Εκλογες για την αναδειξη αντιπροσωπων για το 14ο συνεδριο της ΟΛΜΕ

Εκλογές εκπαιδευτικών για την ανάδειξη των αντιπροσώπων για το 14ο συνέδριο της ΟΛΜΕ που θα γίνει στην Αθήνα στα τέλη Ιουνίου γίνονται σήμερα στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, από τις 12.00 μέχρι τις 6.00 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι καθηγητές, μόνιμοι και αναπληρωτές αλλά όχι και οι ωρομίσθιοι. Από τις 9.00 μέχρι τις 12.00 θα πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

Στις εκλογές που έγιναν πριν 2 χρόνια για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του 13ου συνεδρίου από τη Ροδόπη εξελέγησαν για πρώτη φορά τέσσερις αντιπρόσωποι, οι Μαίρη Κοσμίδου και Ματούλα Καϊοπούλου από τη ΔΑΚΕ, ο Χρήστος Γαντζίδης από την ΠΑΣΚ και ο Νεκτάριος Δαπέργολας από τους Ανεξάρτητους (ΑΕΣ).

Σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά, εάν οι ψηφίσαντες είναι πάνω από 450 η Ροδόπη θα έχει το δικαίωμα να εκπροσωπηθεί από πέντε αντιπροσώπους. Η ΕΛΜΕ Ροδόπης αριθμεί μεγάλο αριθμό μελών, πλην όμως πέρα από τη διάθεση χρειάζεται να είναι και οικονομικά τακτοποιημένοι απέναντι στην ΕΛΜΕ, ήτοι να έχουν καταβάλλει το ποσό των 25 ευρώ κατ’ έτος. Μέχρι στιγμής έχουν ανταπεξέλθει στις οικονομικές τους υποχρεώσεις 420 οι οποίοι θ’ αποτελούν και τον πίνακα των εκλογέων.

Να σημειωθεί ότι η ΕΛΜΕ Ροδόπης αριθμεί συνολικά 590 μέλη μόνιμα και περίπου 100 αναπληρωτές.

Περί της εκλογικής διαδικασίας προέβησαν σε δηλώσεις ο κ. Σταμάτης Κιουτσούκης, υποψήφιος ΠΑΣΚ Ν. Ροδοπης, o κ. Σταμάτης Σακελλίων, υποψήφιος Αγωνιστικής Συνεργασίας Ν. Ροδόπης και η κ. Μαίρη Κοσμίδου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Ν. Ροδόπης.

Ο κ. Κιουτσούκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ποσοστό αποχής των εκπαιδευτικών από την εκλογική διαδικασία: «Όλο το προηγούμενο διάστημα επισκεφθήκαμε σχολεία και ενημερώσαμε τους συνάδερφους για την αναγκαιότητα συμμετοχής και συνεργασίας τους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για τη θεσμική λειτουργία των εκπαιδευτικών Β΄/βάθμιας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του θεσμικού και την αξιολόγηση του επιμορφωτικού τους ρόλου, την οικονομική τους κατάσταση και τη καθημερινότητα που βιώνουν στον χώρο του σχολείου.

Είχαμε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να γίνει ένας ειλικρινής εκπαιδευτικός διάλογος και όχι όπως επί του παρόντος τον εννοεί η κυβέρνηση μέσα από τον οποίο θα μπορούσαμε να προβάλλουμε τις θέσεις μας για τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τον χώρο μας αλλά δυστυχώς η ανταπόκριση των συναδέλφων προς το παρόν δεν εμπνέει αισιοδοξία.

Αν δεν ασχοληθούμε εμείς οι ίδιοι με αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε άλλους για τη διευθέτησή τους».


Από την πλευρά του, ο κ. Σακελλίων έκανε λόγο για προσπάθειες εμπορευματοποίησης του αγαθού της παιδείας εκ μέρους της κυβέρνησης: «Έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που διαλύει τη δημόσια παιδεία και διαλύει το κοινωνικό κράτος. Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ πληρώνει η ελληνική οικογένεια για την παραπαιδεία. Αυτή τη στιγμή υποτίθεται ότι γίνεται ένας διάλογος για την παιδεία που κατά τη γνώμη μας είναι ένα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης γιατί στο μέλλον ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν θα είναι υπουργός και το πάρτυ θα έχει τελειώσει. Εξάλλου, από το 1974 έχουμε μετρήσει τριάντα διαλόγους περίπου με πραγματικό αποτέλεσμα μηδέν. Είμαστε η χώρα με το μικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ σε θέματα δημόσιας παιδείας. Για τον κ. Παπαθανασίου οι Τράπεζες αποτελούν προτεραιότητα αλλά κανένα λόγο δεν κάνει για να ανοίξει τα θησαυροφυλάκια για την παιδεία. Μιλούν για το φιλανδικό μοντέλο και όλοι γνωρίζουν το πώς ξεκίνησε και την πρώτη κίνηση των Φιλανδών που αφορούσε στο άνοιγμα του θησαυροφυλακίου. Χρειάστηκε να επενδύσουν, επενδύουν και θα επενδύουν. Για εμάς ξεκάθαρα είναι πανανθρώπινο δικαίωμα η αξιοπρεπής παιδεία και όχι αγοραίο υλικό. Δεν είναι υπόθεση αγοράς. Ζητάμε αξιοπρεπή μισθό για τον εκπαιδευτικό, τομέας στον οποίο η αναλογία του έλληνα εκπαιδευτικού με τους συναδέλφους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γύρω στα 55% και αυτό σημαίνει μια υπονόμευση εξ αρχής. Δείτε τα σχολεία και συγκρίνετε τα με σχολεία των προηγμένων χωρών» είπε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του για ένα καλό αποτέλεσμα. «Περιμένουμε οι συνάδελφοι να αξιολογήσουν τα πράγματα και να μας τιμήσουν με την ψήφο τους».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ κ. Μαίρη Κοσμίδου κάλεσε τους συναδέλφους της να στηρίξουν τους υποψηφίους της παράταξης που εκπροσωπεί οι οποίοι και θα συμμετέχουν στο συνέδριο της ΟΛΜΕ για την διεκδίκηση των θέσεων και των απόψεων που έχει ο κλάδος

Ουζγκιούρ Μεμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.