Εκδηλωσεις απο το Ιδρυμα Θρακικης Τεχνης Και Παραδοσης

Ο Φεβρουάριος στην Ξάνθη προβλέπεται να είναι ο μήνας των εκδηλώσεων και των πολιτιστικών δράσεων. Στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2014 η Ξάνθη θα γίνει ένα πολιτιστικό εργαστήρι με τους συλλόγους της πόλης να πραγματοποιούν πλήθος εκδηλώσεων για μικρούς αλλά και μεγάλους. Μουσική, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, μουσική, χορό και καραγκιόζη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για το μήνα Φεβρουάριο στο πλαίσιο αυτό και αναμένεται να ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για τον Φεβρουάριο:

«Κ. Π. Καβάφης… αβέβαιες μνήμες»

Παράταση έως τις 17 Φεβρουαρίου πήρε η φωτογραφική έκθεση της Μαρίας Στέφωση που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και τιμά τον Αλεξανδρινό, Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, με τίτλο «Κ. Π. Καβάφης… αβέβαιες μνήμες».

Η έκθεση πραγματοποιείται στον πολιτιστικό πολυχώρο της καπναποθήκης «Π», με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή (1863 – 1933) και περιλαμβάνει εικαστικές φωτογραφίες.

Με αφετηρία τα ποιήματά του, η Μαρία Στέφωση περιπλανιέται στη μνήμη της πόλης, των ανθρώπων, των αισθήσεων. «Το concept της έκθεσης είναι εμπνευσμένο από το δοκίμιο του Ε. Μ. Φόρστερ για τον Καβάφη και την Αλεξάνδρεια του 1919 και από το ποίημα του Καβάφη «Εκόμισα εις την τέχνη».

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της ALPHA BANK και την υποστήριξη του Copy Service-Εξηνταβελόνης Βασίλειος & ΣΙΑ Ο.Ε., του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, και του οίνου «Σγουρίδη» στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Info: Ώρες επισκέψεως: καθημερινά 17:00-21:00 και πρωινές ώρες κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

«Νόστιμες Αναμνήσεις από τη Θράκη»

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014,στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζει στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολιτιστικού πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη το βιβλίο του Θανάση Πανδρευμένου με τίτλο «Νόστιμες Αναμνήσεις από τη Θράκη».

Πρόκειται για τη σύνθεση 15 εύθυμων ιστοριών από τη ζωή της Θράκης των προηγουμένων δεκαετιών και καταγραφής περίπου 150 συνταγών μαγειρικής, όπως αυτές διασώθηκαν μέσα από τα παλιά τετράδια συνταγών και τις μνήμες των παλαιότερων.

Φαγητά και γλυκίσματα, με τις τοπικές ονομασίες τους, προβάλλουν και αναδεικνύονται μέσα από αναμνήσεις, με παρεμβολή στοιχείων παραδοσιακής ζωής σε ποικίλες παραμέτρους της. Συγχρόνως παρουσιάζονται έντονες ηθογραφικές εικόνες της περιοχής, σε μια εποχή που υπήρχε ο σεβασμός στους οικογενειακούς δεσμούς και οι σχέσεις μεταξύ των γειτόνων ήταν θερμές.

Συγγραφέας: Θανάσης Πανδρευμένος, Αρχιτέκτονας
Εισηγητές:
• Πένυ Καμπάκη-Βουγιουκλή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Γλωσσολογίας Δ.Π.Θ.
• Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά, Ιστορικός-Αρχαιολόγος
• Σάκης Ζαϊτίδης, Υπεύθυνος Εστιατορίων-Πτυχιούχος Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν.
Συντονίζει: Σοφιανός Ουτατζής, Διευθυντής Ι.Θ.Τ.Π.

Info: Είσοδος Ελεύθερη

Επτά εισηγήσεις από τη θεματολογία του «παραδοσιακού» και του «νεωτερικού» (ειδικότερα του “popular”) λαϊκού πολιτισμού

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014, στις 17:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει στην αίθουσα εκδηλώσεων, του πολιτιστικού πολυχώρου, της καπναποθήκης «Π», επιστημονική ημερίδα με θέμα: Επτά εισηγήσεις από τη θεματολογία του «παραδοσιακού» και του «νεωτερικού» (ειδικότερα του “popular”) λαϊκού πολιτισμού.

Πρόγραμμα-Εισηγητές:
17.00-17.05, Σοφιανός Ουτατζής Διευθυντής Ι.Θ.Τ.Π., Ιστορικός
17.05-17.15, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Διδάκτωρ Επιστημολογίας
17.15-17.30, Ιωάννης Μπακιρτζής Λέκτορας Δ.Π.Θ.
17.30-17.45, Θανάσης Μουσόπουλος Φιλόλογος-Ιστορικός
17.45-18.00, Ελευθέριος Χαρατσίδης Επίκουρος Καθηγητής Δ.Π.Θ.
18.00-18.30, Δημοτικά τραγούδια από την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του
Μουσικού Σχολείου Ξάνθης υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Καραγιαννίδη
18.30-19.00, Διάλειμμα
19.00-19.15, Νικόλαος Κόκκας Υποψήφιος Διδάκτωρ Π.Θ.
19.15-19.30, Γαρυφαλιά Θεοδωρίδου Υποψήφια Διδάκτωρ Δ.Π.Θ.
19.30-19.45, Νικόλαος Κωνσταντινίδης Διδάκτωρ Δ.Π.Θ.
19.45-20.00, Μανόλης Σέργης Αναπληρωτής Καθηγητής Δ.Π.Θ.
Στους ενδιαφερομένους θα χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης

Info: Είσοδος Ελεύθερη

«Αποκριάτικα μαγειρέματα με τους μικρούς μας φίλους…»

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014, σε συνεργασία με την βραβευμένη με το BEST IN THE WORLD AWARD COOKBOOK GOURMAND CHEF Στέλλα Σπανού τον νέο κύκλο σεμιναρίων μαγειρικής για τις κουζίνες της Μακεδονίας και της Θράκης.

