Εκδηλωση με θεμα την ανθρωπινη αξιοπρεπεια

«Είναι γνωστό ότι το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο. Η ιδέα του γεννήθηκε στο πεδίο της μάχης του Σολφερίνο από την αλτρουιστική διάθεση προσφοράς του Ερρίκου Ντυνάν προς τους τραυματίες στρατιώτες του πολέμου μεταξύ Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και Γάλλο-ιταλικής συμμαχίας στις 24 Ιουνίου 1859. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877 και στη μακρά πορεία του παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές και στην αλληλέγγυα εθελοντική προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο. Διατηρεί παραρτήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών και το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, του οποίου το έργο έγινε γνωστό ευρύτερα και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της κ. Φωφώς Κουτλογεωργίου.

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα το παράρτημα της Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Αμφιθέατρο τελετών του Πολύκεντρου του Δήμου Κομοτηνής με καλεσμένη την κ. Μαρία – Ντανιέλα Μαρούδα, λέκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο η οποία και θα μιλήσει με θέμα «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια: Συνεχές ζητούμενο 150 χρόνια μετά τη Μάχη του Σολφερίνο» ο ΠτΘ συζητά με τον πρόεδρο του Παραρτήματος κ. Γιάννη Βαβατσικλή.

ΠτΘ: κ. Βαβατσικλή 150 χρόνια μετά την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού ο στόχος παραμένει επίκαιρος;

Γ.Β.:
Κατά την άποψή μου και από τις επαφές που έχω ως μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού οι στόχοι του Ερυθρού Σταυρού παραμένουν επίκαιροι όπως και οι προοπτικές του. Ένα απλό παράδειγμα θα σας αναφέρω. Πρόσφατα μοιράσθηκαν χρήματα σε μουσουλμανικά σχολεία της περιοχής σε εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

ΠτΘ: Και βέβαια η δράση του Ερυθρού Σταυρού είναι παγκόσμια. Κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Φωφώς Κουτλογεωργίου είδαμε ότι το νοσοκομείο μέχρι και την δεκαετία του εβδομήντα να στηρίζεται από την εθελοντική προσφορά των αδελφών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Εξακολουθεί ακόμη αυτή η προσφορά;

Γ.Β.:
Βέβαια. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει περίπου 150 παραρτήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Τα παραρτήματα αυτά έχουν δικούς τους κανονισμούς και έχουν ως κύριο σκοπό να βοηθούν τους αναξιοπαθούντες, να στηρίζουν οικονομικά όπου χρειάζεται. Ένας κλάδος που στηρίζουν ανελλιπώς είναι και τα νοσοκομεία τα οποία ως γνωστόν τελευταίως παρουσιάζουν έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα να συνεπικουρούνται από εθελόντριες αδελφές. Στο δικό μας νοσοκομείο οι εθελόντριες αδελφές είτε ήδη εκπαιδευμένες αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαιδεύσεώς τους παράγουν έργο και προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίες καταγράφονται για την ανέλιξή τους.

ΠτΘ: Ο Ερυθρός Σταυρός πέρα από αυτό έχει διάφορους τομείς δράσης. Ποιοι είναι αυτοί;

Γ.Β.:
Οι τομείς δράσης του Ερυθρού Σταυρού και των παραρτημάτων του είναι εν καιρώ πολέμου η συνεπικουρία της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας σε ό,τι χρειασθεί. Εν καιρώ ειρήνης, αν υποθέσουμε ότι και η ειρήνη είναι ένας διαρκής πόλεμος, προσπαθεί να ανακουφίσει όλους τους αναξιοπαθούντες, όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Για αυτό και οι τομείς του είναι πολλοί. Μη ξεχνάμε ότι και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με πανελλήνιο αναγνωρισμένο έργο ήταν ένας κλάδος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ένας άλλος τομέας είναι των εθελοντών νοσηλευτών με έργο που όπως είπαμε αφορά στην προσφορά και συνεπικουρία στον τομέα της περίθαλψης και υγείας. Ένας τρίτος τομέας είναι αυτός των Σαμαρειτών που έχουν ανάλογο έργο κοινωνικής μέριμνας και ένας άλλος τομέας είναι αυτός των διασωστών. Εμείς τοπικά δεν έχουμε αυτόν τον κλάδο αλλά φιλοδοξούμε με τη βοήθεια του παραρτήματος της Ξάνθης που λειτουργεί να αναπτύξουμε παρόμοιο κλάδο ή να ενταχθούμε σε αυτούς αφού βέβαια πρώτα έρθουμε σε επαφή μαζί τους και συναινέσουν.

