Εκδρομη του Συνασπισμου Πολιτων Ροδοπης – Εβρου προς τη Μακαζα

Ο Συνασπισμός Πολιτών Ροδόπης – Έβρου πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή μια ημερήσια εκδρομή με προορισμό τη Βουλγαρία, με στόχο ν’ ακολουθήσουν τη χάραξη της πινακίδας Μακάζα – Κίρτζαλι. Η Μακάζα είναι σε απόσταση 30 χλμ, ενώ το Κίρτζαλι είναι στα 80 χλμ. αλλά η πρόσβαση δεν ήταν εφικτή για τους εκδρομείς γιατί ο δρόμος δεν είναι ακόμη κατάλληλος για την κυκλοφορία των οχημάτων λόγω στενότητας, όπως διαπιστώθηκε. Στην εκδρομή συμμετείχαν ο υποψήφιος νομάρχης Ανέστης Στρατιάδης, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Σταύρος Τσάγκος, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ Μουσταφά Μουσταφά καθώς και πολίτες.

Ο Ανέστης Στρατιάδης, ξεκινώντας, εξήγησε ότι υπάρχει σχετική πινακίδα που ενημερώνει τους οδηγούς ότι αν ακολουθήσουν αυτό το δρόμο θα φτάσουν στη Βουλγαρία, αν και αυτό δεν είναι εφικτό.

•Δεν αρκεί το διαβατήριο

Στην αρχή της διαδρομής σχολίασε σκωπτικά «Ίσως οι τοπικοί μας άρχοντες νομίζουν ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και γι’ αυτό το μόνο πράγμα που κάνουν για να ξεκινήσουν ένα δρόμο τόσο μεγάλης σημασίας είναι να τοποθετούν την πινακίδα Μακάζα – Κίρτζαλι. Κατηγορούμε όλους αυτούς που κάνουν κριτική στις τοπικές αρχές ότι έτσι γίνονται τα έργα. Δυστυχώς έτσι γίνονται τα έργα και όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν είναι αυτή η αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας είναι κοινώς προβοκάτορες» μετέφερε σαρκαστικά ο Ανέστης Στρατιάδης, συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ταμπέλες, γι’ αυτό και ήρθαμε εδώ και το επιβεβαιώνουμε. Βλέπουμε ένα πολύ μεγάλο δρόμο, ο οποίος βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού, ένα ανάχωμα που είναι διεθνής δρόμος. Στην πορεία προς την Καρυδιά θέλουμε να δείξουμε ότι τα πράγματα δεν προχωρούν, γιατί από τη μία είναι οι κάτοικοι που αντιδρούν και από την άλλη οι οικολόγοι, οι οποίοι κοιτάζουν τις αρκούδες, γι’ αυτό και δε μπορεί ποτέ ν’ αναπτυχθεί αυτός ο τόπος. Για όλα ευθύνονται οι οικολόγοι κι όχι αυτοί που δεν κάνουν χρηματοδοτήσεις, αυτοί που δεν κάνουν σωστή αναπτυξιακή πολιτική, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα. Θα δούμε μέχρι πού πάει ο δρόμος. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα φτάσουμε στο Κίρτζαλι, έχουμε και τα διαβατήριά μας» κατέληξε.

Ο κ. Στρατιάδης, στην πορεία της διαδρομής, περιέγραψε τα εμπόδια που συνάντησαν: «Φτάσαμε μέχρι την Καρυδιά, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να φτάσουμε ούτε μέχρι την Πάνδροσο γιατί ερχόταν ένα λεωφορείο από το αντίθετο ρεύμα. Διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ δύσκολο να κινηθούν ταυτόχρονα δυο αυτοκίνητα, γιατί δεν χωρούν, αλλά αποφασίσαμε να πάμε μέχρι την Καρυδιά για να δούμε ποιοι είναι οι κάτοικοι που αντιδρούν στην ανάπτυξη».

Εξήγησε ότι όλοι οι κάτοικοι είναι υπέρ του δρόμου, με την προϋπόθεση να μην περνάει μέσα από τον οικισμό. «Ίσως να υπάρχουν ακόμη οι αγκυλώσεις του παρελθόντος των κινδύνων που θα έχουμε όταν συνδεθεί η χώρα μας με τη Βουλγαρία, ίσως και μικροσυμφέροντα γειτονικών νομών που επιδιώκουν να έχουν διόδους προς τη Βουλγαρία και πιθανόν να μην προωθούν τη δίοδο από το νομό μας για τη Βουλγαρία. Όλα αυτά αναδείχθηκαν μ’ ένα εύθυμο τρόπο, γιατί η όλη διαδικασία των εκλογών δε θα μάς απαγορεύσει να έχουμε χιούμορ και ν’ αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα με σκωπτική διάθεση, για να δείξουμε το μέγεθος των κρίσεων που έχουν οι τοπικοί μας άρχοντες».

Ένας από τους κατοίκους της Καρυδιάς, ο Γιάννης Χατζηγιάννης εξήγησε απέναντι σε τι αντιδρούν. «Αντιδρούμε όχι στη λογική του δρόμου αλλά στη χάραξη που έχει γίνει από τη διοίκηση. Δεν έχουμε καμία θετική ανταπόκριση ούτε από φορείς της πόλης». Εξήγησε ότι η αρχική χάραξη περνούσε μέσα από το χωριό και μετά από αλλαγή μετατοπίστηκε στα όρια του οικισμού.

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Σταύρος Τσάγκος (σε σοβαρό ύφος) εξήγησε ότι θέλουν να σχολιάσουν την ανακολουθία λόγων κι έργων της τοπικής εξουσίας, αλλά και της κυβέρνησης. «Θέλουμε να μεταφέρουμε την αγωνία μας γι’ αυτό το δρόμο. Πιστεύουμε εδώ και χρόνια ότι είναι αναγκαιότητα ν’ ανοιχτεί αυτή η δίοδος, ο κάθετος άξονας της Εγνατίας που συνδέει την περιοχή με τη Βουλγαρία. Στο παρελθόν, επικαλούνταν κάποιοι τον από Βορά κίνδυνο, μετά επικράτησαν στερεότυπα και προκαταλήψεις και τον επόμενο χρόνο η Βουλγαρία θα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να δούμε τι άλλο μπορούν να σκαρφιστούν για να μη γίνει αυτός ο δρόμος. Εμείς επιθυμούμε ένα δρόμο ανάπτυξης και για τις δυο περιοχές» είπε. Ο κ. Τσάγκος εξήγησε ότι επιθυμούν να γίνει ένας σύγχρονος δρόμος, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.