Ειρηνικη αντιθεση στην επισκεψη Ερντογαν ζητουν οι συλλογικοτητες

Αντιδράσεις για το κατέβασμα των αφισών που είχαν ξεκινήσει να ανεβάζουν το βράδυ της Δευτέρας

Να εκδηλώσει ειρηνικά, χωρίς διαδηλώσεις, πανό και συνθήματα, μα και ξεκάθαρα, την αντίθεσή της σε κάθε εξωχώριο σχεδιασμό την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή, ζήτησαν από την τοπική κοινωνία σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου εκπρόσωποι τεσσάρων από τις 22 συλλογικότητες που απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό και στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους με την ανακοινωθείσα επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη.
 
Οι Κώστας Καραΐσκος από την Παράταξη Πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής «Σπάρτακος», η κ. Ελένη Χατζηγεωργίου, από το Σύλλογο Κυπρίων ν. Ξάνθης ο κ. Γεώργιος Γεωργιάδης από το Παράρτημα ΕΑΑΣ  ν. Ξάνθης και ο κ. Σάββας Στεργίου από την Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης.
 
 

Όχι στην Κυπροποίηση της Θράκης

 
Προειδοποίηση για να μην επιτραπεί η Κυπροποίηση της Θράκης απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων ν. Ξάνθης κ. Ελένη Χατζηγεωργίου, η οποία κατάγεται από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
 
«Επειδή έχω βιώσει και την τουρκική εισβολή στο νησί και την προσφυγιά, πρέπει να προσέξουμε την Κυπροποίηση της Θράκης» σημείωσε, τονίζοντας πως οι επισκέψεις των φορέων της Τουρκίας που ξεκίνησαν από το 2004, και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας με την επίσκεψη Ερντογάν, δεν είναι καθόλου τυχαίες.
 
Άλλωστε και ο ίδιος ο Νταβούτογλου έχει γράψει για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στη Θράκη, παρόμοια με αυτή στην Κύπρο, όπως είχε προγραμματιστεί από το Τουρκικό κράτος για την τουρκοποίησή της Κύπρου που εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα.
 
Για αυτό τόνισε την ανάγκη διατήρησης των διεθνών συνθηκών και να μιλήσουν οι Θρακιώτες και να αγωνιστούν για τον τόπο τους, γιατί αλλιώς κανένας δεν θα ενδιαφερθεί.
 
«Όπως το μωρό αν δεν κλάψει δεν του δίνει η μάνα να φάει, το ίδιο είναι και τα μέρη μας, αν εμείς δεν διαμαρτυρηθούμε τότε κανείς δεν πρόκειται να αγωνιστεί για την Θράκη χωρίς να τον προτρέψουμε εμείς» κατέληξε.
 
 

Παρέλαση επισκέψεων στη Θράκη

 
Την απορία του ίδιου αλλά και συμπολιτών του για τη «παρέλαση» επισκέψεων τούρκων αξιωματούχων από την περιοχή μας εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κίνησης Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης κ. Σάββας Στεργίου, σημειώνοντας πως θα πρέπει σε κάποια στιγμή και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, που έχουν αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν αυτά τα χρόνια, να σταματήσουν αυτές τις καταστάσεις.
 
«Δεν μπορούμε να φέρουμε αντίρρηση στο να έρθει ο Ερντογάν στην Ελλάδα και να επισκεφτεί την Αθήνα, πιστεύουμε όμως ότι δεν έχει καμία δουλειά στη Θράκη, να δηλητηριάζει τους κατοίκους των περιοχών και να δημιουργεί προβλήματα» ανέφερε, σημειώνοντας πως είναι κάθετα αντίθετοι στον ερχομό του.
 
 

Χωρίς φωνές, αντιπαραθέσεις και διαδηλώσεις

 
Την ανησυχία του ιδίου και της πλειοψηφίας των μελών του Παραρτήματος Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών στην Ξάνθη εξέφρασε ο Πρόεδρος του, Υποστράτηγος εν αποστρατεία κ. Γεώργιος Γεωργιάδης για την επίσκεψη Ερντογάν, ιδιαίτερα στον απόηχο της επίσκεψης του Τούρκου Αντιπροέδρου στην Αθήνα αλλά και τη Θράκη, κατά την οποία πίεσε για το πρόγραμμα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων αλλά και με τις δηλώσεις και τις επισκέψεις του στην Ξάνθη, οι οποίες ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί πως τον μειώνουν κατ’ αρχήν ως Έλληνα και ως μόνιμο κάτοικο της Θράκης.
 
Την ίδια μέρα με την επίσκεψη Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε εκφράσει την αποφασιστικότητα της χώρας να διασφαλίσει το διεθνές δίκαιο, όμως θεωρεί πως αυτό δεν λήφθηκε υπόψη, ώστε η επίσκεψη Ερντογάν να μείνει αποκλειστικά στην Αθήνα, ιδιαίτερα σε αυτή τη διεθνή συγκυρία.
 
