Εκκινηση πανω απο το 1,2 ευρω το λιτρο για το Πετρελαιο Θερμανσης στη Ροδοπη

Δύσκολα ξεκινά φέτος η περίοδος πώλησης, με την υψηλή τιμή και την καθυστέρηση της ανακοίνωσης του επιδόματος θέρμανσης να φοβίζει τους καταναλωτές

Με την τιμή του σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρσι, ξεπερνώντας τα 1,2 ευρώ το λίτρο, αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του Πετρελαίου Θέρμανσης στην περιοχή μας την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου.
 
Και αυτό όταν πέρυσι την πρώτη ημέρα διάθεσής του το πετρέλαιο θέρμανσης κινούνταν λίγο κάτω από το 1 ευρώ, για να αυξηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος της σεζόν τον Απρίλιο, μιας και ο περυσινός σχετικά ήπιος χειμώνας μείωσε γενικότερα την κατανάλωση.
 
Η αύξηση οφείλεται στην ανοδική τροχιά των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, που έχει επηρεάσει την τιμή των καυσίμων γενικότερα, για αυτό και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βενζινοπωλών Ροδόπης κ. Χρήστος Ταπατζάς θεωρεί, με βάση και τις τιμές των διυλιστηρίων, πως θα ξεπεράσει το 1,20 ευρώ το λίτρο, αν και όλα θα ξεκαθαρίσουν την Δευτέρα και την τιμή που θα δώσουν οι εταιρείες.
 
«Δυστυχώς η φετινή έναρξη της περιόδου σκιάζεται από την πολύ υψηλή τιμή» σημείωσε, επισημαίνοντας πως αυτό δείχνει πως πολλά νοικοκυριά φέτος θα μείνουν χωρίς θέρμανση.
 
Άλλωστε πλέον η πλειοψηφία του κοινού δεν χρησιμοποιεί πετρέλαιο, αλλά έχει καταφύγει σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, ενώ ακόμα και αν μένουν στο πετρέλαιο, προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν το κόστος θέρμανσης.
 
 

Δύσκολο ξεκίνημα για την περίοδο

 
Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει και τις παραγγελίες πριν την έναρξη της περιόδου, οι οποίες έχουν μειωθεί δραματικά, με τους εν δυνάμει πελάτες να ενδιαφέρονται για την τιμή, αλλά να περιμένουν την έναρξη της περιόδου για να αποφασίσουν.
 
Έτσι φέτος ξεκινούν δύσκολα, και περιμένουν να δουν τι θα συμβεί, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από το επίδομα θέρμανσης το οποίο όμως θα ανακοινωθεί στα τέλη της χρονιάς, με το ύψος της επιδότησης που δίνεται να αποτελεί γνώμονα για το αν θα κινηθεί η αγορά του πετρελαίου.
 
Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται, και διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.
 
Η Ροδόπη, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται μέχρι τώρα στην Β’ ζώνη, στην οποία το επίδομα θέρμανσης θα ανέρχεται σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο)
 
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα αναμένεται στα τέλη του χρόνου ή ακόμη και στις αρχές του 2019 γεγονός που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ και ύστερα να περιμένουν επί μήνες για να πάρουν ένα μικρό ποσοστό πίσω.
 
Υπενθυμίζεται ότι το μόνο κονδύλι που έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, είναι τα 15 εκατ. ευρώ που επαρκούν για τη διάθεση επιδότησης 12,5 λεπτών ανά λίτρο σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
 
 

Τα κριτήρια

 
Μέχρι στιγμής τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων καθώς και τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα είναι ίδια με πέρυσι.
 
Συγκεκριμένα:
 
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 θα είναι:
 
α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
 
β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
 
γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.