Σε μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τα παιδιά θα ψήσουν, θα διασκεδάσουν και θα μάθουν να δημιουργήσουν μέσα από αγνά υλικά υπέροχα γλυκίσματα καθώς και παραδοσιακές πίτες με στόχο να κάνουν κτήμα την κουζίνα του τόπου μας αλλά και την θρεπτική αξία των δημιουργιών τους.

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του «Grand Μασούτης» στην καπναποθήκη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης που βρίσκεται στην οδό 12 Αποστόλων & Οδυσσέως Ανδρούτσου.

Info
Προσέλευση-εγγραφές: 17:00-17:15
Έναρξη σεμιναρίου: 17:15-20:00
Κόστος συμμετοχής: 10 €
Πληροφορίες εγγραφές στα τηλέφωνα της γραμματείας, 25410 29282 -26635 καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00-21:00.

«Ο Καραγκιόζης Προφήτης»

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 και την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014, στις 18:30, στην αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών «Κυριάκος Παπαχαρίσης» του πολιτιστικού πολυχώρου, της καπναποθήκης «Π» το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Θέατρο Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη», πραγματοποιεί την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Προφήτης»

Ο Καραγκιόζης, με τη συνοδεία του φίλου του Διονυσίου, προσπαθεί να ξεγελάσει το σεράι, για να τους δώσουν χρήματα, για τα οποία δεν είχαν δουλέψει ποτέ. Τον καταλαβαίνουν όμως και πάει για κρεμάλα. Τι να κάνει, για να γλιτώσει; Αναλαμβάνει την «επικοινωνία» του Πασά με το συγχωρεμένο τον πατέρα του, μετατρέπεται σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στον επάνω και τον κάτω κόσμο. Θα τα καταφέρει άραγε να τη γλιτώσει;

Info: Είσοδος 3€

«Παράλληλοι δρόμοι»

Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014,στις 19:30, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζει το βιβλίο του συγγραφέα-δημοσιογράφου Αλέξανδρου Παυλικιανού με τίτλο «Παράλληλοι δρόμοι»

Ένας έρωτας που βάδιζε στους παράλληλους δρόμους, ανάμεσα σε πτώματα. Τα φαντάσματα του παρελθόντος ξανασυναντήθηκαν και έπλεξαν το δικό τους ρέκβιεμ του θανάτου…….

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παυλικιάνος, Δημοσιογράφος
Εισηγητές: Τηλέμαχος Αρναούτογλου, Δημοσιογράφος
Γιώργος Γανίτης, Εκδόσεις «Ξυράφι»
Τένης Καμαρίδης, Δημοσιογράφος
Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Ιστορικός
Μιχάλης Σπανίδης, Βιβλιοπώλης-Εκδότης

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολιτιστικού πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Info: Είσοδος Ελεύθερη

«Μικροί καρναβαλιστές εν δράσει…»

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014, στις 17:30, τα Εργαστήρια Ζωγραφικής-Εικαστικών και Ελεύθερης Εικαστικής- Δημιουργικής Έκφρασης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, προσκαλούν, τους μικρούς τους φίλους να εκφραστούν καλλιτεχνικά και δημιουργικά.

Ελάτε να αυτοσχεδιάσουμε, να ζωγραφίσουμε, να τραγουδήσουμε, να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε και να γίνουμε… «Μικροί καρναβαλιστές εν δράσει…»

Απαραίτητη προϋπόθεση: κέφι, καλή διάθεση, όρεξη και φαντασία!!!!!!!

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών «Κυριάκος Παπαχαρίσης» του πολιτιστικού πολυχώρου, της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Info: Είσοδος Ελεύθερη

«Μικροί χορευτές εν δράσει…»

Τo Εργαστήρι Σύγχρονου-Μοντέρνου Χορού για παιδιά 5-8 και 9-15 ετών του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, προσκαλεί τους μικρούς του φίλους, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, στις 18:30, να εκφραστούν καλλιτεχνικά.

Ελάτε να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε και να γίνουμε… «Μικροί χορευτές εν δράσει…»

Απαραίτητη προϋπόθεση: κέφι, καλή διάθεση, όρεξη και φαντασία!!!!!!!

Με την ευγενική υποστήριξη του s/m «Grand Μασούτης»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών «Κυριάκος Παπαχαρίσης» του πολιτιστικού πολυχώρου, της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Info: Είσοδος Ελεύθερη

«Μουσικές από-δράσεις…»

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, στις 20:00, η Μουσική Σχολή
«ΗΡ-ΩΔΕΙΟ» και το studio MUSIC BOX σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, θα παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια ελληνικά και ξένα, από το λαϊκό, έντεχνο και ποπ- ροκ ρεπερτόριο.

Ελάτε όλοι, μικροί-μεγάλοι να θυμηθούμε μαζί μεγάλες επιτυχίες την Ελληνικής και της ξένης μουσικής και να κάνουμε μαζί… «Μουσικές από-δράσεις…»

Στη συναυλία συμμετέχουν οι μαθητές, οι καθηγητές και η παιδική χορωδία της Σχολής.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολιτιστικού πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Info: Είσοδος Ελεύθερη
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.