Εκδηλωση για τις εξαρτησεις

Ο Τομέας Κοινωνικής Δράσης και Εθελοντισμού της Ν.Ε. Ροδόπης και η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Κομοτηνής, στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας για τον Εθελοντή», συνδιοργανώνουν εκδήλωση – ομιλία με θέμα «Εξαρτήσεις: Ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας», την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου και ώρα 17:30, στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Γραμματέας του Τομέα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων του ΠΑΣΟΚ, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Ευρωβουλευτής κ. Μένη Μαλλιώρη.

Νωρίτερα (ώρα 12:30) η κα. Μαλλιώρη θα επισκεφθεί το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης “Ορφέας” και στη συνέχεια (ώρα 13:15) θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στα νέα γραφεία της Ν.Ε. Ροδόπης (Πλ.Ειρήνης & Αγ. Γεωργίου 2, 3ος όροφος).

Παράλληλα ο Τομέας Κοινωνικής Δράσης και Εθελοντισμού της Ν.Ε. Ροδόπης θα πραγματοποιήσει κατά την τρέχουσα εβδομάδα και τις εξής συμπληρωματικές δραστηριότητες: Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από ομάδα εθελοντών ιατρών σε απομακρυσμένους οικισμούς του Νομού μας. Διανομή ενημερωτικού εντύπου κατά του AIDS.

Δράσεις του Τομέα Κοινωνικής Δράσης και Εθελοντισμού της Ν.Ε. Ροδόπης

Μιλώντας για την εκδήλωση της Παρασκευής ο Γιάννης Νικολαϊδης, Υπεύθυνος του Τομέα Κοινωνικής Δράσης και Εθελοντισμού της Ν.Ε. Ροδόπης ανέφερε ότι ο όρος εξαρτήσεις μπορεί να παραπέμπει στη χρήση των ναρκωτικών «όμως εξάρτηση είναι και το τσιγάρο, τα ποτά, ο τζόγος και η σύγχρονη μορφή του τζόγου μέσω του διαδικτύου, η υπερκατανάλωση διαφόρων προϊόντων και διαφόρων σκευασμάτων διατροφικών. Ιδιαίτερα στις μέρες μας με τις μικρές οικογένειες, την αποξένωση των ανθρώπων μεταξύ τους, την αντίδραση ιδιαίτερα των ατόμων μικρής ηλικίας στον έλεγχο των γονέων ο ανταγωνισμός και η παγκοσμιοποίηση ευθύνονται για την έξαρση του φαινομένου των εξαρτήσεων. Εμείς πιστεύουμε ως ΠΑΣΟΚ ότι θα πρέπει οι κυβερνήσεις όχι μόνο της Ελλάδας αλλά παγκοσμίως, να έχουν στο κέντρο των πολιτικών επιλογών τους τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής συνεργασία για την πάταξη των εξαρτήσεων και πολύ περισσότερο των ναρκωτικών. Δεν θα πρέπει όμως μόνο να περιοριστούμε στην καταστολή αλλά να δούμε και τη δυνατότητα μέσω διαφόρων προγραμμάτων της μείωσης της χρήσης. Θα πρέπει επιτέλους να εγκριθεί το σχέδιο δράσης που αφορά τις εξαρτήσεις και πιο συγκεκριμένα τα ναρκωτικά το οποίο θα έπρεπε να εγκριθεί από το 2005 από την κυβέρνηση της Ν.Δ. εφόσον είναι δέσμευσή μας απέναντι στην ΕΕ. Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση των θεραπευτηρίων των ήδη υπαρχόντων και η δημιουργία νέων τόσο από την άποψη εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και η οικονομική τους στήριξη είναι πρωταρχικής σημασίας θέματα. Θα πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τους χρήστες ως καταδίκους και να μη τους οδηγούμε στις φυλακές ως βαρυποινίτες. Θα πρέπει να υπάρξουν ιδιαίτερα ιδρύματα που θα λειτουργούν ως Κέντρα επανένταξης αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία. Χρειάζεται μια ριζική αναδιάρθρωση για να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Ο τομέας Κοινωνικής Δράσης και Εθελοντισμού δεν σταματά σε αυτή την εκδήλωση. Έχει ξεκινήσει καμπάνια με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις με εθελοντές γιατρούς. Η καμπάνια ξεκινά από το Δήμο Αρριανών. Η δωρεάν εξετάσεις επικεντρώνονται σε οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές και από εκεί και πέρα απώτερος στόχος όπως ενημερώνει ο κ. Νικολαϊδης «σε συνεργασία με τους γιατρούς του κόσμου να φέρουμε Κινητή μονάδα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων στο νομό η οποία και θα επισκεφθεί κατ’αρχήν απομακρυσμένες περιοχές αλλά όχι μόνο αυτές».

Επίσης ήδη ο τομέας διανέμει έντυπο υλικό κατά του AIDS το οποίο και θα διανέμεται όλη την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη και «είμαστε σε επικοινωνία με την Κεντρική Διεύθυνση Δασών στην Αθήνα και ευελπιστούμε στις αρχές του 2009 ότι θα μας έχουν χορηγηθεί δενδρύλλια, για να ξεκινήσουμε μια καμπάνια δενδροφυτεύσεων στο νομό μας σε συνεργασία πάντα με τις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.