Εκδηλωση για την μουσικη και την ιστορια του Αργεντινικου Τανγκο απο τον Συλλογο Baila Conmigo Αλεξανδρουπολης

Με τη συμμετοχή της «δικής μας» Άρτεμις Τσολάκη, του Alma Libre

Έκθεση φωτογραφίας αλλά και προβολή του ντοκιμαντέρ «Tangohasapiko» με κεντρικό θέμα το Αργεντίνικο Τάνγκο διοργάνωσε την προηγούμενη Κυριακή, 10 Απριλίου στο δικό του χώρο ο Σύλλογος Baila Conmigo Alexandroupolis.
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την φιλοξενία των φωτογραφικών του ερασιτέχνη φωτογράφου κ. Αντώνη Αντώναρου, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις για την μουσική και την ιστορία του τάνγκο, από τον κ. Γιάννη Δάφνη, συντονιστή της ομάδας τάνγκο της ΦΕΞ αλλά και από την Κομοτηναία κ. Άρτεμη Τσολάκη, μέλος του Συλλόγου Alma Libre, αντίστοιχα.
 
Επίσης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Tangohasapiko” ή «O Χορός των Λιμανιών» της Κωνσταντίνας Μπούσπουρα, ενώ η βραδιά έληξε με Milonga, με τα μέλη του Συλλόγου να αποδεικνύουν τις ικανότητές τους στο αργεντίνικο τάνγκο και όχι μόνο. 

Δημήτρης Σιδηράς «Στόχος της εκδήλωσης να δείξουμε στην Αλεξανδρούπολη τι εστί Αργεντίνικο Τάνγκο»

Σκοπός της εκδήλωσης αυτής σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Δημήτρη Σιδηρά, ήταν «να δείξουμε στην Αλεξανδρούπολη τι εστί Αργεντίνικο Τάνγκο».
 
Ο Σύλλογος Baila Conmigo Alexandroupolis είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το 2009 και έκτοτε ασχολείται συστηματικά με τον χώρο της αργεντίνικης μουσικής και του χορού, με εξίσου ενεργή παρουσία και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης με πολλές συμμετοχές τόσο σε εθελοντικές και φιλανθρωπικές δράσεις, αλλά και συνεργασίες με άλλους συλλόγους.
 
Σύμφωνα με τον κ. Σιδηρά, το παράδειγμα της Κομοτηνής, που αποδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για την αργεντίνικη κουλτούρα, ακολουθούν και οι Αλεξανδρουπολίτες, που απευθύνονται στον Σύλλογο έτσι ώστε να εντρυφήσουν σε αυτή. 

Γιάννης Δάφνης «Το τάνγκο διέξοδος και ψυχαγωγία ταυτόχρονα»

Για την ιστορία της αργεντίνικης μουσικής και το πώς αυτή εξελίχθηκε από τις αρχές του προηγούμενο αιώνα έως και σήμερα μίλησε κατά την διάρκεια της εισήγησης του ο κ. Γιάννης Δάφνης, εξηγώντας στο δεύτερο μέρος της εισήγησής του πως μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μία λίστα τάνγκο μουσικής ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες και επιλογές, βασισμένες πάνω στην εξέλιξη του τάνγκο τόσο ως μουσική όσο και ως χορό στην πορεία του χρόνου.
 
Το τάνγκο σύμφωνα με τον ίδιο γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή από τον κόσμο καθότι αποτελεί «διέξοδο και ψυχαγωγία ταυτόχρονα, καθώς αποτελεί χορό που φέρει από πίσω του μία ολόκληρη κουλτούρα και εμπνέει κάτι πιο βαθύ». 

Άρτεμις Τσολάκη «Η αγάπη του κόσμου για το τάνγκο η αιτία για την ανάδειξή του ως στοιχείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς»

Για την ιστορία του τάνγκο από την γέννησή του στην ευρύτερη περιοχή του Rio De La Plata, ενός κόλπου ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, στο μέρος στο οποίο σύμφωνα με την ίδια «αποθεώθηκε», το Buenos Aires αλλά και την εξέλιξή του στον χρόνο μέσα από τέσσερις μεγάλους περιόδους εξιστόρησε στους παρευρισκομένους η κ.Άρτεμις Τσολάκη, μέλος του Συλλόγου Alma Libre.
 
Η κ. Τσολάκη έκανε ειδική μνεία στην τέταρτη περίοδο της ιστορίας του τάνγκο και στην επιρροή που αυτό δέχτηκε από την δικτατορία του 1955 και την πτώση του Peron που όπως επεσήμανε οδήγησε την Αργεντινή σε έναν σύγχρονο μεσαίωνα ο οποίος φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το tango.
 
«Στα χρόνια της δικτατορίας, από το 1955-1983» εξήγησε η ίδια «σχεδόν κανείς δεν μάθαινε να χορεύει tango στην Αργεντινή. Ωστόσο ο χορός συνεχιζόταν στο περιθώριο. Κάποιο επαγγελματίες χορευτές διαφορετικών ειδών αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις χορογραφίες για βιοποριστικούς σκοπούς και μετανάστευσαν στην Ευρώπη. Και τότε ήταν η πρώτη φορά που έκανε την εμφάνιση του το σκηνοθετημένο tango». «Μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντας στην Αργεντινή του 1983 ξεκίνησε η αναγέννηση του τάνγκο, που αποτέλεσε και τον εθνικό τους χορό» υπογράμμισε για να επισημάνει πως « η αγάπη του κόσμου για το τάνγκο μετά το 1983, ήταν η αιτία ώστε η Unesco να το συμπεριλάβει ως στοιχείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.