Εκφραστης της συνθεσης στο τοπικο ΠΑΣΟΚ
Και επισήμως, πλέον, υποψήφιος για την θέση του Γραμματέα της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ροδόπης, δηλώνει ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της ΔΕΑΚΟ, Γιώργος Πετρίδης.
Σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του σήμερα στον ΠτΘ, απαντά με σαφήνεια σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν και αναλύει τους μύχιους πόθους και τις φιλοδοξίες του σε σχέση με την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη το προσεχές χρονικό διάστημα.
Παράλληλα δεν παραλείπει να εκφράσει την εκτίμησή του στο πρόσωπο του ανθυποψηφίου του για την θέση του γραμματέα, Κώστα Λιούρτα, και διευκρινίζει πολλά σημεία που προέκυψαν υπό την μορφή πολιτικών αιχμών από την συνέντευξη του απερχόμενου και εκ νέου υποψήφιου γραμματέα.
Ο κ. Πετρίδης, διευκρινίζει και τα όσα αφορούν την πολιτική του σχέση με τους κ.κ. Σταυρόπουλο και Πολυζωϊδη, «προκαλώντας τον οποιονδήποτε», όπως λέει, «να αποδείξει ότι εξυπηρέτησε από τις θεσμικές του θέσεις τα συμφέροντά τους, εις βάρος των συμφερόντων κάποιων άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ», ενώ τονίζει ότι κεντρικό πολιτικό του στόχο αποτελεί η επανασύνδεση του Κινήματος με την τοπική κοινωνία. Τέλος, ανακοινώνει, ότι η εκλογή του στην θέση του γραμματέα θα σημάνει αυτόματα και την παραίτησή του από την προεδρία της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Κομοτηνής.
ΠτΘ: Τι σας ώθησε να κατεβείτε ως υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ σε μια τόσο αρνητική συγκυρία για το κόμμα σας και τι προσδοκάτε να αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο από μια πιθανή εκλογή σας;
Γ.Π.: Η απάντηση στο ερώτημα είναι αυτονόητη και φαντάζομαι ότι την ίδια απάντηση δίνουν όσοι στρατεύονται στην πολιτική και ενεργοποιούνται σε δύσκολες εποχές. Για τους ενασχολούμενους με την πολιτική οι δύσκολες συγκυρίες είναι και οι πιο όμορφες, έτσι ώστε να συνταχθούν και να λειτουργήσουν μέσα από θεσμικά όργανα.
ΠτΘ: Δεν φοβάσθε ότι κινδυνεύετε να γίνετε θύμα των αρνητικών εξελίξεων γεγονός που θα μπορούσε να έχει και αρνητικές συνέπειες για τη μελλοντική πολιτική σας διαδρομή;
Γ.Π.: Αυτή είναι μια οπτική την οποία έχω ήδη αντιμετωπίσει και την οποία μου έχουν εκθέσει οι άνθρωποι που είναι πολύ κοντά σε μένα. Είναι ένα στοιχείο το οποίο με είχε προβληματίσει σε ό,τι αφορούσε την τελική μου απόφαση να θέσω υποψηφιότητα. Ωστόσο, σας είπα και προηγούμενα, οι δύσκολοι καιροί είναι πρόκληση.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο κομμάτι του ερωτήματος, «τι προσδοκώ να αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο» προσδοκώ να βελτιωθούν όλα εκείνα στα οποία δεν πήγαμε καλά στα προηγούμενα χρόνια. Και αυτά είναι η οργανωτική δράση και η οργανωτική λειτουργία των πρωτοβάθμιων οργανώσεων. Διευκρινίζω από τη αρχή, ότι όποιες κριτικές κάνω δεν αφορούν το πρόσωπο του νυν γραμματέα, αφορούν συνολικά και συλλογικά τη Νομαρχιακή Επιτροπή της οποίας μέλος ήμουν και εγώ, επομένως δεχτείτε αυτά που λέω και ως μια αυτοκριτική.
Αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό συστατικό της λειτουργίας του κόμματος ή της οργάνωσης, κατά την άποψή μου είναι η ουσία της δημοκρατίας και η ουσία της δυνατότητας συμμετοχής των απλών μελών του κόμματος σ’ αυτά τα οποία συμβαίνουν στο κόμμα.
Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει -και εκεί είναι αν θέλετε και η δική μου προσωπική διαφοροποίηση σε ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα- με το να πείσουμε, πλέον, ως νέα Νομαρχιακή το όλο ΠΑΣΟΚ της περιοχής μας, πέρα από τα απλά μέλη και τα μεγάλα στελέχη τα οποία ενασχολούνται χρόνια με την πολιτική, ότι πρέπει συντεταγμένα, συντονισμένα και ενωμένα να λειτουργήσουμε μέσα από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο δεν καταφέραμε στην προηγούμενη διοίκησή μας, στα προηγούμενα χρόνια.
Σαφώς και δεν αρκεί μια καλή οργάνωση σε τοπικό επίπεδο για να δραστηριοποιήσει, να εμψυχώσει, να εμπνεύσει αυτό το όραμα που έχουν χάσει πολλά από τα μέλη μας. Εγώ επιμένω να λέω ότι ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι Κίνημα και όχι κόμμα.
Εάν δεν εμπνεύσει, επομένως, το ΠΑΣΟΚ, σίγουρα οι όποιες ελπίδες ή αυτά που είπα προηγουμένως περί οργανωτικής ανασύνταξης, περί ενεργοποίησης των μελών, περί κινητοποίησης των ανθρώπων, δεν θα μπορέσουν να επιτευχθούν.
ΠτΘ: Το 2001 εκλεγήκατε για πρώτη φορά τόσο εσείς όσο και πλειοψηφία των συναδέλφων σας στη Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη. Από τότε πέρασαν μόλις δύο χρόνια. Τι έφταιξε λοιπόν και απέδωσε αυτά τα ολίγα και προβληματικά εκείνη η Ν.Ε. τα οποία μας περιγράψατε προηγουμένως;
Γ.Π.: Δεν απέδωσε λίγα και προβληματικά, απλά δεν απέδωσε αυτά στα οποία προσδοκούσαμε όλοι εμείς οι οποίοι ξεκινήσαμε τη δουλειά αυτή και όλοι αυτοί, ενδεχομένως, οι οποίοι μας τοποθέτησαν εκεί που μας τοποθέτησαν. Η ερώτησή σας μου δίνει την ευκαιρία να διευκρινίσω ότι η πρότασή μου, η εναλλακτική πρόταση της υποψηφιότητας μου απέναντι στον Κώστα Λιούρτα, δεν έχει να κάνει με μια πρόταση του καλού απέναντι στα κακό. Και αυτό δεν αποτελεί ούτε υποκρισία ούτε προσπάθεια στρογγυλέματος των γωνιών. Η πρότασή μου είναι η πρόταση του καλύτερου, έτσι πιστεύω για τον εαυτό μου, απέναντι στο καλό. Συνεπώς, η Νομαρχιακή Επιτροπή, όντως ξεκίνησε με πολύ καλές προϋποθέσεις, με ελπίδες, προσδοκίες και με οράματα και με στοχεύσεις που είχαμε βάλει όλοι μας προσωπικά αλλά και συνολικά. Κάποια από αυτά επιτεύχθηκαν κάποια δεν επιτεύχθηκαν. Η δική μας πρόταση αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με την βελτίωση της κατάστασης, κυρίως σ’ αυτά τα επίπεδα τα οποία ανέφερα.
ΠτΘ: Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ Λιούρτας στον ΠτΘ, σας περιέγραψε ως τον στενότερο συνεργάτη του στην απερχόμενη Ν.Ε., άρα και συνυπεύθυνο, συμπεραίνω εγώ, για την όχι καλή πορεία της που μάς περιγράψατε. Υπήρξατε πράγματι ο στενότερος συνεργάτης του κ. Λιούρτα και εάν όντως ήσασταν, τι πήγε στραβά και δεν κατορθώσατε να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει, τότε, η εκλογή σας;
Γ.Π.: Καταρχήν, είναι τιμητικό να λέει ο Κώστας Λιούρτας ότι ήμουν ο στενότερος συνεργάτης του. Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχει μια θεσμική λειτουργία της Νομαρχιακής Επιτροπής, υπάρχουν όργανα και τομείς αρμοδιότητας και σ’ αυτά τα όργανα, με ευθύνη όχι δική μου πάντως, για το μισό διάστημα και παραπάνω της λειτουργίας της Νομαρχιακής Επιτροπής, εμείς δεν συμμετείχαμε.
