Εισπραττουν τωρα την οργη των αγροτων

Ραντεβού για τις 10 το πρωί της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής δίνει ο αγροτικός κόσμος της Ροδόπης προκειμένου να διαδηλώσει έντονα τη δυσφορία του εναντίον των κυβερνητικών επιλογών στον τομέα του βαμβακιού που αφήνουν εκτός επιδότησης χιλιάδες τόνους του προϊόντος που ήδη παραδίδονται στα εκκοκκιστήρια του νομού.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νίκος Σκοπιανός και ο νομάρχης Ροδόπης, Άρης Γιαννακίδης ανακοίνωσαν την απόφαση για τις κινητοποιήσεις σπεύδοντας να ταχθούν στο πλευρό των δοκιμαζόμενων παραγωγών.


Ο πρόεδρος της ΕΑΣ χαρακτήρισε «ψίχουλα» τα επιπλέον κιλά που έδωσε η κυβέρνηση ως ηρτημένη παραγωγή για το νομό Ροδόπης και τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων των βαμβακοπαραγωγών του νομού. «Δεν συνυπολόγισαν οι ιθύνοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την καταστροφική περυσινή χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης ούτε και την τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι αγρότες», τόνισε ο κ. Σκοπιανός δίνοντας το μήνυμα για μια «ήπια αλλά μαζική διαμαρτυρία» την Δευτέρα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και στη συνέχεια πορεία με κατάθεση υπομνήματος στο γενικό γραμματέα της περιφέρειας κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο.

Από την πλευρά του ο νομάρχης κ. Γιαννακίδης με μια λιτή δήλωση τάχθηκε στο πλευρό των αγροτών τονίζοντας με έμφαση: « οι εκπρόσωποι των αγροτών αποφάσισαν προειδοποιητική κινητοποίηση. Εγώ, ως νομάρχης Ροδόπης, αξιολογώντας την μεγάλη αδικία που έγινε στην περιοχή μου κάνω έκκληση σε όλους τους αγρότες πέρα από κόμματα και χρώματα να έχουν μαζική συμμετοχή στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής τη Δευτέρα στις 10 η ώρα. Ο νομάρχης δήλωσε ότι θα είναι συμπαραστάτης στον αγροτικό κόσμο και αυτό θα πράξει».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συνιστούσε ικανοποιητική απάντηση από πλευράς κυβερνήσεως για τους αγρότες της Ροδόπης, ο κ. Σκοπιανός μίλησε για «καθορισμό της ηρτημένης εσοδείας στα περυσινά επίπεδα», ενώ υπενόησε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάθηκαν και άλλες λύσεις οι οποίες και πάλι δεν έγιναν αποδεκτές. Τόνισε μάλιστα ότι από την πρώτη μέρα εισκόμισης του βαμβακιού παρουσιάστηκαν παραγωγοί με ποσότητες μη επιλέξιμες. «Προκύπτει το εύλογο ερώτημα, τι θα το κάνει αυτό το βαμβάκι ο αγρότης;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΑΣ και υπολόγισε ότι ανάλογο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει το 80% των βαμβακοπαραγωγών του νομού.

Αρνήθηκαν, τέλος, τόσο ο νομάρχης όσο και ο πρόεδρος της ΕΑΣ οποιαδήποτε ανάμιξη του ΠΑΣΟΚ στις κινητοποιήσεις για αντιπολιτευτικούς λόγους. «Δεν με αφορά και δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Σκοπιανός ενώ ο κ. Γιαννακίδης σημείωσε σε κατηγορηματικό τόνο: «ο νομάρχης έχει αυτοδιοικητική παρουσία που πολλές φορές έχει επικριθεί. Έχω δηλώσει ότι δεν είμαι υποτακτικός και φερέφωνο κανενός πολιτικού χώρου και όπως έπραξα και κραύγαζα και την εποχή που το ΠΑΣΟΚ έκανε τα σφάλματά του και τα πλήρωσε, αυτό πράττω και τώρα. Όταν υπάρχει πρόβλημα και αδικία στην περιοχή έχω ηθική υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μου, να βρω τρόπο να αποκαταστήσω την αδικία και αυτό προσπαθούν να κάνουν όλοι οι φορείς».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ξεκαθάρισε πάντως ότι όλο το βάρος της ευθύνης φέρει η κυβέρνηση και εναπόκειται στη δική της πολιτική βούληση η επίλυση του προβλήματος. Άφησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εντονότερης διαμαρτυρίας σε περίπτωση που δεν δοθεί λύση μέχρι το τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου.

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.