Εκλογες χωρις υλικα απο πλαστικο – Tι θα ισχυσει

Όχι στα πλαστικά και περιορισμό της χρήσης χαρτιού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, λέει το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, απαγορεύονται ρητά πλαστικές σημαίες, προεκλογικό διαφημιστικό υλικό από πλαστική ύλη, μη ανακυκλώσιμη και επιβαρυντική για το περιβάλλον, ενώ δεν επιτρέπεται η ανάρτηση πανό-αεροπανό σε δρόμους και πλατείες. Οι αφίσες θα τοποθετούνται σε προκαθορισμένους χώρους με απόφαση των δήμων.

 

Όπως αναφέρεται στην επείγουσα απόφασή του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, από τις 9 Αυγούστου άρχισε η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τουλάχιστον σε ότι αφορά την προβολή συνδυασμών και υποψηφίων. Με την απόφασή του αυτή ο υπουργός, θέτει τα «επιτρέπεται» και «απαγορεύεται» του εκλογικού αγώνα ως προς την προβολή των υποψηφίων και των συνδυασμών και τις ευθύνες που έχουν οι παρούσες διοικήσεις των δήμων να τα τηρήσουν. Όπως ο ίδιος αναφέρει ο αγώνας αυτός πρέπει να διεξαχθεί «αναλογικά και επί ίσοις όροις».

 

Παρενθετικά αναφέρουμε ότι με την ισχύ της παρούσας απόφασης αλλά και του νόμου για τις εκλογικές δαπάνες, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απαγορευτικό να είναι υποψήφιοι με πιθανότητα να κερδίσουν τις εκλογές, άτομα με χαμηλή αναγνωρισιμότητα τόσο στους μεγάλους ενοποιημένους «Καλλικράτειους» δήμους, όσο και κυρίως στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας και πρωτίστως στην περιφέρεια Αττικής των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων! Δίνεται λοιπόν εξ αντικειμένου προβάδισμα σε πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και σε εν γένει διάσημους -ακόμη και εάν προέρχονται από το lifestyle- έναντι πιθανώς αξιολογότατων υποψηφιοτήτων αλλά χαμηλού προφίλ από τον επιστημονικό και επιχειρηματικό χώρο. Ακόμη και οι νυν δήμαρχοι και νομάρχες, αναμένεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στους νέους «Καλλικράτειους» δήμους εάν βρεθούν αντιμέτωποι με « διάσημους», γεγονός που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους όλα τα κόμματα, πριν προβούν σε ανακοινώσεις στήριξης υποψηφίων.

Ενδιαφέροντα σημεία για τον προεκλογικό αγωνα

Παραθέτουμε κάποια ενδιαφέροντα σημεία της απόφασης Ραγκούση, αναμένοντας με ενδιαφέρον να δούμε αν θα τηρηθούν:
• Η προβολή των συνδυασμών στους χώρους που διατίθενται γίνεται μέσα σε μόνιμα και σταθερά πλαίσια που έχουν κατασκευάσει οι δήμοι και οι κοινότητες ή σε προσωρινά και κινητά που κατασκευάζονται και τοποθετούνται με δαπάνες των συνδυασμών. Μπορούν όμως να παραχωρηθούν και άλλοι χώροι πρόσφοροι για αφισοκόλληση, ιδιαίτερα από δήμους ή κοινότητες που δεν έχουν προβεί στην κατασκευή και διάθεση στους συνδυασμούς των υποψηφίων, μόνιμων πλαισίων. Μετά τον καθορισμό των χώρων αυτών από τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια ή τον οικείο ΓΓ Περιφέρειας, απαγορεύεται η επικόλληση εντύπων σε κάθε άλλο χώρο.
• Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τοποθέτηση από τους συνδυασμούς, καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών στους χώρους που τους διατίθενται, των οποίων οι διαστάσεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 2Χ2Χ2 μέτρα καθώς και τροχόσπιτα που το μήκος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα μέτρα. Στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται η χρήση μεγαφωνικών συσκευών.
• Σε περίπτωση που οι δήμοι και οι κοινότητες έχουν τοποθετήσει μόνιμα πλαίσια σε στύλους των οργανισμών κοινής ωφέλειας και των ΟΤΑ, τα πλαίσια αυτά διατίθενται στους συνδυασμούς επίσης αναλογικά και επί ίσοις όροις. Με τον ίδιο τρόπο διατίθενται τα σταθερά πλαίσια της εμπορικής διαφήμισης που έχουν τοποθετηθεί σε κοινόχρηστους χώρους και που την προεκλογική περίοδο διατίθενται στους συνδυασμούς.
• Απαγορεύεται η ανάρτηση αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Σε περίπτωση που τοποθετούνται πανό η αεροπανό, οι δήμοι και οι κοινότητες υποχρεούνται για την άμεση αφαίρεσή τους. Επιτρέπεται η χρήση φωτεινών διαφανειών (slides) σε ανοικτούς χώρους που καθορίζονται από τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, με την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και δεν δημιουργούνται οποιασδήποτε μορφής κυκλοφοριακά προβλήματα.
-Απαγορεύεται η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού διαφημιστικού υλικού από πλαστική ύλη, επειδή το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον. Επίσης απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών, όπως σπρέι, χρώματα κλπ. Απαγορεύεται η χρήση διαφημιστικών τρυκ, γιατί η μαζική ρίψη τους συμβάλλει στη ρύπανση των πόλεων και χωριών και καθίσταται έτσι προβληματικός ο καθαρισμός των φρεατίων.
• Δεν επιτρέπεται η επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων σε πλαίσια καθώς και η χρήση χώρων που έχουν διατεθεί σε άλλους συνδυασμούς. Οι συνδυασμοί οφείλουν να φροντίζουν για την ευπρεπή εμφάνιση των χώρων που τους διατέθηκαν με την περισυλλογή των αφισών και τον καθαρισμό των χώρων από κολλητικές ουσίες κλπ.
-Τα περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και τα τροχόσπιτα που τυχόν τοποθετήσουν οι συνδυασμοί, πρέπει να αποσυρθούν με φροντίδα τους μέσα σε πέντε ημέρες από την ημέρα των εκλογών, εκτός αν η ψηφοφορία επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, οπότε αυτά αποσύρονται μέσα σε πέντε επίσης ημέρες μετά την επαναληπτική ψηφοφορία.