Κάποια στελέχη είχαμε αποκλειστεί από την αρχή.
ΠτΘ: Σε ποια στελέχη αναφέρεστε;
Γ.Π.: Ένα συγκεκριμένο αριθμό μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής στον οποίο ανήκω και εγώ.
ΠτΘ: Υποστηρίζετε, δηλαδή, ότι μεθοδεύτηκε ο αποκλεισμός σας από τον τομέα οργανωτικού;
Γ.Π.: Κοιτάξτε, στην πρώτη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής που έγινε, είχα ζητήσει να συμμετέχω στον οργανωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή κάποιοι σύντροφοι εκεί μέσα οι οποίοι ζήτησαν συναινετικές διαδικασίες, θεωρώντας, προφανώς, ότι η διαδικασία του μετρήματος των συσχετισμών από την πρώτη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής δεν σημαίνει συναινετικές διαδικασίες, επέλεξαν και αυτοί να μην συμμετέχουν στα οργανωτικά σχήματα. Αυτό ξεπεράστηκε- και φαντάζομαι ότι αυτό εννοούσε ο γραμματέας με τη δήλωσή του- τους τελευταίους μήνες ή τον τελευταίο χρόνο της Νομαρχιακής Επιτροπής εν όψει και των δημοτικών εκλογών που είχαμε μπροστά μας. Συσπειρωθήκαμε όλοι μαζί, δουλέψαμε όλοι μαζί και επομένως η κριτική η οποία αφορά το σύνολο της Νομαρχιακής Επιτροπής θα έπρεπε περισσότερο να εστιάζεται στο τελευταίο διάστημα. Στο τελευταίο διάστημα, ναι, ήμασταν όλοι μαζί και λειτουργήσαμε όλοι μαζί, δούλεψα εγώ προσωπικά πολύ κοντά με τον Κώστα Λιούρτα, όπου μου το ζήτησε. Δεν μπορώ, όμως, σε καμία περίπτωση να δεχτώ ότι είμαι υπεύθυνος εξίσου ή συνυπαίτιος στην πορεία της Ν.Ε., που δεν ήταν κακή, θα μπορούσε, όμως, να ήταν πολύ καλύτερη.
ΠτΘ: Ετέθη στο Νομαρχιακό Συνβούλιο το ζήτημα της απώλειας κάποιων δήμων και κοινοτήτων στο νομό Ροδόπης, γεγονός στο οποίο υπεύθυνη δεν μπορεί παρά και να είναι η Νομαρχιακή. Πως εσείς προσωπικά ασκήσατε την επιρροή σας προκειμένου να αποφευχθούν διπλές υποψηφιότητες οι οποίες ζημίωσαν αποδεδειγμένα το κόμμα, όπως στις Σάπες, ή η συμμετοχή μελών του ΠΑΣΟΚ σε ψηφοδέλτια δεξιών υποψηφίων δημάρχων, περίπτωση, Μαρώνειας;
Γ.Π.: Η αλήθεια είναι ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή, στην προδικασία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, κινήθηκε στις λογικές και στις οδηγίες οι οποίες είχαν τεθεί τόσο από την Κεντρική Επιτροπή όσο και από το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος. Έγιναν πολλές συναντήσεις στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής και πολλές συναντήσεις εκτός των γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής, δηλαδή στο περιθώριο ή στο παρασκήνιο της δημοσιότητας. Η προσπάθεια συνολικά της Νομαρχιακής Επιτροπής και του Γραμματέα, ήταν να πετύχουμε αυτό το οποίο ήταν το αρχικό ζητούμενο, ένας υποψήφιος ανά δήμο από το χώρο μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό και στην έκφανσή του προς τα έξω αλλά και σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές του λειτουργίες και διαδικασίες. Κάποια στελέχη μας πείστηκαν στη λογική αυτή, κάποια δεν την αποδέχτηκαν και τόλμησαν να λειτουργήσουν έτσι όπως λειτούργησαν. Από εκεί και πέρα, σας είπα και προηγούμενα, ότι τα όποια λάθη χειρισμών έχουν συμβεί ή συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτή, όπως και σε άλλες προσπάθειες της Νομαρχιακής Επιτροπής, είμαστε έτοιμοι να τα αποδεχτούμε και τα έχουμε αποδεχτεί και σε μια εσωτερική αυτοκριτική που έχει γίνει μέσα στη Νομαρχιακή Επιτροπή.
