Εκεινος και Εκεινος…

Εκείνος και Εκείνος. Ο Μιχάλης Τσαγκαλίδης είναι 81 ετών συνταξιούχος και ο Φώτης Ζάντζας, 33, εργαζόμενος. Ο πρώτος απολαμβάνει την σύνταξή του είκοσι χρόνια τώρα, ο δεύτερος βλέπει να απομακρύνεται το όριο συνταξιοδότησης. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η επίλυση του ασφαλιστικού θα βρεθεί σύντομα ενώπιόν μας. Δύο άνθρωποι που το ζουν από διαφορετικές πλευρές καταθέτουν τις απόψεις τους, που δεν είναι άσχετες μεταξύ τους και δεν στερούνται ειλικρίνειας. Θιγμένοι από τις κυβερνητικές προτάσεις θα είναι κατά κύριο λόγο οι τριαντάρηδες και οι σαραντάρηδες, οι οποίοι έχουν μπροστά τους αρκετά ακόμη χρόνια στην αγορά. Ωστόσο, και οι νυν συνταξιούχοι, τα περήφανα γηρατειά, δεν σημαίνει ότι διαβιούν ρόδινα…

Μιχάλης Τσαγκαλίδης, 81 ετών, είκοσι χρόνια συνταξιούχος:

«Προσφέραμε περισσότερα και απολαμβάνουμε λιγότερα»

Πότε βγήκατε στη σύνταξη;

Βγήκα στη σύνταξη στα εξήντα μου χρόνια. Εργαζόμουν στην ΥΕΒ. Δύσκολο το αντικείμενό μου. Ήμουν μέσα στα βουνά συνέχεια. Ήμουν χειριστής όλων των μηχανημάτων.

Κρατήσεις είχατε στον μισθό σας υπέρ ασφαλιστικών εισφορών;

Για την ασφάλειά μας είχαμε και εμείς κρατήσεις και από την υπηρεσία. Είχα και ένα εργατικό ατύχημα. Ήθελαν να με διώξουν από τη δουλειά. Ευτυχώς τα κατάφερα. Έτσι μεγάλωσα τρία κορίτσια και τώρα έχω έξι εγγόνια.

Τι μισθό παίρνατε;

750 δραχμές τότε. Μόλις ήταν να φύγω, είχα φτάσει στις 3000 δραχμές. Η σύνταξή μου τώρα κυμαίνεται στα 850 ευρώ.

Με αυτά τα χρήματα μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στα έξοδά του;

Όχι, δεν μπορεί. Αν δεν έχεις σπίτι δικό σου και έχεις παιδιά, δεν μπορείς να ανταποκριθείς με καμιά κυβέρνηση στα έξοδά σου. Δόξα τω Θεώ εγώ έχω το σπίτι μου και πορεύομαι με αυτά που παίρνω. Αλλά για έναν που έχει παιδιά να σπουδάσει, δεν του φτάνουν με τίποτα.

Δηλαδή εξαρτάται και από το πόσο προνοητικός ήταν κάποιος;

Εξαρτάται και από την προνοητικότητα του καθενός. Αν δεν έκανε σπίτι και δεν έβαλε στην άκρη χρήματα τότε, δύσκολα ανταποκρίνεται στα έξοδά του με τη σύνταξη. Δεν βγαίνει με τίποτα. Για παράδειγμα, εγώ πλήρωνα το λογαριασμό του νερού 50 ευρώ και τώρα μου ήρθε, με την ίδια κατανάλωση, λογαριασμός 80 ευρώ. Αν δεν είχα λίγο καλή σύνταξη, πώς θα τα έβγαζα;

Οι συντάξεις των συνομήλικων σας πού κυμαίνονται;

Έχω εικόνα και της κατάστασης των άλλων συνταξιούχων. Ξέρω τι παίρνουν. Οι συντάξεις ξεκινούν από 260 ευρώ, πηγαίνουν στα 500 και πάμε σ΄ αυτούς που παίρνουν κάτι παραπάνω, αλλά είναι πολύ λίγοι αυτοί οι συνταξιούχοι…

Τις εξελίξεις με τις αλλαγές που προωθούνται τις παρακολουθείτε;

Δεν ξέρω τι θα γίνει. Πώς θα τα βολέψουν τελικά; Τι θα γίνει; Δεν ξέρω. Κάτι θα αλλάξουν, λένε.

