Εκκληση προς το ΔΠΘ απο το Μανωλη Γλεζο για βελτιωση της εκπαιδευσης των μουσουλμανοπαιδων

Έκκληση προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να πρωτοστατήσει για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των μουσουλμανοπαίδων της Θράκης απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μανώλης Γλέζος, μέσω της επιστολής με την οποία χαιρέτησε την έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου με θέμα «Γλώσσα και εθνική ενότητα», το οποίο λαμβάνει χώρα στην Κομοτηνή. Αίσθηση προκαλεί στην επίμαχη επιστολή και η αποδοκιμασία από το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς της διατήρησης εν ισχύ του Μορφωτικού Πρωτοκόλλου, που υπογράφτηκε εν έτει 1968 ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με το οποίο ορίζεται ως μόνη γλώσσα της μειονότητας η τουρκική. Όπως τονίζει ο κ. Γλέζος, «δεν επιτρέπεται η εκπαίδευση αυτής της μερίδας των Ελλήνων πολιτών να παραμένει δέσμια του Μορφωτικού Πρωτοκόλλου που υπογράφτηκε το 1968, μεταξύ της Ελλάδας των συνταγματαρχών και της Τουρκίας, το οποίο αναγνώριζε ως μόνη γλώσσα της μειονότητας την τουρκική, ρίχνοντας συλλήβδην τα παιδιά των Πομάκων, των μουσουλμάνων Ρομά της περιοχής και άλλων στα λεγόμενα «μειονοτικά σχολεία»». «Αδικούμε αυτά τα παιδιά και τα εμποδίζουμε να αποκτήσουν συνείδηση της ταυτότητάς τους», επισημαίνει, «στερώντας τους τόσο τις δικές τους γλώσσες, όσο και μια στέρεη και ουσιαστική γνώση της ελληνικής, εφόδιο πολύτιμο για το μέλλον τους». «Ειδικά τους Πομάκους τους έχω γνωρίσει καλά, έχω επισκεφθεί τα χωριά τους, μου έχουν κάνει γνωστά τα προβλήματά τους αλλά και την εμμονή τους να υπάρξουν», σημειώνει κλείνοντας ο κ. Γλέζος, παρατηρώντας ότι «εξακολουθούν να μιλούν τη γλώσσα τους, διότι, έστω κι αν δεν το γνωρίζουν, το νιώθουν και το αισθάνονται ότι ο αφανισμός ενός λαού ξεκινάει από τον αφανισμό της γλώσσας του».

 

Το συνέδριο, που διοργανώνεται από Πολιτιστικό Σωματείο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, άνοιξε τις εργασίες του στο Μέγαρο Μουσικής χθες το πρωί και θα τις ολοκληρώσει σήμερα το μεσημέρι. Η ανταπόκριση του κοινού, τουλάχιστον στην έναρξη και στις πρώτες ομιλίες, δεν ήταν μεγάλη. Το «παρών», ωστόσο, έδωσαν θεσμικοί και πολιτικοί φορείς της περιοχής, οι τοπικές θρησκευτικές ηγεσίες, αλλά και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας. Επιπλέον, μέσω επιστολών, που αναγνώστηκαν, απηύθυναν χαιρετισμούς, εκτός του κ. Γλέζου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, που εκπροσωπούνταν από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κ. Γιώργο Ορφανό, και τα μέλη του Πολιτιστικού Σωματείου «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», οι κ.κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, Λιάνα Κανέλλη και Πρόδρομος Εμφιετζόγλου. Σημειωτέον ότι μεταξύ των ομιλητών ήταν ο διακεκριμένος φιλόλογος  Σαράντης Καργάκος και ο ομότιμος πλέον καθηγητής φιλοσοφίας Χρήστος Γιανναράς.

 

«Να αποτελέσουν πυξίδα μας η εξωστρέφεια, η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας αλλά και ο σεβασμός των άλλων γλωσσών και πολιτισμών» το μήνυμα του ΠτΔ

 

«Ξεκινώντας από τον Όμηρο και φτάνοντας ως τον Ελύτη», τόνισε στην επιστολή του ο Πρόεδρος Παπούλιας, «όσοι έρχονται σε επαφή με την ελληνική γλώσσα γοητεύονται από την εσωτερική λογική της σύνταξης, από το συνδυασμό του ήχου και της σημασίας». «Η εκφραστική ακρίβεια και λιτότητα είναι χαρακτηριστικά της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που επέτρεψαν την διατύπωση τόσο υψηλών φιλοσοφικών νοημάτων, όσο και λεπτών εννοιολογικών διακρίσεων στην επιστήμη», προσέθεσε, για να επισημάνει ότι «η αρχαία ελληνική τραγωδία, τότε, και η υψηλής ποιότητας νεοελληνική ποίηση, σήμερα,  μαρτυρούν την διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας και τις αρετές της». Καταλήγοντας ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συνέδριο θα προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία «όχι μόνον για ένα υπέροχο ταξίδι στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας, που είναι ταυτόσημη με την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και για προβληματισμό γύρω από τους τρόπους και τις επιλογές που πρέπει να κάνουμε ως έθνος, για να καλλιεργήσουμε τη γλώσσα μας περαιτέρω». «Η εξωστρέφεια, η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας αλλά και ο σεβασμός των άλλων γλωσσών και πολιτισμών», συμπλήρωσε, «πρέπει να αποτελέσουν την πυξίδα μας σε αυτή την προσπάθεια».