ΠτΘ: Από κάποια στελέχη λέχθηκε ότι την τελευταία διετία αναγνωρίστηκε ο ρόλος του κόμματος, αφού επισκέφθηκαν τα γραφεία σας, υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε συλλογικότητα στη λειτουργία και την λήψη των αποφάσεων. Που βρίσκεται η αλήθεια;
Γ.Π.: Τα γραφεία του κόμματος και το κόμμα δεν αποκτούν ζωή με την έλευση των υπουργών ή των πρωτοκλασάτων στελεχών του Κινήματος, ούτε αποκτούν ζωή με την παρουσία εκεί μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής. Είναι μια αλήθεια ότι η Νομαρχιακή συνεδρίαζε με απαρτία, όποτε συνεδρίαζε. Τα γραφεία αποκτούν ζωή όταν ανεβαίνουν τα απλά μέλη του κόμματος, οι συνδικαλιστές μας, οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις, οι απλοί φίλοι, οι απλοί σύντροφοι. Αυτό, λοιπόν δεν έγινε.
ΠτΘ: Σε ποια εσωκομματική τάση του τοπικού ΠΑΣΟΚ τοποθετείτε τον εαυτό σας;
Γ.Π.: Στο ΠΑΣΟΚ, όπως και στα υπόλοιπα κόμματα εξουσίας, υπήρχαν, υπάρχουν κι θα υπάρχουν τάσεις είτε σε κεντρικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτό είναι και θεμιτό αλλά πιθανά και αναγκαίο για την παραγωγή πολιτικού διαλόγου. Αυτό που είναι απαράδεκτο, και το ΠΑΣΟΚ στη περιοχή μας το έχει εισπράξει, είναι η δημιουργία εσωτερικών συσχετισμών στα πλαίσια και στις λογικές των προσωπικών τακτικών και επιλογών συγκεκριμένων στελεχών του κόμματος.
Ο Γραμματέας και η Ν.Ε οφείλει να περιορίζει τον πυρήνα των υπαρκτών τάσεων σε ιδεολογικές και πολιτικές διαφοροποιήσεις και όχι στην εξυπηρέτηση προσωπικών επιλογών και συμφερόντων.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξαναγίνει Κίνημα και όχι μηχανισμός διαχείρισης της εξουσίας.
ΠτΘ: Έχετε μια πολιτική σχέση με τον κ. Σταυρόπουλο, μια προσωπική και πολιτική σχέση με τον κ. Πολυζωϊδη, γιατί λοιπόν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, να μην σας συνδέουν με αυτό το συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον και γιατί να μην υποθέσουν ότι μια πιθανή εκλογή σας, θα σηματοδοτούσε στις βουλευτικές εκλογές την στήριξη εκ μέρους σας σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που θα εκτεθεί ως υποψήφιος βουλευτής;
Γ.Π.: Ουδείς μπορεί να αποσείσει ούτε τις προσωπικές του φιλίες, ούτε την πολιτική προϊστορία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τα πολιτικά πρόσωπα της περιοχής. Αυτά όλα που είπατε είναι λογικά και αποδέχομαι ότι σε μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας έχουν ταυτιστεί πρόσωπα. Στο χέρι, όμως, του καθενός είναι, από τον θεσμικό ρόλο τον οποίο κατέχει, να αλλάξει αυτήν την εντύπωση. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου καταλογίσει στήριξη ή μεροληπτική τοποθέτηση για οποιοδήποτε πρόσωπο της περιοχής μας.
ΠτΘ: Για ένα νέο πολιτικό που θέλει να αφήσει την προσωπική του σφραγίδα είναι θετικό ή αρνητικό να τελεί κάτω από ένα κλίμα προστασίας διαφόρων πολιτικών προσωπικοτήτων της περιοχής, όπως ήταν ο Γιώργος Παπαδριέλλης, ή όπως εμφανίζονται σήμερα οι κ.κ. Σταυρόπουλος και Πολυζωϊδης;
Γ.Π.: Ξεκινώντας από τον αείμνηστο Γιώργο Παπαδριέλλη, έχω πει και παλαιότερα ότι από όλα τα πολύ σημαντικά που του αναγνωρίζω σε σχέση με την συμπεριφορά του απέναντί μου, το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι ότι σεβάστηκε την πολιτική μου αυτονομία. Ουδέποτε επιχείρησε να μου επιβάλει οτιδήποτε είχε να κάνει και με τα αυτοδιοικητικά και με τα πολιτικά πράγματα του τόπου.
Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Πολυζωϊδη, αυτός είναι πλέον ο πατέρας μου κι η πολιτική σχέση που έχω μαζί του, ωχριά μπροστά στην προσωπική σχέση που έχουμε.
Για τον Στέργιο Σταυρόπουλο, δεν μπορώ να σας πείσω με τα λόγια για την αυτονομία μου απέναντι του, ωστόσο προκαλώ οποιονδήποτε να μου καταλογίσει μέσα από τους θεσμικούς μου ρόλους οποιαδήποτε στήριξη υπέρ του Σταυρόπουλου και εναντίον κάποιου άλλου.
Ο Τάσος Βαβατσικλής θέλω να πιστεύω ότι έχει πολλά ακόμα να δώσει στον τόπο. Η πολιτική σχέση μαζί του, ήταν μια σχέση αλληλοσεβασμού, πέρασε από κάποια κύματα, αλλά απ΄ ότι φάνηκε και αυτά τα κύματα ήταν απαραίτητα ώστε αυτή η σχέση να γίνει ακόμα πιο στενή και πιο ειλικρινής.
Πολιτικούς προστάτες, λοιπόν δεν έχω, ούτε φιλοδοξώ να έχω. Μοιραία όταν κάποιος είναι καινούργιος στα τοπικά πράγματα, τοποθετείται στην συνείδηση του κόσμου υπό την ομπρέλα κάποιου πολιτικού παράγοντα. Στο χέρι του καθενός να διαψεύσει αυτούς τους φόβους.
ΠτΘ: Είναι αλήθεια ότι είχατε δηλώσει πως θα ήσασταν υποψήφιος για την Ν.Ε. μόνο στην περίπτωση που δεν θα υπήρχε ανθυποψήφιος;
Γ.Π.: Εγώ είχα δηλώσει ότι θα ήμουν υποψήφιος, εφόσον η υποψηφιότητά μου εξέφραζε την σύνθεση. Εκτιμώ, λοιπόν ότι, αυτή τη στιγμή από τα μηνύματα που έχω, εκφράζω την σύνθεση με την εξαίρεση ενός πολιτικού υποσυνόλου που όμως ευθαρσώς μου είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι ουδέν πρόβλημα έχει απέναντί μου.
ΠτΘ: Όταν λέτε πολιτικό υποσύνολο, εννοείτε την τάση της κ. Μανωλιά;
Γ.Π.: Ναι, ας μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Η κ. Μανωλιά και οι άνθρωποί της, δεν μου έχουν καταλογίσει καμία μεροληψία εις βάρος της.
Εγώ γενικότερα επιλέγω την σύνθεση με τους ανθρώπους και την ρήξη με τα πράγματα.
ΠτΘ: Με την θέση σας στη δημαρχία, όπου είστε υπεύθυνος για το URBAN, τι θα κάνετε, εφόσον εκλεγείτε;
Γ.Π.: Δεν είναι μόνο το URBAN. Υπάρχουν και μια σειρά άλλα σημαντικά ζητήματα που χειρίζεται η ΔΕΑΚΟ. Έχω, ήδη ξεκαθαρίσει την θέση μου και την αποδέχτηκε και ο Δήμαρχος, ότι στην περίπτωση της εκλογής μου ως γραμματέα θα πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική λύση στη διαχείριση αυτού του ζητήματος. Εγώ θα παραμείνω κοντά στο πρόγραμμα αλλά θα χρειαστεί μια αλλαγή ρόλων εκεί πέρα.
ΠτΘ: Ποιες είναι οι απώτερες πολιτικές φιλοδοξίες;
Γ.Π.: Δεν υπάρχουν απώτερες πολιτικές φιλοδοξίες. Αυτή την στιγμή η πολιτική μου στόχευση είναι η θέση του Γραμματέα της Ν.Ε..
ΠτΘ: Σας ευχαριστούμε πολύ
Γ.Π.: Και εγώ σας ευχαριστώ
Δ.Δ.- Τ.Β.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
