Εκδηλωση για τις εξαρτησεις

Ο Τομέας Κοινωνικής Δράσης και Εθελοντισμού της Ν.Ε. Ροδόπης και η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Κομοτηνής, στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας για τον Εθελοντή», συνδιοργάνωσαν εκδήλωση – ομιλία με θέμα «Εξαρτήσεις: Ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας», την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου και ώρα 17:30, στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Στην εκδήλωση μίλησε η Γραμματέας του Τομέα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων του ΠΑΣΟΚ, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Ευρωβουλευτής κ. Μένη Μαλλιώρη.

Σε δηλώσεις της προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η κ. Μαλλιώρη αναφέρθηκε στο θέμα τις εκδήλωσης που αφορούσε στις εξαρτήσεις και το ρόλο της τοπικής κοινωνίας, ζητώντας βέβαια το θέμα των εξαρτήσεων να μην ταυτιστεί με τα ναρκωτικά. Η κ. Μαλλιώρη αναφέρθηκε στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται από το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας» και στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όλα τα Κέντρα στην Ελλάδα να κλείσουν. «Θεωρώ ότι πρέπει να αφυπνισθούν οι πολίτες ώστε συμπράττοντας με τους εργαζόμενους να διατηρήσουμε μια πολύ σημαντική και ουσιαστική προσπάθεια που είχε γίνει εδώ και εννέα περίπου χρόνια στην πόλη μας». Όπως είπε τα Κέντρα Πρόληψης δεν πρέπει να αφορούν μόνο την δραστηριότητα με τις παράνομες ουσίες αλλά και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές και ιδιαίτερα αυτές που άπτονται της ηλικίας των νέων, μαθητών, εφήβων και φοιτητών αργότερα «και αυτές θέλουμε να αναδείξουμε σαν νέο τοπίο δράσης».

Η κ. Μαλλιώρη τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας της θα αναφερθεί σε καινούργια δεδομένα και δεν θα προβεί στην παραδοσιακή αναφορά για τις παράνομες ουσίες. «Θα εστιάσουμε σε νέες εξαρτήσεις απειλητικές ιδιαίτερα για τις μικρές ηλικίες, όπως η εξάρτηση από τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, η εξάρτηση από το φαγητό, από το τζόγο, συμπεριφορές δηλαδή που έχουν την ίδια παθολογία με τις εξαρτήσεις από τις παράνομες ουσίες αλλά δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά».

Από την πλευρά του ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε σε πρόσφορο έδαφος από πλευράς κοινωνίας που έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι, «να εξαρτώνται, όχι μόνο από εξαρτησιογόνες ουσίες αλλά και από νέα είδη εξαρτήσεων».

Ο κ. Πεταλωτής
κατήγγειλε την σημερινή κυβέρνηση για υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα «τα οποία εγκρίθηκαν και συστάθηκαν εδώ και χρόνια με πρωτοποριακό τρόπο. Στελέχη και επιστήμονες απλήρωτοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο και τα μεγάλα και μεγαλεπήβολα λόγια του κ. Καραμανλή να αποδεχθούν κενά ουσίας. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης εδώ και τεσσεράμισι χρόνια δεν προχωρά, ενώ η ιδιωτική υγεία και στο χώρο της απεξάρτησης των ναρκωτικών κάνει θραύση. Δεσμευόμαστε ως ΠΑΣΟΚ να επαναφέρουμε το Κράτος Πρόνοιας» κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.