Εκκληση για χρηματικη βοηθεια απο τους «Γιατρους του Κοσμου»

Το καραβάνι της αλληλεγγύης για τα θύματα του τσουνάμι μετρά μια σειρά από οργανώσεις και πρωτοβουλίες, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι «Γιατροί του Κόσμου». Μέλη τους βρίσκονται στην ανατολική ακτή της Πετικαλόα ενώ αναπτύσσουν τη δημιουργία ενός ακόμη σταθμού βοήθειας στη Σουμάτρα.

Η Λουίζα Σαλτσίδου, υπεύθυνη του Γραφείου Ενημέρωσης του Πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» μίλησε στον ΠτΘ για τη συγκέντρωση χρημάτων που γίνεται στα γραφεία τους στη Μ.Μ. Βασιλείου 5 προκειμένου ν’ αποσταλούν στα θύματα του τσουνάμι. Όσοι ανταποκριθούν θα λαμβάνουν απόδειξη της χρηματικής τους προσφοράς, ενώ πρέπει να τονισθεί ότι δεν έχει σημασία πόσο μικρό ή μεγάλο είναι το ποσό.


«Έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου», που αριθμούν μέλη και στην Κομοτηνή. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι οι έλληνες ανταποκρίνονται σε κάθε έκκληση από όποιο φορέα κι αν γίνεται.

Μέλη της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» βρίσκονται από τις 28 Δεκεμβρίου στην Πετικαλόα, στην ανατολική ακτή της Σρι Λάνκα και βοηθούν τους πληγέντες. Υπάρχουν ανάγκες σε γιατρούς, νοσηλευτές και φάρμακα. Το θετικό είναι ότι στην περιοχή η μόνη επιδημία είναι η ελονοσία η οποία αντιμετωπίζεται.

Άλλη μια ομάδα γιατρών και νοσηλευτών θα βρίσκεται εκεί από την επόμενη εβδομάδα, καθώς κι ένα κοντέινερ με υλικό θ’ αναχωρήσει για τη Ν.Α. Ασία».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνεφέρουν όποιο ποσό επιθυμούν από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι, μέχρι και τα τέλη Γενάρη στα γραφεία της Μ.Μ. Βασιλείου.

Ανάγκη για εξειδικευμένα φάρμακα

Η Ελευθερία Παρθενοπούλου είναι χειρουργός, μέλος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» και υπεύθυνη για τη Βόρεια Ελλάδα και είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τους συναδέλφους της που βρίσκονται στη Σρι Λάνκα. «Στην Πετικαλόα, όπου βρίσκονται τα μέλη μας, είναι η περιοχή των ανταρτών Ταμίρ, γιατί εκεί δεν υπήρχε καμία διεθνής οργάνωση εκτός από πολύ μικρές τοπικές που παρείχαν κάποια τρόφιμα. Τρεις γιατροί έχουν υπό την εποπτεία τους μια περιοχή 250.000 κατοίκων γι’ αυτό και αύριο αναχωρούν άλλοι τρεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ιατρική βοήθεια.

Αυτό που μεταφέρουν είναι ότι καλύπτονται σε κάποιο βαθμό από τρόφιμα, ενώ τις κουβέρτες που στέλνουμε τις χρησιμοποιούν ως στρώματα. Η καταστροφή είναι πλήρης. Κατοικούν σ’ ένα υποτυπώδες, μισογκρεμισμένο ξενοδοχείο και καθημερινά διανύουν μια μεγάλη απόσταση».

Η κα Παρθενοπούλου τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται η οργάνωση για ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση που επικρατεί στην Πετικαλόα είναι φάρμακα και επαναλαμβάνει την έκκληση να συγκεντρωθούν χρηματικά ποσά.

«Χρειάζονται εξειδικευμένα φάρμακα γι’ αυτό και ζητάμε χρήματα. Οι έλληνες πολίτες πρέπει να είναι σίγουροι ότι ακόμη κι αν δώσουν ένα κιλό ρύζι ή ένα σεντς εμείς οι ίδιοι θα μοιράσουμε τη βοήθεια. Δεν αφήνουμε, όπως πιθανόν να νομίζουν κάποιοι, στις αποθήκες το υλικό που συγκεντρώνεται ούτε το δίνουμε στην εκεί κυβέρνηση για να το μοιράσει. Στην αποστολή έχουμε στείλει και διοικητικούς της οργάνωσης με στόχο να είναι άμεση η επίβλεψή μας.

Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή υποψία για το αν θα φτάσει ή όχι εκεί η βοήθεια, την οποία την έχουν άμεσα ανάγκη γιατί η καταστροφή είναι τεράστια».

Οι «Γιατροί του Κόσμου» έχουν απευθύνει έκκληση σε κάθε φορέα ή βιομηχανία.

«Δε ζητάμε ρύζι ή νερό γιατί αυτά τα προϊόντα – ακόμη και τα φάρμακα- στις εκεί ντόπιες βιομηχανίες είναι πολύ φθηνότερα. Στο δρόμο βρίσκονται τέσσερα κοντέινερ και ευελπιστώ ότι την επόμενη εβδομάδα θα φύγει και το τελευταίο από τη Βόρεια Ελλάδα. Οι βιομηχανίες έχουν δώσει κουβέρτες και σεντόνια.

Τα μεγάλα προγράμματα όμως θα γίνουν στο μέλλον.

Εμείς θα μείνουμε για μήνες και χρόνια εκεί. Δε θα φύγουμε όταν πέσουν τα φώτα της τηλεόρασης. Ήδη αποστείλαμε προγράμματα στους φορείς που θα χρηματοδοτήσουν την περιοχή και αφορούν το χτίσιμο των κέντρων υγείας που έχουν καταστραφεί, για τον εξοπλισμό με μηχανήματα των όσων θα χτίσουμε.

Έχουμε μέλλον στην περιοχή και βέβαια σύντομα θα πληροφορηθείτε το δεύτερο σταθμό βοήθειας που θα στήσουμε στη Σουμάτρα».

Η κα Παρθενοπούλου σύντομα θα βρεθεί στη Σρι Λάνκα για να αναλάβει δράση.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.