Αλλαγές που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους σημερινούς τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, λένε…

Εμείς δεν δουλεύαμε οκτώ ώρες, δουλεύαμε δεκαέξι. Προσφέραμε περισσότερα και απολαμβάνουμε λιγότερα. Αν δεν δουλεύαμε πολύ, το μεροκάματο κατέβαινε. Τώρα, με τη μονιμότητα, δεν εργάζονται σκληρά. Βέβαια, είναι δύσκολα παντού και σε άλλες χώρες.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έχετε είναι καλή;

Γιατρό και φάρμακα για μένα δεν χρειάστηκαν και πολλά. Για τη γυναίκα μου μερικές φορές πληρώνω. Εργαζόμουν 33 χρόνια συνέχεια, δεν είναι λίγα.

Φώτης Ζάντζας, 33 ετών, μουσικός παραγωγός:

«Το ασφαλιστικό σύστημα είναι ένας κακός γίγαντας»

Τι δουλειά κάνετε και πώς επιλέξατε την Κομοτηνή για να ζήσετε;

Ζω στην Κομοτηνή και εργάζομαι από το ‘93. Άλλο σπούδασα και άλλο είμαι αναγκασμένος να κάνω. Σπούδασα γυμναστής, αλλά ασχολούμαι με τα μουσικά δρώμενα. Ήταν επιλογή ανάγκης, ήθελα την οικονομική μου ανεξαρτησία από φοιτητής. Ήταν το πιο εύκολο που μπορούσα να κάνω.

Βρήκατε εύκολα δουλειά;

Όχι, δυσκολεύτηκα στην αρχή. Μετά όμως μπήκα στο χορό και χόρεψα.

Τις πρώτες κρατήσεις τις πλήρωσα το 2000. Συνέβαλε το γεγονός ότι εργάζομαι από τότε σε Εταιρεία του δημοσίου, που σημαίνει ότι είναι πιο τυπική σ΄ αυτά. Τότε είδα και τι γίνεται με τις κρατήσεις του ΙΚΑ, του Δημοσίου και όλα αυτά.

Τα επτά χρόνια εργασίας που προηγήθηκαν ήσασταν ανασφάλιστος;

Σχεδόν ανασφάλιστος, αρκετά συχνά με πολύ λίγα ένσημα. Και με δική μου ευθύνη. Εκείνο που ήθελα ήταν το μεροκάματο και ως φοιτητής δεν τα πολυσκεφτόμουν όλα αυτά. Οι νέοι τα σκέφτονται τώρα και μάλιστα αρκετά. Παλιότερα όχι τόσο, τους ενδιέφερε περισσότερο το σήμερα και όχι το αύριο.

Ποιο το ύψος των κρατήσεών σας;

Οι κρατήσεις ανέρχονται στο του μισθού μου και νομίζω ότι δεν ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες που προσφέρει το ελληνικό κράτος. Τα χρήματα αυτά τα καταβάλεις για να απολαύσεις κάποια αγαθά, νομίζω ότι πληρώνεις περισσότερα για κατώτερης ποιότητας υπηρεσίες. Είναι πολλά τα λεφτά, χωρίς να υπάρχει καλή εξυπηρέτηση, αφήστε που πρέπει να υποστείς και το «φακελάκι».

Τι θα θέλατε να γίνεται;

Θα ήταν καλύτερα να επιλέγει ο ασφαλισμένος την υπηρεσία που θέλει σε μια ιδιωτική εταιρεία. Υπάρχουν προσφερόμενα πακέτα από Ασφαλιστικές Εταιρείες που είναι πολύ φθηνότερα και προσφέρουν πολλά περισσότερα.

