Εκδηλωσεις για την εορτη του Αγιου Φανουριου

Αγίου Φανουρίου σήμερα 27 Αυγούστου, τον οποίο έκανε αρκετά δημοφιλή η παρήχηση του ονόματός του προς το φαίνω, φανερώνω. Είναι ο Άγιος που φανερώνει τα χαμένα ζώα ή πράγματα και την τύχη. Γι’ αυτό στις εικόνες παριστάνεται να κρατά στο χέρι αναμμένο κερί και στην πίστη του λαού έχει θέση μάντη.

Στην περιοχή μας ο Άγιος Φανούριος τιμάται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στη Σάλπη, όπου υπάρχει παρεκκλήσι στο όνομα του Αγίου. «Είναι το μοναδικό εκκλησάκι Αγίου Φανουρίου στην περιοχή» δήλωσε στον ΠτΘ η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σάλπης – Γλυκονερίου κ. Νασούδη Νούλα, «γι’ αυτό και συγκεντρώνει πλήθος πιστών. Ιδρύθηκε το 1994 στη θέση της παλαιάς εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου και δίπλα στη νέα εκκλησία. Με την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σάλπης – Γλυκονερίου το 1996, αποφασίσαμε να δώσουμε μία νέα μορφή στον εορτασμό του. Έτσι διοργανώνουμε εκδηλώσεις με φαγητό, ποτό και πατροπαράδοτους χορούς και τραγούδια».

Φέτος η διοργάνωση ήταν καλύτερη και φυσικά ο κόσμος που συμμετείχε ήταν περισσότερος. «Η προετοιμασία μας ήταν για 400 άτομα, αλλά και διπλάσια να ήταν δεν θα επαρκούσε. Είχαμε καλέσει και τρεις πολιτιστικούς συλλόγους και συγκεκριμένα της Διώνης, Θρυλορίου, Αμβροσίας», τονίζει η κ. Νασούδη.

Φυσικά από μία τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι φανουρόπιτες, οι οποίες όπως λέει η κ. Νασούδη γίνονται από όλους τους πιστούς και μοιράζονται μετά το τέλος του εσπερινού.

Φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος θέλοντας να παρουσιάσει κάτι παραδοσιακό δημιούργησε μια παραδοσιακή γωνιά όπου αναπαρίστατο ο παλιός τρόπος μαγειρέματος στο χωριό. Υπήρχε το πατροπαράδοτο τραπέζι, ο σοφράς, το καναπεδάκι με τα μαξιλάρια και το ταπί στον τοίχο, η ντουρβάνα με την οποία γίνονταν το βούτυρο, η παραδοσιακή κατσαρόλα, όπου βράζονταν το γάλα και φυσικά η τυρόπιτα.

Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά και όπως είπε η κ. Νασούδη «το σημαντικό ήταν ότι ο κόσμος ευχαριστήθηκε». Να σημειωθεί ότι παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Καζάκης και η κ. Μανωλιά.

Εμείς να ευχηθούμε και του χρόνου.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.