Εκδηλωση με θεμα «Οι σποροι της αναπτυξης – Τοπικη γνωση και βιωσιμοτητα»

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για περιβαλλοντικά ζητήματα συνεχίζει των κύκλο εκδηλώσεων με την ομιλία του Αλεξανδρουπολίτη Παύλου Γεωργιάδη, στις 28/03/2008 και ώρα 19:30 με θέμα: «Οι Σπόροι της Ανάπτυξης- Τοπική Γνώση και Βιωσιμότητα»

Η έννοια της βιωσιμότητας αποτελεί μία περιεκτική και ολοκληρωμένη προσέγγιση στις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαδικασίες που επηρεάζουν την ζωή στον πλανήτη. Ο ρόλος των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών παραγόντων της τυγχάνει πλέον περισσότερης αναγνώρισης και η διεπιστημονική έρευνα κατευθύνεται πλέον προς την εξεύρεση δρόμων ανάπτυξης σύμφωνα με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις και δυνατότητες της κάθε περιοχής.

Οι προσπάθειες αναβάθμισης των τοπικών οικονομιών πρέπει αναλόγως να εστιάσουν σε ορισμένα ζητήματα σχετικά με τα οικολογικά και κοινωνικά κεφάλαια της κάθε περιοχής. Αυτό απαιτεί διαφανείς στρατηγικές και μια υγιή υποδομή σχεδιασμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αποδοτικές και θα εξασφαλίζουν την αυτάρκεια. Η τοπική βιοποικιλότητα, τα τοπικά προϊόντα και η σχετική γηγενής γνώση προτείνονται ως μέθοδοι για την καθιέρωση και την ενίσχυση μιας κοινωνικής τάξης η οποία θα προκύπτει μέσα από την τοπική κοινωνία και θα είναι βασισμένη στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μέσα από μία ανάλυση του όρου της βιωσιμότητας και των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών διαστάσεών της προκύπτουν απαντήσεις για τα σημερινά κοινωνικο-περιβαλλοντικά θέματα στην Ελλάδα και πώς αυτά συνδέονται με τις τρέχουσες παγκόσμιες εξελίξεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, πώς αυτές επηρεάζουν την υγεία μας, τους τρόπους χρήσης της γης, αλλά και τις διαδικασίες παραγωγής και κατανάλωσης.

Ο Παύλος Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1981. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 2004 με πτυχίο στην Βιολογία και ειδικότητα στην Επιστήμη των Φυτών. Το 2005, αποφοίτησε με Master στην Βιοποικιλότητα και Συστηματική Βοτανική από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και τον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Εδιμβούργου. Στοχεύοντας να αυξήσει την κινητικότητά του και να διευρύνει τον τομέα ειδίκευσής του, μετακινήθηκε στη Γερμανία όπου ολοκλήρωσε το Master στην Προστασία του Περιβάλλοντος και Γεωργική Παραγωγή Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Hohenheim το 2007. Σήμερα μελετά θέματα για ένα διδακτορικό στο τμήμα Κοινωνιολογίας Αγροτικού Τομέα στο Πανεπιστήμιο του Hohenheim και πραγματοποιεί εθνοβοτανικές έρευνες σε διάφορες χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ασίας. Οδηγημένο από ενθουσιασμό για την εξερεύνηση και εξήγηση της άγριας χλωρίδας, το ερευνητικό του έργο πραγματεύεται τοπικά συστήματα ανάπτυξης βασιζόμενα στην γνώση και τους φυσικούς πόρους. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Local Plant Knowledge for Livelihoods» το οποίο παρατίθεται σε διάφορες ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες των Φυσικών και Κοινωνικών Επιστημών του εξωτερικού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.