Εκδηλωσεις απο το Γενικο Προξενειο της Γερμανιας στη Θεσσαλονικη

Και τη φετινή χρονιά το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας διοργανώνει σε συνεργασία με γερμανοελληνικούς φορείς και γερμανοελληνικά δίκτυα το „De.-Forum Thessaloniki“, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται φέτος το σημαντικό και επίκαιρο θέμα „Περιβάλλον / Κλιματική μεταβολή / Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας“. Το δεύτερο θέμα του De-Forum, το οποίο τιμάται με πολλές εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις ειδικών και μουσικές εκδηλώσεις, είναι αφιερωμένο στην επέτειο των „20 χρόνων γερμανικής ενότητας“. Στις 3 Οκτωβρίου 1990 έγινε η πολιτική ένωση των δύο Γερμανιών, ένα γεγονός με διεθνή σημασία και σημαντικά αποτελέσματα που επηρέασαν όχι μόνο τη Γερμανία.
Με την έκθεση „Ο ιδανικός κόσμος της δικτατορίας; Εξουσία και καθημερινότητα στην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία“ αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη (29.09.10) στο Ινστιτούτο Γκαίτε το φετινό De-Forum. Στις 3 Οκτωβρίου, „Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας“, τo De-Forum αρχίζει και „μετά μουσικής“ με συναυλία A cappella του κουϊντέτου φωνητικής μουσικής „amarcord“ από τη Λειψία. Η συναυλία διοργανώνεται στα πλαίσια των 45ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Ροτόντα σαν μια κοινή εκδήλωση των αδελφοποιημένων πόλεων Λειψίας και Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα επ’ ευκαιρία του εορτασμού των εικοστών „γενεθλίων“ της σημερινής Γερμανίας.

 

Για την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει προσκαλέσει ως εισηγητή τον διεθνούς φήμης γερμανό ερευνητή επί κλιματολογικών θεμάτων, καθηγητή κύριο Klaus Schδfer. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 11.10.10, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής κύριος Νίκος Μουσιόπουλος θα παρουσιάσει ως συντονιστής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, με προσκεκλημένους έλληνες και γερμανούς ειδικούς.

 

Το θέμα της κλιματικής μεταβολής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα προβληθεί και μέσα από την τέχνη: από τις 14 Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Γκαλερί Artis Causa έκθεση των καλλιτεχνών Ingo Dόnnebier, Άρη Γεωργίου, Μανώλη Γιανναδάκη, Αλεξάνδρας Μαράτη, Ruud Matthes, Bernhard Quade και Γιώργου Τσακίρη.
Στις 3 και 4 Νοεμβρίου προσκεκλημένος του De-Forum θα είναι ο κύριος Hans- Josef Fell (Μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου), ο οποίος θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Γκαίτε και στη Γερμανική Σχολή με θέμα “Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – μια ευκαιρία για την Ελλάδα την εποχή της οικονομικής κρίσης“. Mια ακόμη προσωπικότητα, o εισηγητής του De-Forum Dr. Franz Alt, θα ασχοληθεί επίσης με τις προοπτικές της Ελλάδας σε θέματα περιβάλλοντος. Ο Dr. Franz Alt, διεθνώς αναγνωρισμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας, τιμήθηκε μεταξύ άλλων και με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Φωτοβολταϊκών Εφαρμογών.

 

Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων γερμανικής ενότητας προσεκλήθη ως εισηγήτρια και η Ομοσπονδιακή Εντεταλμένη για τα έγγραφα της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, κυρία Marianne Birthler, η οποία στις 13 Οκτωβρίου θα μιλήσει στο τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. και στο Ινστιτούτο Γκαίτε για την μελέτη των φακέλων της Στάζι καθώς και την μελέτη της δικτατορίας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας (SED).

 

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το Ινστιτούτο Γκαίτε θα παρουσιάσει σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την έκθεση φωτογραφίας «Σκηνές και ίχνη μιας πτώσης“. Στην ιστοσελίδα www.thessaloniki.diplo.de μπορείτε να βρείτε online ολόκληρο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του De-Forum καθώς και περισσότερες πληροφορίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.