Εκδηλωση για το οικουμενικο προβλημα της βιας κατα των γυναικων

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η ομάδα δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας Κομοτηνής πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα: «Το οικουμενικό πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών», την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 5 μ.μ. στο αμφιθέατρο 11 της Νέας Νομικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ομιλία από την ποινικολόγο και λέκτορα της Νομικής Σχολής κ. Σαρέλη σχετικά με την ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, παρουσίαση της οργάνωσης της Διεθνούς Αμνηστίας από τον υπεύθυνο της τοπικής ομάδας Λευτέρη Μικρό και ομιλία με θέμα «Η βία κατά των γυναικών και η Διεθνής Αμνηστία» από την Αθηνά Ψαράκη, μέλος της ομάδας.


Σε δηλώσεις της η Αθηνά Ψαράκη χαρακτήρισε το θέμα της βίας κατά των γυναικών πολύ μεγάλο θέμα, «γενικό και ειδικό ταυτόχρονα. Η γυναίκα βιώνει καταπάτηση των δικαιωμάτων της στη ζωή και στην αξιοπρέπεια καθημερινά και αυτό που εμείς θέλουμε να περάσουμε μέσα από την εκδήλωσή μας είναι ότι ο καθένας μπορεί ατομικά να κάνει κάτι για αυτό».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της Ομάδας Δράσης Διεθνούς Αμνηστίας Κομοτηνής Λευτέρης Μικρός αναφέρθηκε στη σύσταση του γραφείου που έγινε προσφάτως πριν λίγες εβδομάδες σε συνεργασία με τα κεντρικά της Αθήνας. «Είμαστε μια ομάδα που ψάχνει για νέους ενεργούς εθελοντές και όπως η Διεθνής Αμνηστία παλεύουμε για τη μη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο».

«Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας ενάντια των γυναικών και αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε το θέμα μέσα από το πρίσμα του Ποινικού Δικαίου» τόνισε η λέκτορας Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου κ. Αγγελική Σαρέλη. «Να δούμε πού επικεντρώνονται ποινικά οι βίαιες συμπεριφορές κατά των γυναικών, όπου βέβαια έχουμε τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας με τη μορφή σωματικών βλαβών είτε συζυγικού βιασμού είτε παράνομης βίας ή απειλής. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτός ο τομέας στον οποίο εκδηλώνεται η βία κατά των γυναικών. Έχουμε και τους βιασμούς ανεξάρτητα από την οικογένεια, ένα μεγάλο ποσοστό βίας κατά γυναικών. Και βέβαια είναι και το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων, το οποίο και πάλι τελείται με χρήση βίας ή απειλής ή άλλου εξαναγκαστικού μέσου και το οποίο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στον κοινωνικό χώρο δεδομένης και της σύνδεσής του με το οργανωμένο έγκλημα».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.