Εκδηλωση με θεμα «Γυναικα και Ειρηνη»

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης – Πρόγραμμα Προσεγγίζοντας την Περιφέρεια σε συνεργασία με την Ένωση Γυναικών Ελλάδας πραγματοποιούν κοινή εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα και Ειρήνη». Τα εγκαίνια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης με συμμετοχή τοπικών παραγόντων αλλά και πλήθους κόσμου.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, της οποίας σκοπός είναι η συναδέλφωση των λαών, πραγματοποιείται έκθεση «patchwork» από χειροτεχνήματα διαφόρων γυναικείων συλλόγων της Τουρκίας. Ταυτόχρονα οι σύλλογοι που μετέχουν στην εκδήλωση προσθέτουν το δικό τους χειροτέχνημα από την Ελλάδα στο πάπλωμα της ειρήνης, το οποίο θα ταξιδέψει σε πολλές χώρες. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και σήμερα τις ώρες 10:00-14:00 και 18:00-20:00.

Η πρόεδρος του Προγράμματος «Προσεγγίζοντας της Περιφέρεια», κ. Αϊσέ Γκαλήπ σε σχετική της δήλωση τονίζει ότι η αρχική πρόταση για τη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης ξεκίνησε από τον Σύλλογο της Τουρκίας «Γυναίκα – Χειροτεχνία». «Μας πρότειναν να κάνουν μια έκθεση εδώ. Ο βασικός τους σκοπός είναι να μεγαλώσουν το πάπλωμα της ειρήνης, το οποίο έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες και αποτελείται από διάφορα κομματάκια. Η κάθε περιοχή που πηγαίνει η έκθεση βάζει το δικό της κομματάκι και έτσι μεγαλώνοντας θα συνεχίζει το δρόμο του».

Αναφερόμενη στην έκθεση «patchwork» η κα. Αϊσέ Γκαλήπ τόνισε ότι είναι πολύ εντυπωσιακή και ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των γυναικών της περιοχής μας. «Επιθυμούμε στο μέλλον η καλλιτέχνης «patchwork» Ζουμπεϊντέ Γκιουρκαϊνάκ να κάνει μαθήματα εδώ στις γυναίκες μας. Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια συνεργασία».

Η ίδια πιστεύει ότι είναι πολύ μεγάλη η συμβολή της γυναίκας στην εδραίωση της ειρήνης. «Οι γυναίκες θέλουν την ειρήνη περισσότερο από όλους, γιατί σε περίπτωση πολέμου στέλνουν τα δικά τους παιδιά στον πόλεμο» σχολιάζει.

Με τη σειρά της η πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλαδας Παραρτήματος Ροδόπης κ. Κούλα Παπαδριέλλη σημειώνει ότι στόχος της εκδήλωσης είναι η συναδέλφωση των λαών. «Είναι για την ειρήνη. Οι κυρίες από την Τουρκία ήρθαν και έφεραν τα έργα τους, έχουν κάνει κάποια χειροτεχνήματα «patchwork» επίσης και το πάπλωμα της ειρήνης που αγκαλιάζει τους λαούς στα πλαίσια της ειρήνης».

Σχολιάζοντας τον ρόλο της τέχνης στην εμπέδωση της ελληνοτουρκικής φιλίας η κ. Παπαδριέλλη μεταφέρει: «Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες στην εδραίωση της ειρήνης γενικότερα, και ειδικότερα στην περιοχή μας και στους λαούς μας που είναι γειτονικοί και πρέπει να ζουν ειρηνικά. Γιατί όταν είναι καλά ο γείτονας σου είσαι και εσύ και πρέπει σε αυτήν την κατεύθυνση να δουλεύουμε όλοι».

Όσον αφορά στον ρόλο της γυναίκας στην εμπέδωση της ειρήνης τονίζει ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός. «Είναι πάντα σημαντικός, γιατί η γυναίκα, γενικά ο άνθρωπος, πιστεύω ότι αγαπάει την ειρήνη, αλλά η γυναίκα ακόμα πιο πολύ, ενδιαφέρεται για αυτή τη ζωή, ενδιαφέρεται για το γιο της, για την κόρη της, για τον εαυτό της, ενδιαφέρεται δηλαδή να περνάει καλά στα πλαίσια της ειρήνης».

Τέλος η ίδια πιστεύει ότι οι λαοί πρέπει όντως να συνεργάζονται στα πλαίσια του πολιτισμού. «Είναι πολύ λίγα εκείνα που χωρίζουν τους λαούς και πρέπει οι λαοί να το συνειδητοποιήσουν και να δουλεύουν για αυτά που αγαπούν, για αυτά που τους συμφέρουν. Ποτέ δεν τους συμφέρει η σύγκρουση και η διάσταση».

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.