Εκλεισαν τους υπολογιστες και κατελαβαν συμβολικα την Εφορια

Απέχουν ως τις 18 Απριλίου οι λογιστές της Ροδόπης

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων κατά των προωθούμενων αλλαγών για το ασφαλιστικό μπήκαν από την Τετάρτη οι λογιστές- φοροτεχνικοί όλης της χώρας. Λίγες ώρες μετά από το άνοιγμα του TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους, οι λογιστές-φοροτεχνικοί έκλεισαν τους υπολογιστές τους, δηλώνοντας την αποχή τους από τη συγκεκριμένη εργασία. Σε πρώτη φάση η αποχή θα έχει διάρκεια μέχρι τη Δευτέρα, 18 Απριλίου, και κατόπιν θα συνεδριάσουν εκ νέου τα συλλογικά όργανα του κλάδου, για να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματά τους.  
 
Ο Σύλλογος Λογιστών του νομού Ροδόπης, με τα 75 μέλη του και τα σχεδόν 500 άτομα προσωπικό που απασχολούνται στα λογιστικά τους γραφεία, συμπορεύεται με τις αποφάσεις των ΟΕΕ, ΠΟΦΕΕ και ΠΟΟΕΕΕ και συμμετέχει στην κινητοποίηση της αποχής από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Χθες το πρωί μάλιστα μέλη του τοπικού Συλλόγου Λογιστών πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της ΔΟΥ Κομοτηνής, διαμαρτυρόμενοι για την «ασφαλιστική και φορολογική λαίλαπα, που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε βάρος του κλάδου και όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Θεόδωρος Σαββάκης
 
«Το ασφαλιστικό είναι η “δαμόκλειος σπάθη” για τους μικρομεσαίους και ειδικότερα για τον κλάδο μας, όμως το θέμα είναι ποιος ακούει»

Σε δηλώσεις του στον «ΠτΘ», ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Θεόδωρος Σαββάκης, τόνισε πως η επιβάρυνση στα εισοδήματα των συναδέλφων του, όπως και συνολικά στων μικρομεσαίων επαγγελματιών, θα ξεπεράσει το ποσοστό του 70% εφόσον τεθούν σε εφαρμογή οι προωθούμενες αλλαγές στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό. «Καθίσταται αντιοικονομική η λειτουργία των γραφείων μας», υποστήριξε, «και δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται». «Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, που υφίστανται τις ίδιες επιβαρύνσεις», έσπευσε να συμπληρώσει. «Το ασφαλιστικό είναι η “δαμόκλειος σπάθη” για τους μικρομεσαίους και ειδικότερα για τον κλάδο μας», επισήμανε, για προσθέσει με νόημα ότι «το θέμα όμως είναι ποιος ακούει». «Ακούει κανείς;», αναρωτήθηκε εκ νέου, δηλώνοντας την έντονη ενόχλησή του για την τακτική του «ώριμου φρούτου», που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στις διαμαρτυρίες των διάφορων κοινωνικών ομάδων για το ασφαλιστικό.

«Από το 2009 μετά καλούμαστε να ερμηνεύσουμε και να εφαρμόσουμε νόμους οι οποίοι είναι ξενόφερτοι»

Ο κ. Σαββάκης αναφέρθηκε και στις αντιξοότητες, που ανακύπτουν στην άσκηση του επαγγέλματος των λογιστών, εξαιτίας των καταιγιστικών αλλαγών που έχουν προκύψει στα χρόνια της εφαρμογής των μνημονίων. «Από το 2009 μετά καλούμαστε να ερμηνεύσουμε και να εφαρμόσουμε νόμους οι οποίοι είναι ξενόφερτοι, δεν έχουν γραφεί από ελληνική πένα, από ελληνικό χέρι», παρατήρησε. «Καταλαβαίνετε ότι είναι και δύσκολο να εντάξεις στη φορολογική νομοθεσία ένα ξένο νομοθέτημα, που προέρχεται από άλλη χώρα, πόσο μάλλον να το εφαρμόσεις».

«Επιτέλους κάποιος να ακούσει πραγματικά τα αιτήματα των μικρομεσαίων»

Κλείνοντας κάλεσε την κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις αγωνίες της κοινωνίας και τα αιτήματα, που διατυπώνονται. «Πρέπει επιτέλους κάποιος να ακούσει πραγματικά τα αιτήματα, όχι μόνο των λογιστών- οικονομολόγων, αλλά όλων των μικρομεσαίων», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «ο κίνδυνος να καταρρεύσει η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ορατός».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.