ΕΚΑΒ Θρακης Βραβευεται ο διοικητικος διευθυντης Α. Μαρασλης

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας κατάφερε από την ίδρυσή του να αποτελεί έναν πολύ πετυχημένο θεσμό για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών. Για να συνεχίσει, όμως, να λειτουργεί ένας θεσμός χωρίς απρόοπτα θα πρέπει να μην παρουσιάζονται ελλείψεις. Σε επίπεδο Θράκης τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, όπως αποτυπώνεται και από την πανελλήνια βράβευση του διοικητικού διευθυντή Αναστάσιου Μαρασλή σαν πρότυπο υπαλλήλου του δημόσιου τομέα.

Δεν είναι, όμως, πάντα καλές οι ειδήσεις που συνδέονται με το ΕΚΑΒ.

Πριν δυο μέρες, ένας 53χρονος άνδρας στη Θεσσαλονίκη έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς, επειδή στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο νοσοκομείο δεν υπήρχαν τα ειδικά αυτοκόλλητα για τον απινιδωτή.

Ο 53χρονος αισθάνθηκε έντονους πόνους στην καρδιά και άμεσα ένα ασθενοφόρο τον παρέλαβε για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Κατά τη διακομιδή του έπαθε ανακοπή καρδιάς και οι γιατροί που τον συνόδευαν δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν, επειδή στο ασθενοφόρο δεν υπήρχαν τα ειδικά αυτοκόλλητα (patch) που τοποθετούνται στον απινιδοτή. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για να διερευνηθεί το περιστατικό, ενώ έρευνα διεξάγει και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το πρόβλημα με την έλλειψη των ειδικών αυτοκόλλητων (κόστους 100 ευρώ) διαρκεί μήνες.

ΕΚΑΒ Θράκης: αναμένονται 5 νέα οχήματα

Η Σοφία Παπαναστασίου, διευθύντρια στο ΕΚΑΒ Θράκης μίλησε στον ΠτΘ για την ετοιμότητα του ΕΚΑΒ Θράκης, το οποίο όπως είπε δεν αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, αντίθετα παρουσιάζει μια πολύ θετική εικόνα. «Έχουμε τον εξοπλισμό μας σε αρτιότητα, έχουμε προγραμματισμό και ο πολίτης μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ότι το ΕΚΑΒ μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Έχουμε ένα ευχάριστο περιστατικό στην περιφέρεια του ΕΚΑΒ, καθώς βραβεύεται σε πανελλήνιο επίπεδο ο διοικητικός μας διευθυντής Αναστάσιος Μαρασλής για την προσφορά του στο ΕΚΑΒ σαν πρότυπο υπαλλήλου του δημόσιου τομέα.

Η βράβευσή του θα γίνει στην Αθήνα από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ και από μέλη του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τα σωστά άτομα στο ΕΚΑΒ Θράκης στα οποία στηριζόμαστε και πραγματικά ο κόσμος θα πρέπει να αισθάνεται και να είναι ασφαλής».

Η κ. Παπαναστασίου σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αύξηση του αριθμού των διασωστών σε υψηλό ποσοστό. «Έχουμε τη δυνατότητα ν’ ανεβάζουμε πληρότητα από βάσεις όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης σε άλλες περιοχές που δεν καλύπτονται, προς την περιοχή του Βορείου Έβρου, με μετακινήσεις πληρωμάτων με στόχο να καλυφθούν οι περιοχές που δεν καλύπτονταν.

Τις επόμενες μέρες περιμένουμε πέντε νέα οχήματα που θα στελεχώσουν όλες τις βάσεις της περιοχής της Θράκης και είμαστε σε πορεία για ν’ ανοίξουμε νέα βάση στην περιοχή της Ξάνθης.

Το ΕΚΑΒ προχωράει καλά, έχουμε υπαλλήλους που δίνουν τη ζωή τους» σχολίασε.

Χωρίς κενά οι βάσεις

Σε ό,τι αφορά στη στελέχωση του ΕΚΑΒ, η Σοφία Παπαναστασίου μετέφερε ότι στις βάσεις που λειτουργούν υπάρχει πληρότητα. «Δεν έχουμε κενά στις βάσεις μας. Είναι κάποιες βάσεις όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης που προτιμώνται περισσότερο από τους διασώστες μας και δηλώνουν μεταθέσεις προς αυτήν την περιοχή».

Μιλώντας για πιθανές ελλείψεις, η κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι αν συγκρίνουν τα ελληνικά δεδομένα με το σχεδιασμό προχωρημένων χωρών έχουν αρκετές ελλείψεις. «Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των πληρωμάτων κι έχουμε πολύ καλή ανάπτυξη, όπως κι επιτυχίες στην αντιμετώπιση περιστατικών.

Το ΕΚΑΒ θα πρέπει ν’ αναπτυχθεί σε πολύ περισσότερες βάσεις κι αυτό είναι στην πρόθεση της διοίκησης του ΕΚΑΒ. Έχει τη διάθεση ανάπτυξης στην περιοχή της Θράκης και μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία γι’ αυτό το συγκεκριμένο χώρο.

Το θέμα δεν είναι το να έχουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό πληρωμάτων αλλά και να πετύχουμε την αυξημένη απόδοση αυτών που εργάζονται στο ΕΚΑΒ.

Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δεν έχουν νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου. Όλοι όσοι ασχολούνται με την επείγουσα ιατρική, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μεράκι κι αυτό τους βοηθάει να δίνουν καθημερινά τη ζωή τους για τόσα χρήματα όσα παίρνουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε συνθήκες ζεστασιάς και ασφάλειας.

Είναι δουλειές ιδιαίτερες και αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που δουλεύουν σ’ αυτούς τους χώρους, που δίνουν ένα κομμάτι από τη ζωή τους πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας» περιέγραψε η κ. Παπαναστασίου, έχοντας εμπειρία πολλών χρόνων στα επείγοντα περιστατικά.

Πηγή: in.gr

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.