 

«Η εθνική ενότητα και η επιβίωση ενός λαού εξαρτάται από τη διαχείρισή της», το μήνυμα του πρωθυπουργού

 

Στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, διέκρινε αρχικά ότι βασικό στοιχείο της ταυτότητος και της συνέχειας ενός έθνους είναι η γλώσσα του, για να επισημάνει ότι «η εθνική ενότητα και η επιβίωση ενός λαού εξαρτάται από τη διαχείρισή της». Ανακαλώντας τη φράση, που έγραψε ο Σεφέρης «Πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς πως, από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα», διαπίστωσε ότι «πράγματι, αυτό και μόνον αυτό, μπορεί να είναι από μόνο του σπουδαίο: η ιστορική αδιάσπαστη συνέχεια ενός Έθνους που αναπνέει στην ίδια γλώσσα!».

 

 

Βασίλης Φίλιας «Στη χώρα μας για πάρα πολλά χρόνια οι ηγεσίες όλων των κατηγοριών, αρχίζοντας από τις πολιτικές, δεν έκαναν όπως πρέπει το καθήκον τους»

 

Από την πλευρά του, ο κ. Βασίλης Φίλιας, πρόεδρος της «Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς», καθηγητής και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε αρχικά στο βασικό σύνθημα, που συνοδεύει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Σωματείου από της ιδρύσεώς του, στο ότι «η γλώσσα είναι υπόθεση όλων μας». «Η γλώσσα δεν είναι απλώς κοινό σημείο αναφοράς, αλλά είναι η συνεκτική ύλη που κρατάει έναν λαό όρθιο», υπογράμμισε. «Στη χώρα μας για πάρα πολλά χρόνια», παρατήρησε, «οι ηγεσίες όλων των κατηγοριών, αρχίζοντας από τις πολιτικές, αλλά και οι πνευματικές και οι πανεπιστημιακές, δεν έκαναν όπως πρέπει το καθήκον τους». «Και γι’ αυτό η γλώσσα ήρθε σε μία κατάσταση διακινδύνευσης», προσέθεσε, για να επισημάνει ότι «τίποτα δεν έρχεται αφ’ εαυτού, αλλά οι καταστάσεις δημιουργούνται και τα αρνητικά στοιχεία διαμορφώνονται, όταν υπάρχει κενό». «Κι εμείς αφήσαμε πάρα πολλά κενά», συνέχισε, «και οι ευθύνες είναι τεράστιες. Γράφτηκαν και θα γραφτούν ακόμα περισσότερα. Γιατί ο απολογισμός αυτής της εποχής θα έχει τεράστια σημασία και για το μέλλον». Τέλος, για την επιλογή της διοργάνωσης του Συνεδρίου «Γλώσσα και εθνική ενότητα» στη Θράκη, ο κ. Φίλιας υποστήριξε ότι «διαλέξαμε και ήρθαμε εδώ, διότι θεωρούμε ότι η εξαιρετικά ευαίσθητη αυτή περιοχή πρέπει πάσει θυσία να δεχθεί «μεταγγίσεις αίματος» από όλη την Ελλάδα». «Δυστυχώς η πολιτεία έκανε τρομερά λάθη και εγκληματικές παραλείψεις», επισήμανε «και γι’ αυτό ανέκυψε ο κίνδυνος εξ ανατολών».

 

Τι περιλαμβάνει η σημερινή, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου

 

Οι εργασίες τη δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου, που θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στη 1.30 το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Νοεμβρίου, έχουν ως εξής:

Θεματική Ενότητα «Θράκη και πολιτισμική παράδοση», με ομιλίες:

 

  • Του Πρέσβη Π. Νεάρχου με θέμα « Η Θράκη, από τη Μυθολογία, την Αργοναυτική Εκστρατεία και τον Όμηρο στους ιστορικούς χρόνους»
  • Του καθηγητή του Δ.Π.Θ. Μαν. Βαρβούνη με θέμα «Λαϊκός πολιτισμός και καθημερινότητα στη Θράκη, 19ος-20ός αιών.»
  • Του καθηγητή των ΤΕΙ Αν.Μακεδονίας και Θράκης Θεόφ. Μαλκίδη με θέμα «Η μεταπολεμική πολιτιστική παράδοση της Θράκης»

 

Θεματική Ενότητα «Μειονοτική εκπαίδευση- προοπτικές» με ομιλίες:

 

  • Του καθηγητού Κων. Καραΐσκου με θέμα «Μειονοτική εκπαίδευση ή εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων;»
  • Του δημοσιογράφου Σ. Καραχότζα με θέμα «μουσουλμανική εκπαίδευση, γλώσσα- εκπαίδευση και εκτουρκισμός»
  • Της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αριστέας Τόλια με θέμα: «Γλώσσα και εθνική συνείδηση»

Θα ακολουθήσει συζήτηση και προβολή ταινίας διάρκειας μίας ώρας: « Πολύ μιλάς… πολύ κλαις: μια προσέγγιση στη διαφορετικότητα των Πομάκων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.