ΠτΘ: Είναι γνωστό ιστορικά ότι τόσο οι πόλεμοι στηρίχθηκαν από τις εθελόντριες αδελφές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να προσελκύεται ο κόσμος;

Γ.Β.: Ναι. Στους λίγους μήνες που ανέλαβε το νέο διοικητικό συμβούλιο ήδη έχουμε τελειώσει την θεωρητική εκπαίδευση είκοσι εθελοντριών αδελφών εδώ στην Κομοτηνή.
Σκεφθείτε ότι αυτό γίνεται κάθε χρόνο και στα 150 παραρτήματα του ελληνικού ερυθρού σταυρού. Γίνονται μαθήματα τακτικά τέσσερις περίπου ώρες ημερησίως για μια θεωρητική εκπαίδευση που κρατά τέσσερις μήνες περίπου και στη συνέχεια ακολουθεί πρακτική εκπαίδευση δύο μηνών στο οικείο νοσοκομείο ή σε άλλες κλινικές ή ακόμη και σε προσφορά στο σπίτι.

ΠτΘ: Απευθύνεσθε κυρίως σε γυναίκες;

Γ.Β.:
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ανοικτός και σε εθελοντές άνδρες. Μέχρι αυτή τη στιγμή είχαμε μόνο γυναίκες εκτός από το τωρινό τμήμα εκπαίδευσης όπου συμμετέχουν και δύο άνδρες.

ΠτΘ: Ευρέως σήμερα συζητείται το θέμα του εθελοντισμού. Βέβαια ο Ερυθρός Σταυρός προσφέρει εθελοντικά ενάμισι αιώνα. Πόσο εύκολο είναι σήμερα να περάσει το μήνυμά του υπό τις παρούσες συνθήκες;

Γ.Β.:
Πιστεύω ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο παλιότερα γιατί τα προβλήματα της καθημερινότητας απορρόφησαν τον άνθρωπο και δεν του άφησαν περιθώρια ώστε να μπορεί να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Σήμερα η κοινωνία μας δυστυχώς δεν εμπνέεται από τις παλιές αξίες. Γι’ αυτό πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να αναδείξουμε ότι η χαρά είναι διπλή όταν τη μοιράζεσαι με τους άλλους. Το βιος σου διπλασιάζεται μόνο αν το μοιράζεσαι. Η αγάπη είναι μεγάλη μόνο όταν τη μοιράζεσαι. Τότε μόνο νοιώθεις άνθρωπος. Εάν αυτά όλα γίνουν βίωμα τότε οικειοθελώς κάποιος θέλει να προσφέρει και μάλιστα όταν υπάρχουν οργανωμένες ομάδες σε διευκολύνει η ένταξη σε αυτές.

ΠτΘ: Εσείς κινείσθε προς την προσπάθεια διάδοσης του πνεύματος του εθελοντισμού;

Γ.Β.:
Βεβαίως και αυτό τον στόχο έχει και η σημερινή εκδήλωση που διοργανώνουμε στο Αμφιθέατρο τελετών του Πολύκεντρου του Δημου Κομοτηνής με καλεσμένη την κ. Μαρία – Ντανιέλα Μαρούδα, λέκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο η οποία και θα μιλήσει με θέμα «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια: Συνεχές ζητούμενο 150 χρόνια μετά τη Μάχη του Σολφερίνο». Στο πρόγραμμα του νέου Δ.Σ. είναι η πραγματοποίηση ακόμη μιας εκδήλωσης προς τις αρχές Φθινοπώρου, όπου και θα τονισθεί το νόημα του εθελοντισμού αλλά και θα τιμηθούν όλα τα άτομα που μέχρι σήμερα συμμετείχαν στο Τμήμα του Ελληνικού Σταθμού της Κομοτηνής είτε στα Διοικητικά Συμβούλια, είτε στις Επιτροπές γιατί τα τοπικά παραρτήματα έχουν την ευχέρεια να διοργανώνουν επιτροπές σε επιμέρους θέματα ώστε να μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και να προσφέρουν περισσότερο έργο.

ΠτΘ: Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κ. Βαβατσικλή δεν αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα αυτό καθαυτό αλλά και βάση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, άμεσα συνυφασμένο με τη δημοκρατία και την ειρήνη. Και σήμερα ακόμη κινδυνεύει;

Γ.Β.: Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις των εχόντων την παγκόσμια πολιτική διαχείριση πιστεύω ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κινδυνεύει και μάλιστα στην καθημερινή μας ζωή. Κινδυνεύει γιατί εμείς οι ίδιοι απεμπολήσαμε αξίες που θα έπρεπε να διέπουν την ανθρώπινη ζωή.
Οι διακηρύξεις είναι πολύ καλές αλλά είναι σε θεωρητικό μόνο επίπεδο. Θα πρέπει να τις προσεγγίσουμε και σε πρακτικό επίπεδο, στην καθημερινότητά μας. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν σήμερα επαίτες για ένα κομμάτι ψωμί. Ο ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν έθεσε το θέμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ως το ζητούμενο με βάση τις αναμνήσεις του από τη Μάχη του Σολφερίνο και είχε πει μεταξύ άλλων και αυτό, οι ευαίσθητες ψυχές και οι μεγάλες καρδιές για να νοιώσουν όπως ένοιωσε ο πολεμιστής στη Μάχη του Σολφερίνο θα πρέπει οι ίδιοι να δοκιμάσουν τις ίδιες συνθήκες και να τις ξεπεράσουν. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά πρέπει να παλεύουμε να δίνουμε οικειοθελώς αγάπη, φιλευσπλαχνία, καλοσύνη, χαρά και υγεία σε όλους τους συνανθρώπους μας.

