο συμβούλιο. Να σημειωθεί ότι η κατανομή αξιωμάτων θα γίνει τις επόμενες ημέρες μετά από πρόσκληση του πλειοψηφούντος συμβούλου και προέδρου του απερχόμενου Δ.Σ. κ. Δημητρίου Καμπούρη.

Παρόντες στην ΔΕΘ οι κτηνοτρόφοι

Το παρών θα δώσει στη ΔΕΘ διαμαρτυρόμενη και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και μάλιστα ίσως εκεί γίνει και η κατανομή των αξιωμάτων στο νέο Δ.Σ. ώστε να έχουν αμέσως συνάντηση με την υπουργό κ. Μπατζελή. «Εδώ και καιρό τα αιτήματά μας είναι γνωστά. Εξακολουθούμε να ζητάμε το επιπλέον 30% της εξισωτικής αποζημίωσης, ζητάμε άμεσα να δοθεί η επιστροφή φόρου του πετρελαίου, ζητάμε παράταση ενός χρόνου για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ποιμνιοστασίων γιατί δεν υπήρξε καμία μέριμνα για να προχωρήσει γρηγορότερα η διαδικασία. Καταγγέλλουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού γιατί «έκλεινε τα μάτια» στο «όργιο» με τις τιμές των σιτηρών, που έχουν ως αποτέλεσμα και η τιμή του ψωμιού να ανεβαίνει αλλά παράλληλα και οι τιμές των ζωοτροφών», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κομοτηνής κ. Μαργαρίτης Θεολόγου.

Επιπτώσεις στις τιμές των ζωοτροφών

Όσον αφορά στο θέμα της αύξησης της τιμής των σιτηρών και ζωοτροφών ο κ. Θεολόγου τονίζει ότι «το θέμα αυτό κόβει την όρεξη στους αλευροβιομήχανους γιατί ήταν αποφασισμένοι να ανεβάσουν κατά πολύ την τιμή των αλεύρων. Ως προς τις ζωοτροφές εν όψει της συγκομιδής καλαμποκιού αλλά και εξαιτίας της δικιάς μας διαμαρτυρίας θα σταθεροποιηθούν περίπου στα είκοσι λεπτά. Υπάρχει όμως ένας πόλεμος και από τις δύο πλευρές και περιμένουν κατά την άποψή μου να οδηγήσουν τις τιμές στα ύψη. Πιστεύω ότι η τιμή των ζωοτροφών θα αυξηθεί και θα φθάσει τα τριάντα λεπτά. Αν όμως γίνει αυτό και η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα θα έχουμε κοινωνικές εκρήξεις».

Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού

Ο κ. Θεολόγου τονίζει ότι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού. Οι αγελαδοτρόφοι είναι πολύ λίγοι και έχω πει και πριν από χρόνια ότι οι ποσοστώσεις και οι χαμηλές τιμές στο γάλα, λειτούργησαν εις βάρος των αγελαδοτρόφων που έμειναν λίγοι. Για παράδειγμα θα σας πω ότι η τιμή του αγελαδινού γάλακτος είναι περίπου τριάντα δύο λεπτά και πολύ ελάχιστοι παίρνουν τριάντα έξι λεπτά. Οι ευρωπαίοι συνάδελφοι που έχουν χαμηλότερο κόστος και έπαιρναν χαμηλή τιμή για το γάλα πρόσφατα και συγκεκριμένα πριν από δεκαπέντε ημέρες έριχναν το γάλα στα χωράφια τους. Αναγκάσθηκαν λοιπόν οι γαλακτοβιομηχανίες και τους έδωσαν επτά λεπτά στο κιλό. Σήμερα οι ευρωπαίοι συνάδελφοι αγελαδοτρόφοι πουλάνε τριάντα τέσσερα λεπτά το κιλό το γάλα. Αυτό βέβαια «κόβει την όρεξη» στις εδώ γαλακτοβιομηχανίες που έκαναν εισαγωγή από το εξωτερικό, γιατί αν προσθέσουμε το κόστος μεταφοράς δεν συμφέρει. Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται και οι προβατοτρόφοι. Για χρόνια θα λέμε ότι αν έπαιρναν μια ενίσχυση αυτό το πακέτο των πεντακοσίων εκατομμυρίων που υποσχέθηκε ο κ. Χατζηδάκης αλλά και η κ. Μπατζελή και δεν το έδωσε ενώ μπορούσε θα γινόταν κάτι. Αυτή τη στιγμή είμαστε με ανοικτά τα μάτια και περιμένουμε να μεγαλώσουμε ή να πουλήσουμε το κοπάδι. Για αυτό και λέω είμαστε στην κόψη του ξυραφιού γιατί αν οι ζωοτροφές γίνουν τριάντα λεπτά με όλη την κρίση που υπάρχει το ερώτημα είναι πώς εμείς θα συνεχίσουμε και πώς η χώρα θα βγει από την κρίση. Είναι ένα μεγάλο ερώτημα και δεν το συζητά κανείς σοβαρά. Πιστεύω ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα βοηθήσει σε κάθε κατεύθυνση ώστε να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία. Είμαστε υπέρ του διαλόγου γιατί μόνο έτσι θα λυθούν τα προβλήματα. Αν όμως η κ. Μπατζελή μας κλείσει την πόρτα και δεν δεχθεί να συζητήσουμε τότε εμείς δεν θα φταίμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.