Εκκληση για αλλαγη πολιτικης εκανε απο την Κομοτηνη ο προεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Γιώργος Καβαθάς «Όταν έχεις φτάσει στο επίπεδο της ανθρωπιστικής κρίσης, θα πρέπει να διαφυλάσσεις ως κόρη οφθαλμού και τη μικρότερη επιχείρηση» - «Όλοι οι δείκτες- τζίρου, κύκλου εργασιών, παραγγελιών, απασχόλησης, ρευστότητας, επενδύσεων- επέστρεψαν στα επίπεδα του 2012»

Από την Κομοτηνή, όπου βρέθηκε το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, κ. Γιώργος Καβαθάς, απεύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση και τα κόμματα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και σε συνεννόηση με τους παραγωγικούς και τους κοινωνικούς φορείς να καταρτίσουν εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, από το οποίο θα απουσιάζει το μείγμα της πολιτικής που ακολουθείται την τελευταία 5ετία. Ο κ. Καβαθάς περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάνοντας λόγο για επιστροφή όλων των δεικτών στα επίπεδα του 2012, που ήταν η χειρότερη χρονιά στην ελληνική οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα. 

«Οι εφαρμοστικοί νόμοι του 3ου μνημονίου έρχονται να καταστρέψουν ό,τι είχε απομείνει από τον παραγωγικό ιστό της χώρας»

«Από τον Απρίλιο του 2015 στην αγορά άρχισαν να εμφανίζονται έντονα προβλήματα», παρατήρησε, «και οι μετρήσεις και οι έρευνες, που κάνει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ, δείχνουν ότι όλοι οι δείκτες, είτε πρόκειται για τζίρο, είτε για κύκλο εργασιών, είτε για παραγγελίες, είτε για απασχόληση, είτε για ρευστότητα, είτε για επενδύσεις, επέστρεψαν στα επίπεδα του 2012, που ήταν η αρνητικότερη χρονιά στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων». «Ήρθαν τα capital controls και η τραπεζική αργία και τα προβλήματα μεγιστοποιήθηκαν», συνέχισε, για να επισημάνει πως «η έρευνα του Ιουλίου του 2015 μας έδειξε ξανά «λουκέτα» και συγκεκριμένα 65.000 για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει απώλεια 138.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 35.000 είναι μισθωτής απασχόλησης. Ταυτόχρονα, έρχονται οι εφαρμοστικοί νόμοι του 3ου μνημονίου για να καταστρέψουν ό,τι είχε απομείνει από τον παραγωγικό ιστό της χώρας». 

«Το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία 5 χρόνια καταστρέφει ό,τι υπήρχε στη χώρα και ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις»

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ξεκαθάρισε ότι «το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία 5 χρόνια μεγαλώνει την ύφεση, καταστρέφει ό,τι υπήρχε στη χώρα και καταστρέφει ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις». «Έχουμε χάσει 250.000 επιχειρήσεις και 800.000 θέσεις εργασίας στα 5 χρόνια», σημείωσε, «μα παρόλα αυτά οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν ο βασικός εργοδότης στη χώρα, που απασχολούν σήμερα περισσότερο από 1.700.000 εργαζόμενους, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν 250.000». «Χρήσιμες στην περίοδο αυτή είναι όλες οι επιχειρήσεις», διευκρίνισε, για να επισημάνει ότι «όταν έχεις φτάσει στο επίπεδο της ανθρωπιστικής κρίσης, θα πρέπει να διαφυλάσσεις ως κόρη οφθαλμού και τη μικρότερη επιχείρηση». 

«Δεν πρόκειται κανείς να έρθει να επενδύσει με φορολογία 29%, με 100% προκαταβολή, με 23% ΦΠΑ»

Η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για την ανατροπή της περιγραφείσας κατάστασης στηρίζεται καταρχήν στο δικαιότερο και σταθερό φορολογικό σύστημα. Όπως τόνισε ο κ. Καβαθάς, «δεν πρόκειται κανείς να έρθει να επενδύσει με φορολογία 29%, με 100% προκαταβολή, με 23% ΦΠΑ και με 23% στην εκπαίδευση, όπου παλεύουν να βρουν ισοδύναμα, αλλά πειραματίζονται “στο κεφάλι του κασίδη”». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.