Εκκρεμοτητες στις πληρωμες των κοινοτικων ενισχυσεων

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, με θέμα τις εκκρεμότητες στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων και της εξισωτικής αποζημίωσης για τον καπνό για τα έτη 2006 και 2007 λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

«Οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης και όλης της επικράτειας είναι αντιμέτωποι με την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, απόρροια τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και άλλων παραγόντων, όπως της αύξησης του κόστους παραγωγής και κυρίως της αρνητικής για αυτούς απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. για την μεταφορά σημαντικού μέρους των κοινοτικών ενισχύσεων από τον Α στον Β Πυλώνα Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2010 μέχρι το 2013.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και η γραφειοκρατική ταλαιπωρία που υφίστανται οι καπνοπαραγωγοί λόγω των λαθών που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των αιτήσεων ή σε άλλο στάδιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και σήμερα εκκρεμότητες για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων και της εξισωτικής αποζημίωσης για τα έτη 2006 και 2007.

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αντί να διευκολύνει τους καπνοπαραγωγούς, διατηρεί το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα κλειστό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφηθούν οι διορθώσεις των λαθών τις οποίες έχουν ετοιμάσει οι κατά τόπους περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού.

Επειδή οι καθυστερήσεις στο σύστημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. επιβαρύνουν τους καπνοπαραγωγούς και δυσχεραίνουν την ήδη δεινή οικονομική τους κατάσταση,

για όλους τους παραπάνω λόγους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.Πότε θα ανοίξει επίσημα το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για να γίνουν όλες οι απαραίτητες διορθώσεις στις αιτήσεις του 2006 και του 2007 και να πάρουν τα λεφτά των κοινοτικών ενισχύσεων και της εξισωτικής αποζημίωσης οι δικαιούχοι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης και της υπόλοιπης επικράτειας;

2.Γιατί ποιους λόγους έχει καθυστερήσει μέχρι σήμερα η παραπάνω διαδικασία»;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.