Εκκληση Παπανδρεου για συναινεση στην «ιστορικη αλλαγη» του ανοιγματος των κλειστων επαγγελματων

«ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» θεωρεί η κυβέρνηση ότι αποτελεί το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων και σύµφωνα µε τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό Υπουργικό Συµβούλιο, η προσδοκία της κυβέρνησης είναι ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελµάτων θα αποτελέσει το όχηµα για την ανάπτυξη της χώρας. Άποψη που συµµερίστηκε καθολικά το Υπουργικό Συµβούλιο, το οποίο χωρίς ενστάσεις αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για µια γενική αρχή ότι «όλα τα επαγγέλµατα είναι ανοιχτά». Στην παρέµβασή του στο Υπουργικό Συµβούλιο, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπογράµµισε ότι πρόκειται για σηµαντική «αλλαγή» στα όσα ίσχυαν στη χώρα επί δεκαετίες και υποστήριξε ότι τα κλειστά επαγγέλµατα γεννήθηκαν από «έναν κατακερµατισµό της πολιτικής, που δηµιούργησε ένα άθροισµα επιµέρους πολιτικών οι οποίες, κατά περίπτωση, βοηθούσαν πελατειακά και συντεχνιακά συµφέροντα αλλά, ακόµα χειρότερα, δηµιουργούσαν βασικές αδικίες και ανισότητες µέσα στην ίδια την ελληνική κοινωνία».

 

Ο Πρωθυπουργός υπογράµµισε ότι «η Ελλάδα µε αυτά τα χαρακτηριστικά τελείωσε πια», εκτίµησε ότι «η µετάβαση στο νέο καθεστώς δεν είναι εύκολη», σηµείωσε ότι «και δύσκολη είναι και πονάει, αλλά καλώς τελείωσε αυτή η κατάσταση. Είναι η Ελλάδα που πληγώσαµε και που µας πλήγωσε, αλλά και που υπονόµευσε το µέλλον των παιδιών µας, ακόµα και την ασφάλειά µας». Προέβλεψε ότι η αλλαγή που επέρχεται «θα ξεβολέψει κάποιους, αλλά πιστεύουµε ότι έχει την ευρύτερη υποστήριξη του µεγάλου µέρους της κοινωνίας και αυτό νοµίζω ότι αποτυπώνεται ήδη και στις διαβουλεύσεις που κάνουµε, αλλά και στις αναλύσεις που γίνονται».

 

Έχει τη σηµασία του το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός για άλλη µια φορά απηύθυνε πρόσκληση στα κόµµατα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στις αλλαγές. Σηµείωσε: «Εχουµε σαφώς ιδεολογικές διαφορές µε άλλα κόµµατα και σαφείς διαχωριστικές γραµµές, αυτό όµως από την άλλη µεριά δεν σηµαίνει ότι δεν κάνουµε και την προσπάθεια – κι ας ανταποκριθούν. Ελπίζουµε να ανταποκριθούν, αλλά αν δεν ανταποκριθούν, έχουν την ευθύνη και τα άλλα κόµµατα του Κοινοβουλίου». Παραδέχθηκε πάντως ότι τα µέτρα του 2010 ήταν «δύσκολα και επώδυνα».

Πηγή: www.tanea.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.