Εκδηλωση για την επετειο ιδρυσης της Κυπριακης Δημοκρατιας

Η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής (ΦΕΚΚΟΜ) διοργανώνει εκδήλωση που θα γίνει, στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής με την ευκαιρία της επετείου, της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ώρα έναρξης της εκδήλωσης 20.30. Η εκδήλωση οργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Κομοτηνής.

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή της ίδρυσης της Κυπριακής

Δημοκρατίας

Στις 11 του Φλεβάρη του 1959, στη Ζυρίχη, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Καραμανλής και Μεντερές υπόγραφαν τη συμφωνία που δημιούργησε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η λύση της ανεξαρτησίας με δεσμεύσεις, που δόθηκε στην Ελβετική πόλη, αποτελούσε ένα συμβιβασμό ανάμεσα στην ελληνική θέση, που επιθυμούσε αυτοδιάθεση για την Κύπρο, στην τουρκική θέση, που ζητούσε ή να επιστραφεί το νησί στην Άγκυρα ή να διχοτομηθεί και στην Αγγλική θέση, που υποστήριζε να συνεχιστεί η αποικιοκρατία και να παραχωρηθεί σύνταγμα στους Κυπρίους.

Στις 19 του Φλεβάρη του 1959 στο Λονδίνο οι αντιπρόσωποι της Βρεττανίας της Ελλάδας, της Τουρκίας των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων επικύρωναν με την υπογραφή του τη συμφωνία της Ζυρίχης. Έτσι οριστικά γεννιόταν ένα νέο κράτος.

Επικεφαλής της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στο Λονδίνο ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και της τουρκοκυπριακής ο Φαζίλ Κουτσιούκ. Ο Εθνάρχης στη διάσκεψη του Λονδίνου έκαμε έντονες προσπάθειες για να τροποποιηθούν ορισμένα σημεία της Ζυριχικής συμφωνίας.

Όμως στην Αγγλική πρωτεύουσα τα άλλα μέλη της διάσκεψης δεν του έδωσαν κανένα δικαίωμα να διαπραγματευτεί. Έπρεπε λοιπόν ο Αριχεπίσκοπος ή να δεχτεί τη συμφωνία, όπως ήταν ή να την απορρίψει. Και τελικά την υπόγραψε. Άλλωστε οι κυβερνήσεις της Βρεττανίας και της Τουρκίας από το φθινόπωρο του 1958, έδειξαν τη διάθεσή τους να επιβάλουν το σχέδιο του Άγγλου Πρωθυπουργού Μακμίλλαν, ανεξάρτητα από τη θέληση του ελληνισμού. Ένα σχέδιο που οδηγούσε στη διχοτόμηση της Κύπρου. Έτσι ο κίνδυνος του διαμελισμού αποτέλεσε το βασικότερο παράγοντα που έκαμε το Μακάριο να υπογράψει τη συμφωνία.

Η λύση Ζυρίχης – Λονδίνου, παρόλα τα μειονεκτήματά της (δικαιώματα των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας, Τουρκίας και Βρεταννίας, διατήρηση Βρεταννικών βάσεων, διαιρετικά στοιχεία του Συντάγματος, υπερπρονόμια Τουρκοκυπρίων, στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο κ.α.) αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην Κυπριακή ιστορία. Γιατί τερμάτιζε την αποικιοκρατία και έδινε τη δυνατότητα στον Κυπριακό λαό να ευημερήσει μέσα σ’ ένα δικό του κράτος.

Η επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε τις αυγινές ώρες της 16ης Αυγούστου 1960 στη Λευκωσία, στην αίθουσα του Μεταβατικού Υπουργικού Συμβουλίου (σημερινό κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων). Ο τότε Βρετανός Κυβερνήτης Σερ Χιου Φουτ μεταβίβασε την εξουσία στον πρώτο εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, στην παρουσία του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, Δρα Φραζίλ Κουτσιούκ. Την ίδια μέρα έγινε στο Κυβερνείο (σημερινό Προεδρικό Μέγαρο) η υποστολή της αγγλικής σημασίας και η έπαρσης της κυπριακής. Αργότερα στις 11 Ιουλίου 1963, με απόφαση το Υπουργικού Συμβουλίου ορίστηκε ως μέρα εορτασμού της κυπριακής ανεξαρτησίας η 1η Οκτωβρίου.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.