Εκδηλωση για την εμμηνοπαυση την Κυριακη στις 11.00 στη νομαρχια

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης κι Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών Δημήτρης Μιντίδης μίλησε στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» για τις δυνατότητες που δίνει ο σύλλογος σε καρδιοπαθείς κι όχι μόνο να ενημερωθούν, αλλά και ν’ αθληθούν, να επικοινωνήσουν με ειδικούς γιατρούς και νοσοκομεία. Ο σύλλογος στεγάζεται στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του δήμου Κομοτηνής, τα γραφεία του είναι ανοιχτά τις πρωινές ώρες από τις 10.00 μέχρι τις 12.30 και το τηλέφωνο είναι 2531083999.

Το πρωί της Κυριακής ο Σύλλογος διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στις 11.00 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων της νομαρχίας Ροδόπης με θέμα «Γυναικεία κλιμακτήριος – εμμηνόπαυση» και ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Δρ. Βασίλειο Λυμπέρη.

Βασικό μέλημα του συλλόγου είναι η πρόληψη γι’ αυτό και το 40% των μελών από τα 300 περίπου δεν είναι καρδιοπαθείς. Ο κ. Μιντίδης σημείωσε ότι οι καρδιοπαθείς στο νομό είναι πολύ περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους αν και θα έπρεπε να συμμετέχουν περισσότεροι για να διευκολύνουν το σύλλογο να κάνει τις απαραίτητες στατιστικές έρευνες, τις οποίες προωθούν σε ερευνητές για να συγκεντρώσουν αποτελέσματα και να βγάλουν συμπεράσματα γύρω από τις ηλικίες, το φύλο, το επάγγελμα, το μορφωτικό επίπεδο.

Ο Δημήτρης Μιντίδης συμβούλεψε ότι μετά τα 45 – 50 θα πρέπει όλοι να κάνουν τακτικούς ελέγχους που σχετίζονται με την καρδιά, όπως είναι, για παράδειγμα, το τεστ κόπωσης.

Καρδιολογική Κλινική

Ο πρόεδρος του Συλλόγου θέλησε να τονίσει την πολύ μεγάλη συμβολή της Καρδιολογικής Κλινικής του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής στους καρδιοπαθείς του νομού, αναφέροντας όμως τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε προσωπικό. «Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι κάτι το πρωτόγνωρο σε παγκόσμια δεδομένα το να λειτουργεί χωρίς δικό της ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία των καρδιολόγων της Καρδιολογικής Κλινικής, αλλά είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να δει σοβαρά η διοίκηση του νοσοκομείου, όπως και θα πρέπει ν’ ασκηθούν πιέσεις και από άλλους παράγοντες γιατί το νοσοκομείο ανήκει σε όλους μας» μετέφερε, ενημερώνοντας ότι διατηρούν άριστες σχέσεις με την πανεπιστημιακή Καρδιολογική και Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και μπορούν ν’ απευθύνονται εκεί όταν παρίσταται ανάγκη σε κάποιος μέλος και όχι μόνο. Ο κ. Μιντίδης μετέφερε την ικανοποίηση που ένιωσαν από τη θετική ανταπόκριση των μελών ΔΕΠ αυτών των Κλινικών.

Ο ρόλος της άθλησης

Ανάμεσα στις συνεργασίες τους με το Πανεπιστήμιο Θράκης είναι και η πολύχρονη με το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής στα προγράμματα άθλησης για καρδιοπαθείς. Ο Δ. Μιντίδης ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα εκγύμνασης του ΔΟΝΑ συνεχίζει να λειτουργεί. Το πρακτικό μέρος του προγράμματος το έχει το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, ενώ την ιατρική κάλυψη την παρέχει η Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Κομοτηνής. «Είναι ένα πολύ αξιόλογο πρόγραμμα κι αποτελεί ευτύχημα για την πόλη μας που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, με τη βοήθεια του καθηγητή Σάββα Τοκμακίδη που είναι μέλος του συλλόγου μας. Είναι μια δραστηριότητα που δεν συμβαίνει σε άλλες πόλεις κι αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τον τόπο μας η παρουσία του ΤΕΦΑΑ. Ακόμη και σήμερα, όσοι επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν στα προγράμματα, επικοινωνώντας μαζί μας, στα γραφεία του συλλόγου. Τα προγράμματα γίνονται τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή σε επιλεγμένους χώρους, όπως είναι το Κλειστό Γυμναστήριο, η Μεταλλουργική και κάποια ιδιωτικά γυμναστήρια» περιέγραψε ο κ. Μιντίδης, τονίζοντας ότι το θέμα της άθλησης και συγκεκριμένα το περπάτημα, είναι πολύ σημαντικό για τις καρδιοπάθειες. «Το περπάτημα είναι η πλέον βασική, προσιτή, οικονομική άσκηση στον καθένα κι έχει το καλύτερο των αποτελεσμάτων, αρκεί να γίνεται σε ομαλό δρόμο, όχι ανηφορικό, να έχει κάποιο ρυθμό και τους χειμερινούς μήνες το άτομο να είναι καλά ντυμένο. Οι καρδιοπαθείς θα πρέπει ν’ αποφεύγουν το κρύο και τον αντίθετο αέρα που δυσκολεύει το περπάτημα και δημιουργεί πρόβλημα στην καρδιά» μετέφερε ο κ. Μιντίδης, από τα όσα γνωρίζει από την εμπειρία του.

Ο Σύλλογος διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου με ομιλητή τον θωρακοχειρουργό Θόδωρο Κωφίδη, ο οποίος κάνει λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό και θα μιλήσει για τις καρδιοπάθειες και την πρόληψή τους, αλλά έχει προγραμματίσει και μια σειρά από εκδηλώσεις για τις αρχές του 2008.

Το γραφείο του Συλλόγου είναι ανοιχτό σε όλους τους δημότες κι όχι μόνο τους καρδιοπαθείς και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τις καρδιοπάθειες και μέσα από ειδικά ενημερωτικά έντυπα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.