ΠτΘ: Οι φορείς στηρίζουν το έργο σας;

Γ.Β.: Επειδή είμαι χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο ποτέ κανείς δεν μας αρνήθηκε τίποτα, όχι μόνο δημόσιος φορέας αλλά και ιδιωτικός.
Θα σας πω ότι χωρίς δυσκολία όταν πηγαίναμε στα σούπερ μάρκετ να ζητήσουμε τρόφιμα και να τα μοιράσουμε μας τα συγκέντρωναν οι ίδιοι, μας ειδοποιούσαν, τα παίρναμε και τα μοιράζαμε σε όσους είχαν ανάγκη. Ποτέ ο δήμος, ποτέ η νομαρχία, ποτέ η στρατιωτική διοίκηση δεν μας αρνήθηκαν ότι ζητήσαμε. Μας βοηθούσαν και μας βοηθάνε και αυτό είναι το ενθαρρυντικό σημείο για να συνεχίσουμε την προσφορά μας.

ΠτΘ: κ. Βαβατσικλή σας ευχαριστούμε πολύ.

Γ.Β.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

Το γραφείο του Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού λειτουργεί καθημερινά

Τελευταίως το παράρτημα της Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αντιμετώπισε προβλήματα τα οποία όπως δηλώνει ο κ. Βαβατσικλής έχουν ήδη ξεπεραστεί. «Ευχαριστώ που μου κάνετε την συγκεκριμένη ερώτηση, γιατί για να αρχίσουμε σωστά πρέπει να ξεκινήσουμε με αλήθειες, που όσο και να πονούν πρέπει να τα μοιραζόμαστε ώστε να λιγοστέψει και ο πόνος. Σε ένα μεγάλο σημείο ξεπεράστηκαν τα προβλήματα, δηλαδή αυτά που αφορούσαν γραφειοκρατικές ατασθαλίες, έτσι ώστε σήμερα να έχουμε μια πολύ καλή εσωτερική οργάνωση. Μένει να βγούμε προς τα έξω και η αρχή θα γίνει με τη μεθαυριανή μας εκδήλωση. Από την άλλη δύο υπάλληλοι που είχαμε προτίμησαν να μπουν στο δημόσιο. Έτσι ο κοινωνικός λειτουργός μετά από εξετάσεις μπήκε στα δικαστήρια, ο δε γραμματέας του παραρτήματος διορίστηκε στην Αλεξανδρούπολη από όπου και καταγόταν. Έτσι μείναμε χωρίς δύο υπαλλήλους και η γραπτή δουλειά τώρα ουσιαστικά βγαίνει από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και από εθελόντριες αδελφές. Αυτά τα προβλήματα τα ξεπεράσαμε μετά από στήριξη του Κεντρικού Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που μας υποσχέθηκε ότι εντός του επομένου μήνα θα έχουμε ένα υπάλληλο γενικών καθηκόντων για να κρατά το γραφείο και από την άλλη με την όρεξη των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου. Έτσι καλύψαμε όλα τα διοικητικά προβλήματα. Όσον αφορά στα προβλήματα που είχαμε με τη διαχείριση των οικονομικών, να τονίσω ότι δεν υπήρχαν ατασθαλίες αλλά γραφειοκρατικές αμέλειες που θα μπορούσαν να μας εκθέσουν, όλα τακτοποιήθηκαν μετά από επίπονη εργασία του νέου ταμία με τη συμπαράσταση των μελών. Μας μένει απλά να βγούμε προς τα έξω και να αποδείξουμε προς τον κόσμο ότι αυτό το ανενεργές παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για δύο τρία χρόνια που είχε κάποια προβλήματα άρχισε να δουλεύει και μπορεί ο καθένας να το εμπιστευτεί. Τα γραφεία μας τα οποία για δύο χρόνια ήταν κλειστά ή που δούλευαν περιστασιακά στο σπίτι της κ. Κυρατζόγλου με δική της προσφορά τώρα είναι ανοικτά καθημερινά με εθελοντική προσφορά προς το παρόν των εθελοντριών αδελφών, της εκπαιδεύτριας αδελφής, είτε με τη βοήθεια μελών του Δ.Σ. και ελπίζουμε όπως μας υποσχέθηκαν από τον επόμενο μήνα ότι θα έχουμε και ένα υπάλληλο για να μπορούμε να δουλεύουμε και την καθημερινότητα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.