Εκδηλωση – διαμαρτυρια για την προστασια της λιμνης Βιστωνιδας

Εκδήλωση – διαμαρτυρία πραγματοποιεί στις 11 και 12 Οκτωβρίου ο Πανθρακικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Ελεύθερης Ιππασίας «Θράκας Ιππέας» με θέμα το «Γύρο της Βιστωνίδας» και την Περιβαντολογική Ισορροπία της. Σημείο συνάντησης και αφετηρίας θα είναι η διασταύρωση Φαναρίου – Πόρτο Λάγου.

Ο σύλλογος είναι νεοσύστατος και τυπικά και νομικά έχει δράση από το Μάρτη του 2008. Τα μέλη του φθάνουν τα 28, γιατί από πλευράς συλλόγου ακολουθείται μία φιλοσοφία για τη συμμετοχή σε αυτόν. Ο σύλλογος πέρα από την αγάπη του προς τα άλογα έχει και περιβαλλοντικές ευαισθησίες συμμετέχοντας σε πάρα πολλές περιβαλλοντικές εκδηλώσεις. Απλά η συγκεκριμένη είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην περιοχή μας. Ο Σύλλογος συμμετέχει και στην Πανελλήνια Ένωση Μεγάλων Αποστάσεων «και πάντοτε» όπως ενημερώνει ο Πρόεδρός του, κ. Δομβρίδης, «βάζουμε κάποιους στόχους, ώστε με τις πορείες μας να αφυπνίζουμε συνειδήσεις. Για παράδειγμα φέτος τον Απρίλιο καλύψαμε μία απόσταση 400 χιλιομέτρων ξεκινώντας από τους Δελφούς για συμπαράσταση στους πληγέντες της Ηλείας και για την προστασία του περιβάλλοντος. Ως τοπικός σύλλογος θεωρήσαμε καλό να κάνουμε μία εκδήλωση κάνοντας το γύρο της λίμνης Βιστωνίδας, γιατί σήμερα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και θέλουμε να τα προβάλουμε».

Το θέμα της Βιστωνίδας βέβαια είναι επίκαιρο και εξαιτίας των διεκδικήσεων της Μονής Βατοπεδίου. Αν και η συγκεκριμένη δράση θα ήθελε να προβάλει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης, επειδή όμως το θέμα έχει και πολιτικές προεκτάσεις και βρίσκεται και στα δικαστήρια, αποφασίσθηκε να δοθεί έμφαση μόνο στο θέμα της προστασίας της λίμνης. «Αρχικά είχαμε αποφασίσει να θέσουμε και το θέμα της ιδιοκτησίας του συγκεκριμένου χώρου και μάλιστα είχαμε καλέσει και συλλόγους από Χαλκιδική και Καβάλα όπου αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τη Μονή Βατοπεδίου να διεκδικεί και εκεί, αλλά σταματήσαμε το θέμα».

Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα συμμετέχουν φίλοι του αλόγου από όλη τη Θράκη, εφόσον και ο σύλλογος είναι πανθρακικός. «Στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται κυρίως ιππικοί όμιλοι, αλλά υπάρχει διαφορά στους στόχους με αυτούς του συλλόγου», τονίζει ο κ. Δομβρίδης, ενώ επεξηγώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη αναφέρει ότι «είναι πολλά και θα σας πω μόνο μερικά. Κατ’ αρχήν η λίμνη έχει μεταλλαχθεί σε σχέση με το παρελθόν και συγκεκριμένα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Είναι υφάλμυρη σε όλη την έκταση, έχει αλλάξει ο βυθός της και από τα δέκα μέτρα έχει ανεβεί στα τρία λόγω της ανεξέλεγκτης παραγωγής, αλλά και των φυτοφαρμάκων. Επιστημονικότερα όμως το θέμα θα προσεγγισθεί από ημερίδα την οποία διοργανώνει ο δήμος Βιστωνίδας στα μέσα του Νοεμβρίου».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.