Εκλογες ΝΔ: Δεν ανοιξαν ποτε οι καλπες στη Ροδοπη

Πώς σχολίασαν το γεγονός τοπικά στελέχη και φίλοι της παράταξης

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε στα εκτός αλλά κυρίως στα εντός της ΝΔ μετά και την αποτυχία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας που είχαν προγραμματιστεί για την Κυριακή 22 Νοεμβρίου.
 
Την απόφαση για την αναβολή της διαδικασίας έλαβαν τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και δεν επέτρεψαν καν την έναρξη των διαδικασιών. Συγκεκριμένα η διαδικασία για την εκλογή του προέδρου της ΝΔ στη Ροδόπη δεν άρχισε ποτέ, όπως και στην πλειοψηφία των εκλογικών τμημάτων της χώρας, ενώ σε λιγοστά τμήματα στην ελληνική επικράτεια που είχε συγκεντρωθεί κόσμος, ξεκίνησε προσωρινά μία χειρόγραφη διαδικασία η οποία και διεκόπη πριν τις 10 το πρωί, όταν και ανακοινώθηκε επισήμως από την ΚΕΦΕ πως οι εκλογές ματαιώνονται.
 
Στην σχετική ανακοίνωση της η ΚΕΦΕ ανέφερε πως « με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται».
 
Οι αντιδράσεις για την αναβολή της διαδικασίας δεν άργησαν να έρθουν με τους τέσσερις υποψηφίους να ανταλλάσουν «πυρά» και αιτήματα παραιτήσεων, με την πλειοψηφία αυτών να συγκεντρώνουν ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο γραμματέας του κόμματος και πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος μέχρι και τη στιγμή που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ, τηρεί σιγή ιχθύος.
 
Τα όσα διαδραματίστηκαν ωστόσο την Κυριακή έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα στελέχη αλλά και τους φίλους της, με πολλούς να κάνουν λόγο για «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της ΝΔ,  άλλοι να ζητούν την άμεση παραίτηση των υπευθύνων, ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το μέλλον και τη συνοχή του κόμματος, με την πρόταση το κόμμα να οδηγηθεί εκ νέου σε κάλπες από νέο υπηρεσιακό πρόεδρο.
 
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χθες το πρωί πέρασε στην αντεπίθεση, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος δεν  φέρει ευθύνη για το τεχνικό πρόβλημα και πως όλοι οι ανθυποψήφιοί του γνώριζαν την εταιρεία που ανέλαβε τις εκλογές, αφήνοντας αιχμές και για τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας πως επί κυβέρνησης Σαμαρά αυτή είχε αναλάβει αρκετά έργα.
 
Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του, καλώντας και τους ανθυποψηφίους του να πράξουν το ίδιο, ο καθένας από τη θέση ευθύνης που φέρει, ήτοι αυτών των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων σε ό, τι αφορά τους κ.κ. Γεωργιάδη και Μητσοτάκη και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας σε ό, τι αφορά τον κ. Τζιτζικώστα.
 
Άμεσες ήταν οι απαντήσεις που έλαβε με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη να παραιτούνται των θέσεών τους, με τον μεν πρώτο να δημοσιοποιεί παράλληλα εμπιστευτική επιστολή που είχε στείλει στον κ. Μεϊμαράκη προ των εκλογών όπου επισήμαινε δυσλειτουργίες στο σύστημα, τον δε Άδωνι Γεωργιάδη, να χαρακτηρίζει ως σωστή κίνηση την παραίτηση του κ.Μεϊμαράκη, επικεντρώνοντας στην στάση που θα κρατήσει ο κ.Τζιτζικώστας, ο οποίος λίγη ώρα μετά απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη, τονίζοντας πως η Περιφέρεια δεν έχει καμία σχέση με το φιάσκο των εκλογών.
 
Η αναβολή των εκλογών για την προεδρία της ΝΔ μονοπώλησε και το ενδιαφέρον των ιντερνετικών συζητήσεων μεταξύ στελεχών και φίλων του κόμματος, στα social media, με πολλά από τα τοπικά στελέχη της ΝΔ να παίρνουν θέση επί του θέματος.
 

Ευριπίδης Στυλιανίδης
«Απόλυτος στόχος η ομαλότητα και η ενότητα της παράταξης»

Από τους πρώτους που έσπευσαν να σχολιάσουν την απόφαση της αναβολής ήταν ο πρώην βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος σε ένα σύντομο σχόλιό του προέκρινε ως απόλυτο στόχο της παράταξής  την ομαλότητα και την ενότητα.
 

Γιώργος Παυλίδης
«Η διχαστική σπέκουλα των υποψηφίων να σταματήσει εδώ»

Στην ενότητα της παράταξης επικεντρώθηκε και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Τσαρδακλής ο οποίος έγραψε πως « αυτό που προέχει είναι η ενότητα της μεγάλης Κεντροδεξιάς Παράταξης της Νέας Δημοκρατίας», ενώ λιγότερο επιεικής εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ.Γιώργος Παυλίδης που υπογράμμισε πως «δεν είναι ανεκτό το φιάσκο» καλώντας την ΚΕΦΕ και τους υπευθύνους «να ζητήσουν συγνώμη τώρα και να παραιτηθούν» τονίζοντας επίσης πως « η διχαστική σπέκουλα των υποψηφίων θα πρέπει να σταματήσει εδώ».
 

