Εκδηλωση για το σακχαρωδη διαβητη απο τη Φιλοπτωχο

Με μια ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη και θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη από την ειδική παθολόγο Βούλα Ελευθεριάδου άνοιξε τον κύκλο των χειμερινών της εκδηλώσεων η «Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής» προχθές το βράδυ. Η ενημέρωση των συμμετεχόντων για ένα σοβαρό θέμα υγείας συνδυάστηκε με μέτρηση του σακχάρου από τη γιατρό, στην αρχή της εκδήλωσης για να μπορέσουν στη συνέχεια ν’ απολαύσουν το ουζάκι με το μεζέ.

Ο στόχος επετεύχθη εις διπλούν. Και οι κυρίες ενημερώθηκαν για ένα θέμα υγείας που στηρίζεται στην πρόληψη, μετρώντας ταυτόχρονα το σάκχαρό τους, και η Φιλόπτωχος στηρίχτηκε από μέλη και φίλους για να συνεχίσει τη δράση της.



Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου, Νίκη Μουστάκα θύμισε ότι στόχος των εκδηλώσεων είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, «για να έχουμε την άνεση να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας». Επομένως, η Φιλόπτωχος οφείλει να πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα εκδηλώσεις. Μιλώντας για τις δράσεις της Φιλοπτώχου η κ. Μουστάκα εξήγησε ότι προστίθενται καθημερινά μέλη στο σωματείο τους.

«Δυστυχώς η φτώχια αυξάνεται διαρκώς και από την πλευρά μας προσπαθούμε ν’ ανταποκριθούμε σύμφωνα με τις δυνατότητες που διαθέτουμε. Όποιος χτυπήσει την πόρτα της Φιλοπτώχου ποτέ δε φεύγει με άδεια χέρια.

Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και μάλιστα όχι μόνο οικονομικά. Στηρίζουμε ιατρικά, ψυχολογικά, βοηθάμε παιδιά που έχουν πρόβλημα ομιλίας πληρώνοντας λογοθεραπευτή, φοιτητές που έχουν αδυναμία ν’ αντεπεξέλθουν στα έξοδα των σπουδών τους.

Η Φιλόπτωχος αγκαλιάζει ένα σύνολο συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη και γνωρίζουν ότι θα βρουν στήριξη σε κάθε επίπεδο και αγάπη, την οποία διαθέτουν όλα τα μέλη του Δ.Σ. σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Η Φιλόπτωχος στηρίζει με βάση το πρόγραμμά της 50 οικογένειες, αλλά όπως σημειώνει η κ. Μουστάκα «όπου υπάρχει ανάγκη τρέχουμε και σε κάθε έκτακτο περιστατικό συντρέχουμε. Υπάρχουν οικογένειες στις οποίες μπορεί να μη δίνουμε κάθε μήνα οικονομική βοήθεια, αλλά τους στέλνουμε το πετρέλαιο ή τα ξύλα τους, ετοιμάζουμε δέματα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα».

Β. Ελευθεριάδου, για το διαβήτη

«Να προσέξουμε την έγκαιρη διάγνωση»

Η ειδική παθολόγος Βούλα Ελευθεριάδου εξήγησε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα συχνό φαινόμενο.

«Παρουσιάζει πολλές επιπλοκές με αποτέλεσμα να αποτελεί συχνό αίτιο νοσηρότητας και θνητότητας στην εποχή μας. Χαρακτηρίζεται ως μάστιγα του καιρού και συνδέεται με το σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η έγκαιρη διάγνωση. Πολύ σημαντικό ποσοστό των επιπλοκών θα μπορούσαν να προβλεφτούν αν γινόταν σωστή κι έγκαιρη διάγνωση και βέβαια θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη.

Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στα 10 –15 χρόνια αρχίζουν οι επιπλοκές, εκ των οποίων οι συχνότερες είναι τα καρδιακά κι εγκεφαλικά επεισόδια και τα εμφράγματα του μυοκαρδίου, τα οποία συχνά είναι θανατηφόρα».

Η κ. Ελευθεριάδου εξηγεί ότι υπάρχουν τύποι σακχαρώδη διαβήτη.

«Ο τύπου 1 ή νεανικός είναι ο λιγότερο συχνός. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις έχουμε έλλειψη ινσουλίνης λόγω καταστροφής του παγκρέατος.

Συνδέεται με κάποια γονίδια που βρίσκουμε σ’ αυτά τα άτομα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 ή ενηλίκων συνδέεται κατά μεγάλο βαθμό με την κληρονομικότητα.

Αν ο ένας γονιός έχει πρόβλημα σακχαρώδους διαβήτη η πιθανότητα να εμφανίσει το παιδί είναι διπλάσια κι αν έχουν και οι δύο γονείς είναι τετραπλάσια από ό,τι του γενικού πληθυσμού. Λέγεται ότι για κάθε έναν που βρίσκεται με αυξημένη τιμή σακχάρου υπάρχει ακόμη ένας που είναι αδιάγνωστος».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.