Εκδηλωσεις τιμης και μνημης

Ο Δήμος Ορεστιάδας και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας (Δ.Ε.Π.Α.Ο.) διοργανώνουν τις γενέθλιες πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΟΡΕΣΤΕΙΑ 2008» γιορτάζοντας τα 85 χρόνια από την ίδρυση της πόλης. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 4 έως την Κυριακή 29 Ιουνίου 2008.

«Τιμούμε τα 85 χρόνια της ίδρυσης της πόλης μας με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων «Ορέστεια». Ήδη από πέρσι οι γιορτές άλλαξαν χαρακτήρα και διάρκεια. Παλιότερα διαρκούσαν από πέντε ημέρες έως μία εβδομάδα και τώρα διαρκούν ένα μήνα. Όσον αφορά στην αλλαγή του χαρακτήρα τους προσπαθήσαμε να εντάξουμε στα «Ορέστεια» όλους τους υγιείς φορείς και ιδιώτες και μη για να συμμετάσχουν στις γιορτές της πόλης μας γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα να γιορτάσουμε τις γιορτές της Νέας Ορεστιάδας. Μέχρι τώρα αυτό δεν γινόταν. Εμείς δεν έχουμε φραγμούς και αποκλεισμούς και διαχωριστικές γραμμές όλοι μαζί λοιπόν συνεργαζόμαστε για ένα καλύτερο αποτέλεσμα» δηλώνει η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νέας Ορεστιάδας κ. Αριάδνη – Δήμητρα Ροροπούλου.

Τον πρώτο βέβαια λόγο έχουν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων οι πολίτες της Ορεστιάδας. «Αλίμονο αν διαγράφαμε το ντόπιο στοιχείο. Αυτά μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε και να επιβιώνουμε στην ακριτική αυτή περιοχή μας».


Πληθώρα πολιτιστικών, αθλητικών αλλά και εκδηλώσεων που προβληματίζουν περιλαμβάνουν τα «Ορέστεια 2008», έχοντας όμως και ένα διαβαλκανικό χαρακτήρα. «Προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε τα πάντα στα φετινά «Ορέστεια», ώστε και ο πιο απαιτητικός δημότης μας να είναι ευχαριστημένος και να δώσουμε σε όλους την ευκαιρία να συμμετέχουν, ώστε να μην περνούν απαρατήρητα από τους δημότες μας. Πέρα από αυτά γίνεται και μία διαβαλκανική προσέγγιση. Το απαιτεί η θέση της πόλης μας και από πέρσι έγινε θεσμός και οργανώσαμε το πρώτο διαβαλκανικό χορωδιακό φεστιβάλ με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και φέτος συνεχίζουμε με το δεύτερο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, Κύπρου, Γερμανίας και ηχορωδία από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Είναι ένα διήμερο εξαιρετικό και φυσικά θα εμφανιστεί η χορωδία «Απόλλων» η μοναδική τετράφωνη χορωδία που έχουμε στην πόλη μας». Όπως αποκαλύπτει η ίδια συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια ως μαέστρος της χορωδίας αυτής και όπως λέει «δεν ασχολούμαι τώρα ως πρόεδρος της ΔΕΠΑΟ με τα πολιτιστικά βρίσκομαι στην πόλη 30 χρόνια και προσφέρω στον πολιτισμό».

