Εκ νεου ο αγωνας για το συνταξιοδοτικο και το ασφαλιστικο

Με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Εμπορικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Ν. Ροδόπης συναντήθηκε χθες ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, προκειμένου να ενημερωθεί και να συζητήσει για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα του κλάδου τους.

Οι διαρκώς δυσμενέστερες συνθήκες στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών, η επικείμενη μεταβολή στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων όσον αφορά το άνοιγμά τους και τις Κυριακές, η αντιεπιχειρηματική γραφειοκρατική πραγματικότητα που επικρατεί στη Δημόσια Διοίκηση και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση υποχρεώσεων του Κράτους προς τον κλάδο τους είναι τα βασικά θέματα, τα οποία απασχολούν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τα οποία κυριάρχησαν στη συνάντηση.

Οι διαρκώς δυσμενέστερες συνθήκες στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών, η επικείμενη μεταβολή στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων όσον αφορά το άνοιγμά τους και τις Κυριακές, η αντιεπιχειρηματική γραφειοκρατική πραγματικότητα που επικρατεί στη Δημόσια Διοίκηση και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση υποχρεώσεων του Κράτους προς τον κλάδο τους είναι τα βασικά θέματα, τα οποία απασχολούν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τα οποία κυριάρχησαν στη συνάντηση.

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πεταλωτής, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Αργυρόπουλο, και τα παριστάμενα μέλη του Δ.Σ. για τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες της περιοχής μας. Ειδικότερα, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησης σε σημείο απαράδεκτο, καθώς και τις ενστάσεις τους για την προοπτική να οδηγηθούν οι μικρομεσαίοι συμπολίτες μας σε εξοντωτικό και ανώφελο κοινωνικά ανταγωνισμό με τα μεγάλα πολυκαταστήματα για τη διεκδίκηση του νέου μεριδίου της Κυριακάτικης αγοράς. Ο κ. Πεταλωτής, αφού άκουσε όλες τις απόψεις και τον πλούσιο προβληματισμό, συγχάρηκε την Ομοσπονδία και το Δ.Σ. της για την ξεχωριστή και ενεργητική της παρουσία, στηλίτευσε τις Κυβερνητικές ανακολουθίες σε σχέση με τις κατά καιρούς υποσχέσεις για τα προβλήματά τους και συνόψισε τις γενικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου για τον κλάδο τους, υπό το πρίσμα της τρέχουσας επικαιρότητας.

«Επιστέγασμα αυτής της συζήτησης είναι ότι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες που στηρίζουν την τοπική αγορά έχουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης, δεδομένου ότι από τον Σεπτέμβριο έρχεται μια καινούρια φοροεπιδρομή στους μικροεπαγγελματίες, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη. Σε επικοινωνία που είχα με τους επαγγελματίες, μου δήλωσαν ότι δεν αντέχουν πλέον. Με δεδομένο ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αποβιομηχάνιση της περιοχής μας που σημαίνει ότι ο άνεργος κόσμος μπορεί να στερεωθεί στο να ανοίξει κάποια μικρομάγαζα – τα οποία θα έχουν, όμως, μια πολύ μικρή τύχη – φαίνεται ότι το ζήτημα όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά γίνεται ακόμη περισσότερο πιο σημαντικό. Με δεδομένο ότι υπάρχει γραφειοκρατική αγκύλωση έτσι, ώστε να μην εξυπηρετούνται οι επαγγελματίες κατά τον τρόπο που θα έπρεπε να εξυπηρετούνται από την πολιτεία», δήλωσε ο κ. Πεταλωτής τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ – θέτοντας πλέον τα οικονομικά ζητήματα σε πρώτη προτεραιότητα – θα επιμεληθεί έτσι ώστε το θέμα των επαγγελματιών να τεθεί υπό συζήτηση από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Έδωσε δε τη διαβεβαίωση ότι κοινοβουλευτικά, αλλά και πολιτικά θα υπερασπιστεί έμπρακτα κάποια αυτονόητα πράγματα, όπως η εξαιρετική συνεισφορά των μικρομεσαίων στην κοινωνική ευημερία, το απαράδεκτο της αντιμετώπισής τους ως μηχανισμούς απορρόφησης των κραδασμών της αποτυχίας της πολιτικής εσόδων της Κυβέρνησης, της ανάγκης να απολαμβάνουν μια δίκαιη και, κυρίως, σταθερή φορολογική πολιτική και της αντιμετώπισής τους ως πυλώνας κοινωνικής σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, Αργύρης Αργυρόπουλος, από πλευράς του, ευχαρίστησε τον βουλευτή του νομού, κ. Πεταλωτή, για την επίσκεψή του, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ο πρώτος Έλληνας βουλευτής που επισκέπτεται την Ομοσπονδία.

Αναφερόμενος στα γνωστά προβλήματα του κλάδου, τα οποία προαναφέρθηκαν παραπάνω, ο κ. Αργυρόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο φορολογικό σύστημα που αποτελεί καυτό ζήτημα για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, καθώς «αν κάποιος συνάδελφος ανοίξει μαγαζί, δεν θα ξέρει τι να πληρώσει στο τέλος της χρονιάς».

Όσο για τους ελέγχους που θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι για άλλη μια φορά θα δεχτούν το «χτύπημα» οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες. «Μιλάμε για περίπου 600 εκατ. ευρώ. Πιστεύουμε ότι θα μπουν έκτακτοι φόροι, φόροι τους οποίους πληρώνουν μόνο οι μικρομεσαίοι».

Με δεδομένο την αποβιομηχάνιση της περιοχής μας και τη μείωση του τζίρου της αγοράς λόγω της έλλειψης χρήματος, ο κ. Αργυρόπουλος πιστεύει ότι η μεγαλύτερη βιομηχανία στο νομό Ροδόπης είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. «Αν δεν είχαμε το Πανεπιστήμιο με τους 10.000 φοιτητές, σήμερα θα είχαμε μείνει πολύ πίσω ακόμα».

Συνδιάσκεψη για το συνταξιοδοτικό

Επιπλέον, ο κ. Αργυρόπουλος ενημέρωσε ότι στις 21 Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης ετοιμάζει μια συνδιάσκεψη με προσκεκλημένους συνδικαλιστές από όλες τις Ομοσπονδίες της Β. Ελλάδας, οι οποίοι θα ενημερώσουν τα μέλη της Ομοσπονδίας για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό. «Θα καλέσουμε όλα τα κόμματα, όλους τους βουλευτές της Περιφέρειας», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται και η άφιξη του γενικού γραμματέα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.

Επίσης, ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό στις 3 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνεχίζονται με την πανελλαδική διαμαρτυρία στις 13 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, με ταυτόχρονο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.