Άπαντες σύμφωνοι πλην ΚΚΕ

Η απόφαση Ραγκούση –που δεν από αποτελεί παρά σχεδόν πανομοιότυπη επανάληψη όσων ισχύουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση- βρίσκει σύμφωνους τους υποψήφιους της Ξάνθης… πλην ΚΚΕ.
Ο νυν δήμαρχος και υποψήφιος για νέα θητεία κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, σημειώνει κατ’ αρχήν ότι «και οι προηγούμενες εγκύκλιοι λένε τα ίδια» και δηλώνει: «Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ ποτέ τέτοια πράγματα και φυσικά το ίδιο θα γίνει και φέτος. Ο κόσμος μπαΐλντισε και δεν θέλει τέτοιες… χαζομάρες. Πάντως, όλοι συμφωνούν και τα τηρούν όλα αυτά, εκτός του ΚΚΕ που δεν τηρεί τίποτε…».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις του υποψήφιου και επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Αλλαγή» κ. Χρίστου Πούλιου, που δηλώνει: «Ο κόσμος είναι πιο ώριμος από ποτέ, το ίδιο και οι παρατάξεις. Δεν θέλουν εκείνα τα πανηγύρια που συνέβαιναν παλιότερα, κανένας δεν προτίθεται να κινηθεί έτσι κι από πλευράς μου δεν υπάρχει καμιά διάθεση για κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι είναι η ώρα του απευθείας διαλόγου ενώπιον κοινού και είναι κάτι που θα ζητήσω: να γίνει ένας ανοιχτός, έντιμος διάλογος, ακόμα και στο Δημοτικό Αμφιθέατρο. Να γίνουν ακόμα και τηλεοπτικές συζητήσεις, ώστε να ξέρει ο κόσμος τι του γίνεται».

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» και υποψήφιος κ. Νίκος Ανταμπούφης, υπενθυμίζει ότι «σε όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις δεν κάναμε μαζική αφισοκόλληση, δεν χρησιμοποιήσαμε πανό ή τρυκ, παρά μόνο καλαίσθητα ταμπλό που με ευθύνη μας τοποθετήθηκαν και μαζεύτηκαν την επομένη των εκλογών». Δηλώνοντας ότι είναι σύμφωνος με όσα η εγκύκλιος Ραγκούση καθορίζει, ο κ. Ανταμπούφης προσθέτει: «Δεν υπάρχει λόγος να γεμίσουμε από προεκλογικό υλικό- και ειδικά για δημοτικές εκλογές- και να συνεισφέρουμε στην εικόνα μια βρώμικης πόλης. Κι αυτό θα πρέπει να είναι κοινή συμφωνία όλων. Εκεί που όμως θα υπάρξει σημείο τριβής, είναι στην πρακτική του δήμου να μην κατανέμει τους χώρους ισότιμα, αλλά με βάση τα προηγούμενα εκλογικά αποτελέσματα…».

 

Τέλος, η μόνη αντίθεση εγείρεται από την πλευρά του ΚΚΕ, όπως άλλωστε σημείωσε παραπάνω και ο δήμαρχος Ξάνθης. Συνομιλώντας με τον υποψήφιο για την ΠΑΜ-Θ κ. Δημήτριο Φωτιάδη, εξηγεί: «Δεν θα υπακούσουμε και έχουμε τους λόγους μας. Ας αφήσουν τα παραμύθια περί “ανεξάρτητων” υποψηφίων γιατί κανένας δεν είναι και γιατί καθένας από αυτούς έχει τέτοια δύναμη, που εμείς δεν φτάνουμε ούτε στο ένα εκατοστό της. Έχουν μαζί τους όλα τα ΜΜΕ και χωρίς ντροπή μάς λένε να μην κρεμάσουμε πανό ή αφίσα! Ας μας πουν για το αίσχος των χιλιάδων αφισών των καλλιτεχνών που καθημερινά κρεμάνε παντού στην πόλη, αυτές δεν είναι ρύπανση. Αλλά εκεί… υπάρχουν άλλα…». Εκρηγνυόμενος ο κ. Φωτιάδης, καταλήγει λέγοντας: «Εμείς θα δείξουμε ανυπακοή όπως και σε πολλά άλλα, απέναντι στη λαίλαπα που έρχεται και με τον “Καλλικράτη” και καλούμε τον κόσμο να μας ακολουθήσει»…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.