Όπως συμβαίνει με όλους τους δήμους το πρόβλημα το μεγάλο της διοργάνωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων αφορά στα οικονομικά. Όπως τονίζει η κ. Ροροπούλου, «είναι αλήθεια ότι η δήμοι μας δυστυχώς δεν έχουν οικονομική ευχέρεια. Ευτυχώς που βρίσκονται οι χορηγοί ιδιώτες αλλά και τα υπουργεία μας που μπορούν και μας βγάζουν από τα αδιέξοδα και για αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε πολύ και τους ιδιώτες αλλά και τα υπουργεία που μας στηρίζουν είτε οικονομικά είτε διοργανώνοντας συναυλίες. Δυστυχώς σήμερα πολιτισμός χωρίς χρήματα δεν γίνεται. Πρέπει να πω ότι έχω καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και μεγάλο κόπο και προσωπική δουλειά για να δημιουργηθεί ένα άρτιο αποτέλεσμα εκδηλώσεων με πολιτιστικές κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Δούλεψα πάρα πολύ χρόνο και προσπαθώ να μη φέρω σε προβληματισμό το δήμο μας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε την Τετάρτη 4 Ιουνίου. Μεταξύ των εκδηλώσεων την Κυριακή στις 9 το βράδυ στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο η συναυλία με τον συνθέτη Γιάννη Σπανό και την Πένη Ξενάκη, ενώ την Κυριακή 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο το 2ο Διαβαλκανικό Σεμινάριο Κομμωτικής Τέχνης και Μόδας το οποίο διοργανώνει το Σωματείο Κουρέων και Κομμωτών Βορείου Έβρου. Την Τρίτη 17 Ιουνίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση από την Ενόργανη Θρακική Χορωδία του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ορεστιάδας και το Χορευτικό Συγκρότημα Θρακικής Εστίας Εορδαίας (Πτολεμαΐδας) «Ο Αρχιγένης» και τα Χάλκινα της Μακεδονίας του Αλέκου Ζώρα. Την Κυριακή 22 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο θα γίνει αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Νεολαίας Ν. Ορεστιάδας «Οι Θράκες», ενώ συμμετέχουν ο Σύλλογος Επαρχίας Νέστου, ο Σύλλογος Καβάλας «Λαϊκότροπο» και ο Σύλλογος Καππαδόκων Καρβάλης. Την Δευτέρα 23 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση παραδοσιακών ενδυμασιών από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Νεολαίας Ν. Ορεστιάδας «Οι Θράκες» καθώς και το Έθιμο του Κλήδωνα από τον Εκπολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο «Τα Δίδυμα Τείχη». Την Τρίτη 24/6 με τη στήριξη της Νομαρχίας Έβρου θα πραγματοποιηθούν στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Ν. Ορεστιάδας εκδηλώσεις «Το Τρένο του Πολιτισμού» καθώς και εγκαίνια Έκθεσης βιβλίου Εβριτών Συγγραφέων (λογοτεχνία – ποίηση) και Έκθεσης ζωγραφικής με έργα παιδιών Πολιτιστικών Επιχειρήσεων Δήμων του Νομού στο 1ο βαγόνι του Τρένου του Πολιτισμού. Επίσης στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νέας Ορεστιάδας πάλι με τη στήριξη της Νομαρχίας Έβρου εγκαίνια έκθεσης έργων μαθητών Ορεστιάδας και Σβίλεγκραντ. Την Πέμπτη 26 Ιούνη στο σιδηροδρομικό σταθμό θα γίνει προβολή ψηφιακής ταινίας για τον Έβρο από ομάδα στρατευμένων καθώς και εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Ορεστιάδας.

Την Παρασκευή 27 Ιούνη στο Σιδηροδρομικό Σταθμό το πρωί στο 2ο βαγόνι του Τρένου του Πολιτισμού θα δοθεί παράσταση κουκλοθέατρου της Γενοβέφας Κτενίδου: «Ο βασιλιάς και οι τρεις κόρες του» από το βιβλίο «Τα Μικρασιάτικα παραμύθια της Νενές Μαριγώς» του Γ. Κουβά, ενώ στο 3ο βαγόνι του Τρένου του Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο κουκλοθέατρου. Την ίδια μέρα στις 9 το βράδυ στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του 2ου Βαλκανικού Χορωδιακού Φεστιβάλ Ορεστιάδας το οποίο θα συνεχισθεί και την επόμενη μέρα. Τέλος την Κυριακή 29 Ιουνίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο στις 9 το βράδυ θα δοθεί μεγάλη Συναυλία του ΚΩΣΤΑ XATZH με τίτλο «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει».

Ένα μοναδικό ταξίδι με την ιδιαίτερη φωνή του Κώστα Χατζή, μέσα από τη λυρικότητα και την ευαισθησία των στίχων και της μουσικής των τραγουδιών που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή του ελληνικού τραγουδιού. Μαζί του ερμηνεύουν η Μαρία Αλεξίου και η Αντωνία Χατζίδη.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.