Εκλεισε ο κυκλος των αγροτικων μπλοκων στη Ροδοπη

Καταλήψεις δημόσιων υπηρεσιών και κάλεσμα στους βουλευτές για δημόσιο διάλογο

Νέες μορφές κινητοποιήσεων εγκαινίασαν χθες οι αγρότες του νομού Ροδόπης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και στη φορολόγησή τους. Το απόγευμα της Κυριακής, μετά από 40 ημέρες στα μπλόκα, τα τρακτέρ αποχώρησαν από τον κάθετο άξονα της Νυμφαίας και κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Εκεί παρέμειναν ακινητοποιημένα μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν και έληξε η συμβολική κατάληψη των αγροτών στις δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται στην πρώην Νομαρχία Ροδόπης.
 

Η αναστολή των μπλόκων δε σημαίνει αναστολή των κινητοποιήσεων διαμηνύουν οι αγρότες, προαναγγέλλοντας νέες συμβολικές καταλήψεις σε δημόσια κτίριο, όπως στην Περιφέρεια, στο δημαρχείο Κομοτηνής κ.α. Επιπλέον, χθες απέστειλαν επισήμως την πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο προς τους 17 βουλευτές όλων των κομμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το ραντεβού με τους βουλευτές έχει προσδιοριστεί για το προσεχές Σάββατο, 5 Μαρτίου.

Νίκος Κυριαζής
 
«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, αλλά με άλλη μορφή»

«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, αλλά με άλλη μορφή», τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο εκπρόσωπος των αγροτών του νομού μας, κ. Νίκος Κυριαζής. Ο ίδιος κατήγγειλε την αδιαλλαξία που επέδειξε η κυβέρνηση στο διάστημα που λαμβάνουν χώρα οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τη δέσμη των μέτρων, που προτάθηκαν για την ελάφρυνση των βαρών του αγροτικού κόσμου. «Για το κόστος παραγωγής δεν έγινε καμία μα καμία διευκόλυνση», παρατήρησε, «τριπλασιάστηκε η τιμή του ρεύματος μέσα σε τρία χρόνια, ενώ παύει και η επιστροφή του ειδικού φόρου του πετρελαίου, τη στιγμή που όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλον τον κόσμο, ο πρωτογενής τομέας παίρνει το πετρέλαιό του αφορολόγητο».

«Ευχαριστήσουμε όλον τον κόσμο για την υπομονή και την ανοχή που έδειξε τις τελευταίες 40 ημέρες»

Απευθυνόμενος, τέλος, προς τους πολίτες, τους ευχαρίστησε εκ μέρους των συναδέλφων του για την υπομονή και την ανοχή που έδειξαν τις τελευταίες 40 ημέρες και ζήτησε τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις, που θα ακολουθήσουν, οι οποίες όπως υπενθύμισε δεν αφορούν μόνο τον αγροτικό κόσμο. «Θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλον τον κόσμο για αυτήν την υπομονή και την ανοχή που έδειξε τις τελευταίες 40 ημέρες», σημείωσε. «Το πρόβλημα δεν το είχαμε με τον υπόλοιπο κόσμο», συνέχισε, «αλλά μόνο με την κυβέρνηση. Είναι ο μόνος τρόπος διαμαρτυρίας, που έχει ο αγρότης, γι’ αυτό και γίνονται αυτές οι κινητοποιήσεις με κλείσιμο δρόμων. Πιστεύω όμως ότι ήμασταν πολύ διαλλακτικοί ως προς τα επείγοντα περιστατικά και ως προς τις περιπτώσεις, που έπρεπε να δείξουμε κατανόηση. Πάντα δείχναμε, δεν ήμασταν απόλυτοι ποτέ. Πιστεύω λοιπόν να έχουμε την κατανόηση, αλλά και τη συμπαράσταση που ζητάμε από εδώ και πέρα. Γιατί όλη η περιφέρεια, όλη η επαρχία ζει από τον πρωτογενή τομέα».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.