«Εμείς δεν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι. Από τη στιγμή που έχει βγει το πρωτόκολλο είναι μαθηματικώς εξακριβωμένο ότι θα έρθει στη Θράκη, όμως σε κανένα Θρακιώτη δεν αρέσει, Χριστιανό και Μουσουλμάνο, να μας επιβάλλουν επισκέψεις, όταν μάλιστα ο επισκέπτης δεν σέβεται το πρωτόκολλο και τους κανόνες καλής γειτονίας» ανέφερε, ευχόμενος ο κ. Ερντογάν στην επίσκεψή του, με δεδομένη την ευαισθησία που έχει δείξει ο ελληνικός λαός και οι αρχές, να το τηρήσει, αν και καλύτερο θα ήταν να συνοδεύεται από τον πρόεδρο ή τον Πρωθυπουργό της χώρας.
 
Και για αυτό ζήτησε να εκδηλώσουν οι κάτοικοι της Κομοτηνής την αντίθεσή τους δια της παρουσίας τους στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, χωρίς φωνές, χωρίς αντιπαραθέσεις, και χωρίς διαδηλώσεις, ενώ ευχήθηκε ο κ. Ερντογάν κατά την επίσκεψή του να μην στεναχωρήσει κανένα, γιατί η ψυχική τους διάθεση είναι αντίθετη σε αυτό που γίνεται.
 
 

Ανησυχία για προβοκάτσια

 
Στην επίσκεψη τριών ανώτατων στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης μέσα σε ένα εξάμηνο στάθηκε ο επικεφαλής της Παράταξης Πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής «Σπάρτακος» κ. Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος τόνισε πως δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η πραγματοποίησή τους.
 
Χαρακτήρισε δε την επίσκεψη σημείο καμπής για το Θρακικό θέμα, θεωρώντας πως το κύριο διακύβευμά της είναι ο ερχομός του στην Κομοτηνή, και οι περιορισμοί που τέθηκαν φαίνεται να ικανοποιούν την Ελληνική Κυβέρνηση.
 
Εξέφρασε όμως την ανησυχία για προβοκάτσια που θα χρωματίσει την επίσκεψη από την τουρκική πλευρά, ή την ύπαρξη γκιουλενιστών που μπορεί να κάνουν κάτι εναντίον του Τούρκου Προέδρου ή της συνοδείας του, και αναρωτήθηκε αν η Ελληνική πολιτεία μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια και γιατί θα πρέπει η τοπική κοινωνία, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, να είναι έρμαια του οποιουδήποτε σχεδιασμού εις βάρος τους.
 
«Αν αυτοί που αποφασίζουν στην Αθήνα να δοθεί στην Τουρκία ευκαιρία να κάνει οποιαδήποτε πράξη, να ξέρουν ότι είναι υπεύθυνοι για οτιδήποτε συμβαίνει» σημείωσε, αναφέροντας πως οι όροι με τους οποίους θα έπρεπε να γίνεται μια επίσκεψη είναι αυτοί που έθεσε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας για αβάσταχτη ελαφρότητα της Κυβέρνησης.
 
 

Υπεράσπιση της αφίσας

 
Ο κ. Καραΐσκος υπερασπίστηκε και την προσπάθεια κόλλησης της αφίσας με το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου με την επιγραφή «Ανεπιθύμητος» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 4 προς Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, τις οποίες σταμάτησε η αστυνομία και κατέβηκαν σχεδόν αμέσως.
 
«Ήταν μία από τις συνηθισμένες αφισοκολλήσεις. Όλη η πόλη είναι ένα καρναβάλι, γεμάτη χιλιάδες αφίσες, μόνο που η συγκεκριμένη δεν έβριζε το Ελληνικό κράτος ή τους αστυνομικούς ή ό,τι άλλο μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα. Αφορούσε ένα σημαντικό γεγονός που αγγίζει την ασφάλεια της χώρας» σημείωσε, θεωρώντας πως θα έπρεπε να είχαν την ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους αφισοκολλητές στην πόλη και την Ελλάδα.
 
Την ίδια ώρα θα βρίσκονται στην περιοχή μας εκατοντάδες Τούρκοι αστυνομικοί επεσήμανε ο κ. Καραΐσκος, σημειώνοντας πως «αυτοί που επιτρέπουν να έρθει ολόκληρος λόχος με μακρύκανα και διόπτρες, δεν επιτρέπουν στους Έλληνες χριστιανούς να κολλήσουν μία αφίσα με την οποία θα δηλώνουν ότι είναι ανεπιθύμητος ο Τούρκος πρόεδρος». Διευκρίνισε δε πως η μομφή δεν απευθύνεται στους ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά τους, αλλά σε αυτούς που δίνουν τις πολιτικές εντολές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.