Εκκληση Γιωργου Πατουλη προς τα αρμοδια Υπουργεια για τη συνεχιση λειτουργιας των Κοινωνικων Δομων Αντιμετωπισης της Φτωχειας

Και την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στη λειτουργία των ΚΔΑΠ- ΜΕΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου να υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία, τόσο των δομών φτώχειας, όσο και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, αν δεν υπάρξουν άμεσες ενέργειες από τα αρμόδια Υπουργεία, κρούει με επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Π Πατούλης.
 
Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή που απευθύνεται στην Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Θεανώ Φωτίου και κοινοποιείται στον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, είναι αναγκαία η άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται στις δομές της φτώχειας και στη συμμετοχή των εκατοντάδων παιδιών με αναπηρία στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
 
Ειδικότερα επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες ενέργειες και πρωτοβουλίες προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να έχουν βρεθεί οι αναγκαίες λύσεις.
 
Στην επιστολή ο κ. Πατούλης μεταξύ άλλων ζητά από την αρμόδια υπουργό να ενημερωθεί σχετικά με τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει σχετικά με την αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ για την συνέχιση της χρηματοδότησης των δομών αυτών, καθώς η λειτουργία των 256 Δομών Φτώχειας λήγει στις 31/12 του τρέχοντος έτους, ενώ στη συνέχεια αναφερόμενος και πάλι στο πρόβλημα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με ειδικές ανάγκες ζητεί να ενημερωθεί για τις ενέργειες του Υπουργείου σε συνέχεια της υπ’αριθ. 3702/21-12-2016 επιστολής της ΚΕΔΕ προκειμένου να επιλυθεί το μείζον πρόβλημα που αφορά στη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών με αναπηρία στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
 
Όπως υπογραμμίζεται πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί λύση το αργότερο μέχρι τέλος του μήνα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση εκατοντάδες Παιδιά με Αναπηρία θα βρεθούν εκτός των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης. Μάλιστα όπως επισημαίνεται «σε κοινή συνέντευξη Τύπου των Υπουργών κ. Κουρουμπλή, κ. Φωτίου και του κ.Χαρίτση για τους Παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ- ΜΕΑ παρουσία του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. στις 12/10/2016, υπήρξε η τοποθέτηση του κ. Κουρουμπλή ότι ήδη τα Υπουργεία ήταν σε διαδικασία τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και το οποίο θα ήταν έτοιμο έως το τέλος του έτους 2016. Ωστόσο, η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα και καθώς το τέλος του έτους είναι ορατό, κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε εκ νέου τον κίνδυνο να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και να βρεθούν εκατοντάδες παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με αναπηρία χωρίς 4 φροντίδα και εκπαίδευση. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή θα επιφέρει πολλαπλά προβλήματα, καθώς οι συμμετέχοντες σήμερα έχουν όλοι λάβει voucher από το πρόγραμμα της Εναρμόνισης Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής και είναι δικαιούχοι συμμετοχής στα ΚΔΑΠ- ΜΕΑ».
 
Στο τέλος της ανακοίνωσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά τις κατεπείγουσες ενέργειες του Υπουργείου ώστε να ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το 2017-2018 η δυναμικότητα των φορέων που ήδη έχουν λάβει άδεια λειτουργίας τα παρελθόντα έτη και λειτουργούν και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, και να γίνει η τροποποίηση της Υ.Α. Αριθμ.Π1β/Γ.Π.οικ.14957 όσον αφορά το άρθρο 1 που αναφέρεται στη δυναμικότητα των φορέων, προτείνοντας τέλος την συγκρότηση ομάδας εργασίας αποτελούμενη από τα αρμόδια Υπουργεία, την ΚΕΔΕ, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών & Παιδιών και ατόμων με Αναπηρία (ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π), ώστε να καθοριστούν εκ νέου οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ- ΜΕΑ σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.