Εκδηλωση με θεμα τους Ολυμπιακους Αγωνες και τη συρρικνωση των εργασιακων δικαιωματων

Μια ουσιαστική και συνάμα ενδιαφέρουσα συζήτηση διοργανώθηκε την Παρασκευή το βράδυ, στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής από το φοιτητικό σχήμα ΦΑΤΜΕ των ΕΑΑΚ. Η εκδήλωση αφορούσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και την συνεχή καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων που παρατηρείται στα ολυμπιακά έργα. Ομιλητές ήταν η πρόεδρος των μεταπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Φωτεινή Ριζάβα και ο δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων κ. Γιώργος Κουμπούρας.

Την εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του σχήματος ΦΑΤΜΕ – ΕΑΑΚ Κομοτηνής κ. Παντελής Προβονάς ο οποίος τόνισε ότι, «στο τελευταίο συνέδριο των ΕΑΑΚ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο αποφασίσαμε να παρέμβουμε δυναμικά ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες για μια σειρά λόγων.
Η ΕΑΑΚ έχει αποφασίσει να πορευτεί μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια γραμμή αμφισβήτησης, με μια γραμμή κατάδειξης όλων των προβλημάτων που δημιουργούνται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως είναι τα εργατικά ατυχήματα, τα εργασιακά δικαιώματα, η καταστολή και άλλα πολλά.

Με αυτές τις εκδηλώσεις επιδιώκουμε να προβληματίσουμε τον κόσμο που θα τις παρακολουθήσει σχετικά με το κατά πόσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι όντως αυτό που περιγράφει η αστική ιστορία δηλαδή αν είναι μια μεγάλη ιδέα, μια γιορτή της εκεχειρίας και της ειρήνης. Η ΕΑΑΚ έχει πει ότι Ολυμπιάδα σημαίνει καταστολή, Ολυμπιάδα σημαίνει καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πανηγύρι των πολυεθνικών εταιριών, από ένα πανηγύρι του κεφαλαίου στις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας».

Ολυμπιακοί Αγώνες

και κρατική καταστολή

Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν ποτέ αυτό που επεδίωκαν να παρουσιαστούν. Από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας μέχρι τη στιγμή που το Βυζάντιο τους απαγόρεψε, ήταν αγώνες κατά τους οποίους τον πρώτο λόγο είχε ο ανταγωνισμός των πόλεων – κρατών για το ποια θα επικρατήσει. Ο ανταγωνισμός ήταν έντονος και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνταν αθέμιτα μέσα, όπως λαδώματα, βία και πολλά άλλα έτσι ώστε να επικρατήσει μια πόλη – κράτος.

Επίσης η περιβόητη εκεχειρία δεν ήταν τίποτα άλλο από μια περίοδος ανακωχής κατά την τέλεση των αγώνων και μόνο τότε, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι υπήρχε ειρήνη μεταξύ των εμπόλεμων μερών.

Η Φωτεινή Ριζάβα στην εισήγησή της αναφέρθηκε στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τονίζοντας παραμέτρους που μόνο περήφανη δεν μπορούν να κάνουν την Ολυμπιακή οικογένεια σχετικά με το θέμα της καταστολής.

«Το θέμα της καταστολής διαπλέκεται σε μεγάλο βαθμό με την Ολυμπιάδα. Θεωρώ ότι ποιοτικά είναι εντελώς διαφορετική η διαδικασία τοποθέτησης νέων συστημάτων, του εξοπλισμού στρατιών ανθρώπων με μοναδικό στόχο να πειθαρχήσουν οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, η οποία θα μπορούσε να ακουστεί στο εσωτερικό της χώρας. Και σε κάθε περίπτωση είναι μέτρα που θα μείνουν.

Και αυτή ακριβώς είναι η ποιοτική διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες Ολυμπιάδες. Είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που θυσιάζονται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Είναι μια εποχή που έχουμε δει πολέμους χωρίς κανένα λόγο και αιτία τους να είναι μόνο η επιβολή του δικαίου του ισχυρότερου, πολέμους που έχουνε καταπατήσει κάθε έννοια δικαίου με την μορφή που τη βιώναμε μέχρι σήμερα.

Όλα αυτά έρχονται να κάνουν μια Ολυμπιάδα στην Αθήνα η οποία δεν θα επιτρέψει να ακουστεί καμία διαφορετική φωνή, όπου ήδη το κόστος έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Είναι ακριβώς η διαδικασία που θα μας μείνει» επισήμανε η πρόεδρος των μεταπτυχιακών φοιτητών της Νομικής σχολής στο ΔΠΘ.

Ο δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων κ. Γιώργος Κουμπούρας αναφέρθηκε στην εργασιακή πτυχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Κουμπούρας τόνισε ότι «όλα αυτά τα έργα που έγιναν σε όφελος των κατασκευαστικών εταιριών, έγιναν σε βάρος των εργαζομένων με την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, είτε αφορούν τα ωράρια, είτε αφορούν την μισθοδοσία. Έγιναν σε βάρος των χιλιάδων μεταναστών που δουλεύουν στα ολυμπιακά έργα με πενιχρά μεροκάματα και με την απειλή των απελάσεων μετά το πέρας των Αγώνων.

Η καμπάνια “αντί – 2004” προχωράει ικανοποιητικά και όσο προχωράμε προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι εκδηλώσεις θα εντείνονται με στόχο να αναδείξουμε τις αρνητικές πτυχές των Ολυμπιακών Αγώνων».

Στην συζήτηση που ακολούθησε των εισηγήσεων, κοινός υπήρξε ο προβληματισμός των παρευρισκομένων σχετικά με την καταστολή των κρατικών μηχανισμών που παρατηρείται με πρόσχημα την Ολυμπιάδα καθώς και για το υπέρογκο ποσό που θα κοστίσουν τελικά οι αγώνες.

Μάλιστα εκφράστηκαν φόβοι ότι στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά που θα διατεθούν για την ασφάλεια των αγώνων.

Τάσος Συκάκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.