Εκδηλωση-αφιερωμα στην εργατικη πρωτομαγια απο το Σωματειο Ιδιωτικων Υπαλληλων και τον Συλλογο Γυναικων Ροδοπης

Με μουσικοθεατρική «αναδρομή» στους αγώνες των καπνεργατών

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου 29-4-2017, στην Κομοτηνή στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης, η εκδήλωση-αφιέρωμα στην εργατική πρωτομαγιά που διοργάνωσαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης ( μέλος της ΟΓΕ) με θέμα: «Οι αγώνες των καπνεργατών της περιοχής μας των δεκαετιών του΄20 και του ΄30, φωτίζουν το δρόμο του αγώνα, για ένα κόσμο χωρίς  πολέμους, προσφυγιά και εκμετάλλευση». 

Γωγώ Φακιρίδου «Οι καπνεργάτες έδωσαν σκληρές μάχες όχι μόνο με τον ταξικό τους αντίπαλο, τους καπνέμπορους, αλλά και με το σκληρό ταξικό κράτος» 

Με την εκδήλωση αυτή τιμήθηκαν ιδιαίτερα  οι καπνεργάτες  της περιοχής, που με τους αγώνες τους τις δεκαετίες του ΄20 και του ΄30, υπήρξαν η ραχοκοκαλιά του εργατικού κινήματος στην περιοχή, με τους κομμουνιστές καπνεργάτες να πρωτοστατούν.  Όπως τόνισε στο άνοιγμα της εκδήλωσης η κ. Γωγώ Φακιρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών «οι καπνεργάτες έδωσαν σκληρές μάχες όχι μόνο με τον ταξικό τους αντίπαλο, τους καπνέμπορους, αλλά και με το σκληρό ταξικό κράτος που δεν δίσταζε να χρησιμοποιεί κάθε μέσο,  από την προσπάθεια χειραγώγησης και διάσπασης, με τη βοήθεια του εργοδοτικού συνδικαλισμού, τις φυλακές και εξορίες με το  ιδιώνυμο του Βενιζέλου, μέχρι και το αιματοκύλισμα των αγώνων, με αποκορύφωμα το αιματοκύλισμα στη Θεσσαλονίκη το Μάη του ΄36 από τον Μεταξά. Δεν λύγισαν όμως και πέτυχαν πολλά για την εποχή τους. Γι’ αυτό κι οι αγώνες τους φωτίζουν το σημερινό δρόμο της εργατικής τάξης για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά». 

Παρουσία τούρκου συνδικαλιστή στην εκδήλωση 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο τούρκος συνδικαλιστής από το χώρο του μετάλλου κ. Γιουσούφ Ρισβάν , στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην περιοχή,  προσκαλεσμένος από τη γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο οποίος στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό, μεταφέροντας την εμπειρία του  από το εργοστάσιο μετάλλου που εργάζεται, όταν οι εργάτες που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση ταξικού σωματείου για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες δουλειάς, απολύθηκαν. Όμως μετά την αλληλεγγύη που έδειξαν οι υπόλοιποι εργάτες και την απεργία που εξήγγειλαν, η εργοδοσία υποχρεώθηκε να τους ξαναπροσλάβει. Αναφέρθηκε επίσης στους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης  που ενώνουν τους εργαζόμενους της Ελλάδας και της Τουρκίας, δεσμούς που πρέπει να διαφυλάξουν παλεύοντας για ειρήνη. 

Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος «Η καπιταλιστική ανάπτυξη που επιδιώκουν θα θεμελιωθεί στην άγρια εκμετάλλευση, με την φθηνή δουλειά χωρίς δικαιώματα» 

Στον Τούρκο συνδικαλιστή που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, δόθηκε αναμνηστικό δώρο, από τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού κέντρου Κομοτηνής, κ. Βαγγέλη Ευαγγελόπουλο,  ο οποίος στη συνέχεια έκανε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η αντεργατική – αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν έχει τέλος, αν δεν την σταματήσουμε με τη δύναμη της οργάνωσής μας, με την απόφασή μας να την ανατρέψουμε! Η καπιταλιστική ανάπτυξη που επιδιώκουν θα θεμελιωθεί στην άγρια εκμετάλλευση, με την φθηνή δουλειά χωρίς δικαιώματα, με την καταστολή στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, με την καταλήστευση άλλων λαών, με το αιματηρό ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς, το αιματηρό ξαναχάραγμα των συνόρων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπλέκει τη χώρα πιο βαθιά σε αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, παίρνει ενεργά μέρος σε 13 Νατοϊκές επεμβάσεις από τα Βαλκάνια ως το Κέρας της Αφρικής. Σχεδιάζει την επέκταση των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα, όπως η Σούδα. Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας όπως λέει η κυβέρνηση. Να απαιτήσουμε:  Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξελίσσονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματός μας. Βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο που χαράχτηκε από το Σικάγο του 1886, τη Θεσσαλονίκη του 1936, από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή, από τις χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές μέχρι τις μέρες μας!».
 
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: « Ο καπνός ο πράσινος χρυσός ήταν από τότε ξακουστός», αποκλειστική παραγωγή (κείμενα, σκηνοθεσία, ηθοποιοί) του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής.
 
Το θέμα της παράστασης  βασίστηκε στη ζωή και τους αγώνες των καπνεργατών στην πάλη τους  με τα αφεντικά, τους καπνέμπορους αλλά και το ταξικό κράτος με τους μηχανισμούς του, τους κρυφούς και φανερούς που μπαίνουν πάντα στην υπηρεσία των αφεντικών.
 
Να σημειωθεί τέλος ότι στην εκδήλωση  παραβρέθηκε αντιπροσωπεία από τον Αγροτικό Σύλλογο Νέας Καλλίστης  και από την Επιτροπή Αγώνα καπνοπαραγωγών Πάσσου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.