Ιωάννης Βεζυργιαννίδης
«Δύσκολη και ντροπιαστική μέρα ∙ να καταλογιστούν άμεσα οι ευθύνες»

Χαρακτηριστική η ανάρτηση του προέδρου της Νομαρχιακής Εφορευτικής Επιτροπής Ροδόπης κ. Ιωάννης Βεζυργιαννίδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των υποψήφιων προέδρων για την «άψογη» όπως την χαρακτήρισε συνεργασία, αλλά και όλους όσους ασχολήθηκαν με την προετοιμασία των εσωκομματικών εκλογών, ζήτησε συγνώμη από τα μέλη και τους φίλους της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «μία δύσκολη και ντροπιαστική μέρα» υπογραμμίζοντας πως «οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν άμεσα».
 

Βούλα Ελευθεριάδου
«Εξαφανίσθηκε ακόμα και η λέξη ευθιξία»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ.Βούλα Ελευθεριάδου, η οποία σε σχετική της ανάρτηση έγραψε πως «η N.Δ. σήμερα πληγώθηκε βαθύτατα. Επιβεβαιώθηκαν απόλυτα όσοι υποστήριζαν πως ένας φθαρμένος κομματικός μηχανισμός, με κλειστές πόρτες και με συνεχή ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων στελεχών οδηγεί τον κόμμα στην παρακμή. Εξαφανίσθηκε ακόμα και η λέξη ευθιξία. Πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ εμείς. Η Ν.Δ. πρέπει να πάψει άμεσα να είναι ένα κόμμα επαγγελματιών πολιτικών. Ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής το κληροδότησε στο λαό και σε κανέναν άλλο. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να το θεωρεί δικό του, κανείς δεν έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί τα δικά του και μόνο συμφέροντα μέσω του κόμματος». « Η Ν.Δ. πρέπει άμεσα να γίνει κόμμα εξουσίας και όχι αδύναμος στυλοβάτης συγκυβέρνησης. Οι καιροί το επιβάλλουν, φάρος μας η ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού, η μεσαία τάξη, οι αδύναμοι, οι αγρότες, οι νοικοκυραίοι, το απαιτούν η Ελλάδα πρέπει να σωθεί και θα σωθεί» υπογράμμισε για να καταλήξει πως πρέπει « ο λόγος να δοθεί στον λαό».
 

Αντώνης Γραβάνης
«Η πολιτική επιβίωση βάση σπέκουλας είναι πάντα προσωρινή και επιφανειακή∙ η κοινωνία στο τέλος θα κατατάξει όλους εκεί που τους αρμόζει…»

 
«Οι ευθύνες για το χθεσινό φιάσκο είναι πολύπλευρες και η ειλικρινής συγνώμη επιτακτική…» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Αντώνης Γραβάνης για να επισημάνει αμέσως μετά την έκπληξή του για όσους « “νεοδημοκράτες” δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους». «Προσπαθούν, μόνο και μόνο για μικροκομματικά και προσωπικά οφέλη, να ξεφτιλίζουν την παράταξη και να την οδηγούν όλο και πιο χαμηλά…» συνέχισε ο ίδιος καλώντας τους «να θυμούνται πως  η διαχρονικότητα της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της. «Η πολιτική επιβίωση βάσει σπέκουλας είναι πάντα προσωρινή και επιφανειακή. Η κοινωνία στο τέλος θα κατατάξει όλους εκεί που τους αρμόζει…» κατέληξε.
 

Ντίνος Μορφακίδης
«Ένα τέτοιο γεγονός δεν νομίζω ότι έρχεται να αμαυρώσει την ιστορία της παράταξης»

Ψυχραιμία και αντικειμενικότητα συνέστησε μιλώντας στο Ραδιόφωνο του «ΠτΘ» ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης κ.Ντίνος Μορφακίδης, δίνοντας τη δική του εκδοχή των γεγονότων. «Ο δαίμων έβαλε το χεράκι του. Η τεχνολογία στην οποία καμιά φορά βασιζόμαστε χαλάει. Δεν μπορεί να ήταν στημένος όλος ο μηχανισμός» υποστήριξε ο ίδιος για να επισημάνει πως σε επίπεδο Ροδόπης τα πάντα ήταν έτοιμα. «Ο υπεύθυνος της εφορευτικής επιτροπής στη Ροδόπη κ. Βεζυργιαννίδης μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη είχαν τα πάντα έτοιμα. Και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ήταν στη θέση τους και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός επίσης, ωστόσο  δυστυχώς ο  server δεν λειτούργησε ποτέ».
 
«Ένα τέτοιο γεγονός δεν νομίζω ότι έρχεται να αμαυρώσει την ιστορία της παράταξης, που ξεκινά από το 1974 και είναι τεράστια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος για να σημειώσει πως «πρέπει να επικρατήσει σωφροσύνη και κοινή λογική».
 

«Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη πατριωτική παράταξη, η οποία στηρίζεται στους ανθρώπους της»

 
Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες σε όσους είχαν το βάρος της ομαλής διεξαγωγής της διαδικασίας, ενώ ως έμπειρο στέλεχος της κεντροδεξιάς παράταξης, δίνοντας και τη δική του απάντηση στα όσα ακολούθησαν της αναβολής μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων τόνισε πως  «η Νέα Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από κανένα από τους προαναφερόμενους υποψηφίους. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη πατριωτική παράταξη, η οποία στηρίζεται στους ανθρώπους της. Σ’ αυτούς που τη στηρίζουν. Ο κάθε υποψήφιος θεωρεί ότι μπορεί να ανεβάσει και να μεγαλώσει τη Νέα Δημοκρατία, άρα δεν κινδυνεύει η παράταξη. Όλοι οι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για την ενότητα, για την ομόνοια, για την ομοψυχία ολόκληρης της Νέας Δημοκρατίας». Ο κ. Μορφακίδης εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι, όταν οι εκλογές τελικά διεξαχθούν, το όλο συμβάν μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά για τον κόσμο της ΝΔ %C

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.