Την κουβέντα που έχει ξεκινήσει για το ασφαλιστικό σύστημα την παρακολουθείτε;

Βεβαίως και την παρακολουθώ. Το ασφαλιστικό σύστημα είναι ένας κακός γίγαντας που τον έχουμε εκθρέψει όλα αυτά τα χρόνια. Με τα μέτρα που φέρεται να θέλει να πάρει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά θα διογκωθεί. Είναι πρόχειρες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού. Αν το λύσει μ’ αυτά τα μέτρα που λέει, θα πρέπει να πάει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να το λύσει και εκεί το πρόβλημα, γιατί «καίει» πολλές χώρες της Ευρώπης.

Θα ήσασταν σύμφωνος, αν η κυβέρνηση έπαιρνε πολύ αυστηρά μέτρα;

Να πάρει αυστηρά μέτρα ναι. Πρέπει να αλλάξει εντελώς η μορφή του Ασφαλιστικού Συστήματος. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μην πάρουν σύνταξη. Η δική μας γενιά δεν ξέρει αν θα πάρει, πότε θα πάρει… Είναι απάνθρωπο να βασίζεται ολόκληρο ασφαλιστικό σύστημα στο αν θα ζήσει και πόσα χρόνια θα ζήσει ο ασφαλισμένος, στο αν θα πεθάνουν οι ασφαλισμένοι και πόσοι θα πεθάνουν.

Την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης πώς τη βλέπετε;

Δεν θέλω να εργάζομαι συνέχεια. Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζήσει τη ζωή του, όπως θέλει. Να την ζήσει καλά. Όταν μπορεί. Θα πρέπει μετά τα 60 του χρόνια, να μπορεί να κάνει τα ταξίδια, να ζει αξιοπρεπώς. Να κάνει όλα όσα ως εργαζόμενος δεν πρόλαβε. Ναι, να ζει με αξιοπρέπεια γιατί έχει συνεισφέρει σε όλο αυτό το δημιούργημα. Όπως και οι άνθρωποι που δουλεύουν ακόμη δικαιούνται να πάρουν σύνταξη.

Τι μήνυμα στέλνετε στον κ. Μαγγίνα;

Ο υπουργός θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν του ότι οι μετανάστες που έρχονται αθρόα δεν θα είναι αυτοί που θα λύσουν το πρόβλημα του ασφαλιστικού. Γιατί οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται χωρίς ένσημα. Επίσης, τα μέτρα που παίρνονται, αλλά και οι επενδύσεις που κάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να είναι εύστοχες. Θα πρέπει επίσης να παταχθεί και η εισφοροδιαφυγή των επιχειρηματιών και να σηκώσουν το μεγαλύτερο μερίδιο της εισφοράς στην ασφαλιστική κάλυψη. Θα έπρεπε το ελληνικό κράτος να αφήσει μια μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους νέους, για να επιλέγουν εκείνοι τον ασφαλιστικό φορέα, να μην είναι απαραίτητα κρατική η ασφάλιση, να μπορεί ο ασφαλισμένος να επιλέξει.

Αν τα μέτρα κριθούν αντιλαϊκά, θα βγείτε στους δρόμους;

Όχι, δεν θα βγω. Δύσκολα. Πιστεύω ότι έχω περάσει από αυτή τη «φάση». Βλέπω ότι η γενιά μας δεν έχει αυτή τη νοοτροπία, του αγώνα, και αυτό είναι πολύ κακό. Γιατί καταπατούνται τα δικαιώματά μας, γιατί όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια λειτουργούν υπέρ του κεφαλαίου και γιατί ο απλός πολίτης που ψηφίζει και εκλέγει δεν δικαιώνεται ποτέ και δεν τον κοιτάνε ποτέ!

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.